Подготовката за изборите в чужбина върви съгласно хронограмата, приета от

...
Подготовката за изборите в чужбина върви съгласно хронограмата, приета от
Коментари Харесай

Външният министър: В чужбина ще бъдат разкрити 734 секции за гласуване

Подготовката за изборите в чужбина върви според хронограмата, призната от ЦИК. Зад граница ще бъдат разкрити към 750 секции. Към момента са разкрити така наречен автоматизирани секции - 734. Това сподели служебният министър на външните работи Николай Милков.
На 6 септември изтича срокът за подаване на заявките за гласоподаване зад граница. В взаимозависимост от тези заявки е допустимо да бъдат разкрити още секции. Подадените заявки все още са към 30 000, като 17 000 от тях са в Турция.
Броят на секциите е съвсем рекорден, уточни Милков.
Най-много изборни секции обичайно има в Турция. „ Министерство на външните работи е в контакт с сътрудниците от Министерство на вътрешните работи, има образувани работни групи. Ние ще се постараем във всичките секционни изборни комисии административните представители на българската страна да бъдат надеждно изпратени хора, които да наблюдават за това да няма никакви нарушавания на Изборния кодекс ", съобщи външният министър. Той изясни, че страната изпраща по един собствен представител във всяка изборна комисия, само че 750 секции не могат да бъдат покрити единствено със чиновници на Министерство на външните работи. „ Секционните комисии се образуват основно от представители на българските общности ", разясни той.
В Украйна до момента са дали своят вот обичайно към стотина души, посочи той. Сега напъните са ориентирани към възобновяване на активността на дипломатическото ни посланичество там. Тази седмица отпътува първата група дипломатически чиновници, разгласи Милков. „ Ние се надяваме, че до края на септември посолството в Киев ще възвърне своята активност ".
Множеството рецесии, с които се сблъсква Европейски Съюз, основават особена обстановка и разкриват нови недостатъци в Общността, съобщи Милков. Тези рецесии изискват незабавно пренастройване на съществуващите принадлежности и политики в региона на защитата, енергетиката, стопанската система. „ На този стадий няма директна заплаха от делене на Европейски Съюз, това е остаряла тактика на Москва - да вбива клинове за усилване на нехомогеннността ", разяснява външният министър.
Подобряването на свързаността в Европа е извънредно значимо, акцентира Милков. „ Спасяването поединично в никакъв случай не е било алтернатива. За дребна страна като България това е изключително значимо. Подобряването на връзките и хомогенността на политиките в границите на Европейски Съюз би трябвало да бъде усъвършенствано ", съобщи той.
България поставя старания с гръцките си сътрудници за насърчаване на планове като този в Александруполис, уточни Николай Милков.
Той изрази вяра, че от 1 октомври интерконекторната връзка с Гърция ще проработи.
Относно визитата в ОАЕ, където Милков беше част от делегацията на президента Румен Радев, външният министър сподели, че ползата към контактите сред бизнесите от двете страни е бил доста огромен. „ Беше проявен доста сериозен интерес към съдействието с България. Ние не отидохме да молим за вложения ", съобщи той.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР