Подготвили сме нов проект на наредбата, която се отнася до

...
Подготвили сме нов проект на наредбата, която се отнася до
Коментари Харесай

МЗ подготвя нова наредба за ТЕЛК

Подготвили сме нов план на наредбата, която се отнася до  хората с увреждания, тъй като към 8% от хората с ТЕЛК са ощетени от предходната. Това сподели министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев в „ Тази заран “ по бТВ.

Във връзка с болница „ Лозенец “, министърът съобщи, че е имал диалози със студентите от Медицинския факултет, с личния състав на болничното заведение, с управлението на СУ и са приели тяхното предложение тя  да остане университетска, само че ще вместо ведомствена, ще бъде преструктурирана в комерсиално сдружение. Попитан дали това ще докара до нейния банкрут, министърът посочи, че страната е поела една огромна част от задълженията в размер на 24 млн. лева За останалите министър  Ананиев изясни, че те ще бъдат разсрочени.

Здравният министър разяснява и обстановката с ТЕЛК-овете. „ Нашите данни демонстрират, че към 8% от хората са ощетени, само че даже и един човек да е ощетен, ние сме длъжни да реагираме. В момента на уеб страницата на Министерството на здравеопазването е качен нов план на наредбата, която касае хората с увреждания. Там предвиждаме главното заболяване, което до момента беше 80% и повече увреждания, да бъде понижено на 50% и повече, като към главното заболяване се прибавят 20% от всички останали увреждания над 50%. Убедени сме, че по този метод хората няма да бъдат ощетени “, съобщи Ананиев. Той изясни, че сега създаването на осведомителната система на хората с ТЕЛК е на финалната права.

На въпрос по кое време НЗОК ще поеме функционалностите на Фонда за лекуване на деца в чужбина, здравният министър уточни, че това ще стане от 1 април. „ Всички права, които сега имат децата, ще бъдат непокътнати. Даже считам, че потенциалът на НЗОК, който е доста по-голям от този на Фонда, ще даде опция да се форсира процеса по придвижване а документите и респективно лекуването на деца в чужбина “, сподели още Ананиев.

Здравният министър изясни още, че белодробни трансплантации у нас ще могат да бъдат изпълнявани в средата или в края на 2020 година Той напомни, че сега тече образование на български експерти в Австрия. Заедно с това на избран брой българи ще бъде направена белодробна трансплантация в чужбина. „ На 2 април отпътуват първите двама души, които са избрани по специфични критерии, да бъдат прегледани и да се откри готовността им за съответната белодробна трансплантация и се надявам това да стане факт “, сподели Ананиев.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР