Подготовката на атентатите в Барселона и Камбрилс е била финансирана

...
Подготовката на атентатите в Барселона и Камбрилс е била финансирана
Коментари Харесай

Атентатите в Каталуния финансирани със злато и скъпоценни камъни

Подготовката на атентатите в Барселона и Камбрилс е била финансирана посредством продажбата на скъпи предмети. Разследващите са открили, че терористичната клетка от Рипол е продавала злато, украшения и скъпоценни камъни, с цел да си набави нужните средства. С тях били купени бутилките с газ, които е трябвало да бъдат взривени на едно или няколко места.

Според информация на изданието El Confidencial, терористите са купили общо 106 бутилки с бутан и са ги съхранявали в къщата в Алкантра, където ден преди атентатите се взриви самоделна бомба, която умъртви част от джихадистите. За покупката те изхарчили 1200 евро. Това е ставало поетапно, като концепцията на клетката е била да не разсъни съмнение с покупката на доста бутилки с газ едновременно.

Засега не е явен произходът на скъпоценностите, продадени за финансирането на терористичната активност. От полицията ревизират дали те не са били обезпечени от родственици на атентаторите или пък от трети лица, които все още не са попадали в полезрението на проверяващите. Работи се също и върху версията, че златото и скъпоценните камъни са били откраднати.

Оказва се още, че терористичните набези са били планувани и подготвяни най-малко половин година, написа Mundo. През това време те са се срещали в къщата в Алкантра, заяви началникът на каталунската полиция Хосеп Луис Траперо. Според думите му нито един път за тези 6 месеца полицията не е проверявала или разсвледвала какво се случва там. Никой не е подавал и сигнали за нещо неправилно.

Междувременно стана ясно също и че обвиненият за главен уредник и подстрекател на атентатите имам Абделбаки ес Сати има зад тила си няколко ареста, написа El Pais, съобщи РИА "Новости ". През 2010 година той е бил арестуван в град Саут, намиращ се в испанския анклав в Мароко, при опит да придвижи 12 кг хашиш.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР