Подготовката за занятия е озвучена с популярното парче от филма

...
Подготовката за занятия е озвучена с популярното парче от филма
Коментари Харесай

Музика замести школския звънец за 900 варненчета

Подготовката за занятия е озвучена с известното парче от кино лентата „ Мисията невъзможна “
 14-01  14-02  14-03
Ходенето на учебно заведение не трябва да е единствено ангажимент, а и прелестно занятие. Тази концепция е претворена във варненското ОУ “Цар Симеон I”, където от няколко месеца близо 900 деца от първи до седми клас слушат музика вместо обичайния ученически звънец. Мелодично е даже строяването в двора. Подготовката за занятия е озвучена с известното парче от кино лентата “Мисията невъзможна”. След нея началото на първия час ознаменува инструментал на песента “Когато светците тръгнат”, на чийто декор върви общителна покана: “Уважаеми възпитаници и учители, време е за час. Моля, заповядайте в класната стая”. Всяко последващо занимание стартира с увертюра на песента на Europe “The final countdown”, а началото на междучасията идва с “Мечта за изгрев” и галещото ухото известие: “Поредният прелестен час завърши”.

На финала на следващия образователен ден, до момента в който си прибират раниците, за минутка децата чуват и потребни препоръки за безвредно напредване към дома. Оригиналната концепция за промяна на остарелия ученически звънец с благозвучен се родила при започване на образователната година като част от плана за основаване на учебно радио. Три месеца по-късно стандартът дефинитивно бил заменен. “Промяната се оказа зареждаща и за нас, и за децата, които я одобриха с огромен ентусиазъм”, показа шефът на ОУ “Цар Симеон I” Стоянка Велянова. Безспорно, максимален ваучър става в огромното междучасие, когато закуската върви в пакет с музика.

За разлика от мелодиите за начало и края на занятията, които са едни и същи, в дългата отмора тематиките и жанровете се сменят на всеки две седмици. Селекцията прави учителката по музика, само че и децата могат да дават хрумвания. Досега междучасията са били озвучавани с коледни напеви, класика, български национални хора, патриотични песни, а от дни се въртят родните шлагери, спечелили призови места на “Евровизия”. В промяната на дребните звучат Крисия и Габриела, а по-големите слушат Елица и Стунджи, Поли Генова и Кристиян Костов. “Най-голям възторг дотук провокираха хората. Децата всеобщо излизаха в отмора с танцови стъпки под звуците на Дайчово, Пайдушко, Право, Тракийско. Мелодичните огромни междучасия обезпечават същинска почивка и положително въодушевление, които оказват помощ за по-добрата централизация в идващите часове”, радва се Велянова. Тя признава, че нововъведението станало допустимо поради многото възпитаници, осигуряващи стабилен делегиран бюджет.

Монтирането на цялата система със звукоговорители в двора, коридорите и във всяка класна стая е финансирано със лични средства на учебното заведение. С такива е направено и радиото, което се намира в звукоизолирано бивше вместилище. В помещението е и кабинетът за работа с отстранени от клас възпитаници от 5 до 7 клас, само че за благополучие, такива съвсем няма. Няма и нито един строшен чин или развалена мебел, защото школото е оборудвано със система за видеоконтрол. Въпреки че в класните стаи камерите не са включени, стоманеният вътрешен устав научил децата да пазят. Според него всяка вреда би трябвало да се възвърне в период от седмица, а в случай че класният началник и дежурните не схванат кой е виновникът, за ремонта заплащат всички солидарно, изяснява директорката.

Тя е удовлетворена, че въпреки и закъсняло поради снежната почивка, първото радиопредаване в чест на 3 март с присъединяване на третокласници и шестокласници е минало с огромен триумф. “Радиото замести и остарялата форма за обявяване на известия и на премиите на възпитаници от разнообразни състезания и надпревари. Преди това ставаше посредством книга, която чистачките разнасяха във всеки клас, с цел да се изчете. Сега по радиото новините стигат до всички едновременно”, разяснява Велянова.

Мелодичният звънец е застрахован и при прекъсване на тока, тъй като се ръководи от преносим компютър. С мобилни компютри са снабдени и всички преподаватели, с цел да могат да изпитват онлайн възпитаниците си, “въоръжени” с безжични мишки. Това става посредством специфичен учебен програмен продукт, за който учебното заведение заплаща солидна такса за лиценз. Парите обаче си костват, защото бързо и елементарно се ревизира усвояването на настоящия материал. Системата незабавно показва правилните отговори на всеки възпитаник и % на успеваемост на класа. За учителя тя пести време, а за децата ликвидира напрежението от общоприетия тест, защото е доста занимателна и интересна”, твърди директорката. Тя е безапелационна, че музиката и новите технологии са сполучлива композиция за преобразяване на учебното заведение в привлекателно място за децата. Затова в ОУ “Цар Симеон I” залагат предпочитано освен на образованието по базовите български език, математика и британски, само че и на осведомителните технологии. Те влизат в образователния проект още от първи клас, макар че по норматив са наложителни чак от пети.

Резултатите са впечатляващи – възпитаниците на учебното заведение са с най-голям триумф по предмета измежду връстниците си от 5-7 клас в града, защото овреме са усвоили базовите познания. За да са на равнище, и преподавателите непрестанно покачват квалификацията си. “Средната възраст на колектива, както на всички места, е малко над 50 години, само че би трябвало да сме в крайник с времето и с потребностите на учениците. Лошото е, че липсват млади преподаватели с готовност да се развиват. Като базово учебно заведение одобряваме студенти от Шуменския университет на процедура. Повечето одобряват задачата официално, огромна част от записалите магистратура имат друга работа и признават, че дипломата им би трябвало за всеки случай – в случай че ги уволнят, да си търсят работа в учебно заведение. И доста постоянно единственото, което ги интересува, е заплатата. Не бива да е по този начин, тъй като специалността би трябвало да се приема като призвание”, не крие огорчението си Велянова. Тя не приема и публичната настройка за учителите като хора, които работят половин ден, и употребяват огромни отпуски. “Който влезе в клас, незабавно схваща, че не е по този начин. Ако не обичаш децата, не можеш да оцелееш. А и делникът на учителя е съкрушен с доста бумащина, също като при лекарите”, разяснява директорката.

След над 30 година стаж като възпитател тя е безапелационна, че в днешно време материалната база е доста по-добра от преди, само че незабавно е нужна сложна политика за смяна на статуса на преподавателите, с цел да не се стигне до закриване на учебни заведения заради липса на учители. “Промяната би трябвало да е материална, само че и морална, с присъединяване на родителите, част от които оставят цялата грижа за възпитанието на децата си на учебното заведение. Нужно е това отношение да се промени и да играем в един отбор”, уверена е Велянова.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР