Подготовката за насрочените в неделя избори за Европейски парламент върви

...
Подготовката за насрочените в неделя избори за Европейски парламент върви
Коментари Харесай

Говорителят на ЦИК: Подготовката за изборите протича нормално

Подготовката за плануваните в неделя избори за Европейски парламент върви обикновено и периодите за организацията им се съблюдават. Това заяви в Сутрешния блок на Българска национална телевизия представителят на Централната изборна комисия Александър Андреев.

Днес ще завърши доставянето на бюлетините до всички районни изборни комисии. Предстои и разпределението на машините за гласоподаване, които ще бъдат ситуирани в 3000 секции в цялата страна.

Андреев даде детайлности за метода за машинното гласоподаване, което ще става посредством специфична карта. Избирателите ще я получават от член на секционната комисия и с нея ще могат да задействат машината. След като създадат своя избор и го потвърдят, машината ще отпечатва квитанция, която ще се пуска в специфична кутия в секцията.

Картата за машинно гласоподаване служи, с цел да не се разрешава на един гласоподавател да гласоподава повече от един път, както и да се подсигурява, че с една карта няма да гласоподават повече гласоподаватели. Във всяка секция ще има три карти за електронно гласоподаване, с цел да се обезпечи непрекъсваем развой.

Говорителят на ЦИК даде разяснение и за гласуването с хартиените бюлетини, като подсети, че избирането на преференция не е наложително.
Александър Андреев, представител на ЦИК: Бих предложил на гласоподавателите добре да сгъват бюлетината, с цел да не се отвори в кутията и да се види вотът.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР