Подготвените промени в Закона за енергетиката вече са повлияли на

...
Подготвените промени в Закона за енергетиката вече са повлияли на
Коментари Харесай

Работодатели: Промените в Закона за енергетиката вече влияят на цените на тока

Подготвените промени в Закона за енергетиката към този момент са повлияли на цените на тока за промишлеността. Това оповестиха работодатели след следващата среща при премиера Бойко Борисов по отношение на либерализацията на пазара на тока.

Промените, които бизнесът изиска, ще са подготвени до края на идната седмица, само че все пак, готовността за митинг в края на месеца остава.

От Закона да енергетиката би трябвало да се трансформират 100 текста, с цел да стане транспарантен, или по-скоро в допълнение осветен пазарът на електрическа сила.

По думите на Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал съобщи, че към момента декларираният митинг не се анулира. „ Ако до момента беше оранжева степен на подготвеност, в този момент прекосяваме в жълта. Не сме изцяло спокойни “, сподели той. В същото време той изясни, че готвените промени към този момент са трансформирали пазарното държание.

" Това бе следващата среща след ненормалноо нарастване на цените на електрическата енергия на така наречен свободен пазар, на която бизнесът контракти с държавното управление осъществяване на стъпките за либерализация на пазара. Разчетите са за една по-сериозна крачка напред в действие от 1 юли (оттогава стартира идващият регулаторен период) “, сподели Велев, като изясни, че до тогава би трябвало да се свърши доста работа. По думите му, „ в по-голяма част от поставените въпроси имаме съглсие и се движим с положително движение “. „ Всичко това ни прави и по-големи оптимисти “, добави той.

" Преди два месеца офертите бяха за цени сред 90 и 125 лв. за мегаватчас. Сега към този момент са сред 83 и 100. Според нас има още доста съществени запаси. Има и промени в държанието на продавачите - на държавните АЕЦ и Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2 “.

Председателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев разгласи, че откакто производителите на над 5 мегаватчаса излязат на борсата, продавачите ще се усилят от трима на към 90.

Следващата среща по тематиката, съгласно ръководителя на АИКБ е планувана за идната седмица.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР