Подготвя се изграждането на мансарден етаж на покрива на една

...
Подготвя се изграждането на мансарден етаж на покрива на една
Коментари Харесай

Строеж на мансарден етаж на сграда-паметник на културата е одобрен от Боил Банов

Подготвя се построяването на мансарден етаж на покрива на една от най-забележителните здания на София, която се намира на ъгъла на ул. " Иван Вазов " и ул. " Раковски ". Работният организационен проект за смяната към този момент има единодушието на Министерството на културата и е подписан от отрасловия министър Боил Банов. Становището му се опира върху мнението на Националния институт за недвижимото културно завещание.

" Сградата има статут на единична архитектурно-строителна и художествена недвижима културна полезност с категория " национално значение ". Имотът попада в рамките на Втора предпазена зона на археологическия резерват " Антична Сердика и феодален Средец ", написа в мнението на Министерството на културата, издадено на 18 март.

След тези обстоятелства се прецизира, че работният план се отнася за покрива и " планува реорганизация на приложим шести покривен етаж ". Като претекст за допустимостта на плана министерството отбелязва, че той не планува смяна на предназначението на постройката, както и на фасадите й.

Тя е проектирана от арх. Никола Лазаров и е издигната за тогавашната Централна кооперативна банка през 1912 година Първоначално е била единствено на три етажа, само че при започване на 20-те години на ХХ век е достроена с още два след извоюван конкурс от проектант Георги Фингов в екип с сътрудниците си Ничев и Апостолов. В нея е бил работният кабинет на банкера Атанас Буров.

По времето на социализма постройката беше централа на софийския клон на ДСК. След измененията там се нанесе банка " Биохим ", а по-късно - " Уникредит Булбанк ".

До 29 август е срокът за възражения

Сега планът за смяната на покрива е качен на уеб страницата на регион " Средец ", на чиято територия е постройката. Изпратени са уведомления на притежателите на прилежащите здания, които в двуседмичен период, който изтича на 29 август, могат да създадат възражения. Сред тях са Министерството на финансите, което има парцел там (етажна благосъстоятелност откъм ул. " Славянска " ), както и Цветелина Бориславова посредством компанията " СиЕсАйЕф " АД. Досега в районната администрация не са постъпили възражения.

Възложител на плана е " БСПФ България " ЕАД, което е обвързвано с листвания на Лондонската борса фонд " Блек сий пропърти " от кръга на " Химимпорт ". Дружеството купи постройката напролет на 2017 година за 10.5 милиона евро от " Уникредит Булбанк ". Част от парите – 7 млн.евро, са от заем, теглен от банката-продавач, заяви тогава " Капитал ". Срокът за изплащането му е 3 години.

Архитекти виждат проблем

" Основният проблем е по какъв начин ще се отрази смяната в покрива върху визията на целия квартал ", разяснява пред " Дневник " арх. Елица Виткова от регион " Средец ". Според нея планът ще сътвори нови калкани към покривите на прилежащите здания, тъй като мансардният етаж ще е с много по-големи размери от тях. Тя цитира мнението на основния проектант на София Здравко Здравков, който показва откритите калкани като главен проблем на архитектурата на столичния град.

" Кварталът, в който е тази постройка, е от дребното, където няма открити калкани – всички покриви са на едно равнище ", прецизира арх. Виткова. С желаната смяна обаче постройката от 5-етажна ще стане 6-етажна и по този начин с новия мансарден етаж ще се появи нов размер (висок 4.5 м), който ще зададе открити калкани към прилежащите здания ", изяснява тя.

Всъщност новият шести етаж няма да надвишава кота било на постройката, само че съществено ще понижи наклона на покрива и той ще стане съвсем водоравен. Сегашните дребни капандури ще се трансфорат в огромни прозорци, вид " табакера ", и наличието им ще е много видно, изясни основният проектант на на " Средец " Кристиан Яричков.

С сходен план за реорганизация на покрива преди няколко години притежателят на Гранд хотел " България " се опита да го надстрои. Общественият отпор тогава спря вмешателството в шедьовъра на арх. Станчо Белковски,

Проектът още не е стигнал до основния проектант на София

След 29 август документите на плана и възможните възражения ще бъдат изпратени на Общинския експертен съвет към Направление " Архитектура и градоустройство ". Тогава основният проектант на София Здравко Здравков ще може да изрази позицията си към следващия опит за прекрояване на постройка монумент на културата с национално значение.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР