Подгорица. Спокойствието на Балканите е спокойствие за Европа, ето защо

...
Подгорица. Спокойствието на Балканите е спокойствие за Европа, ето защо
Коментари Харесай

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева: Спокойствието на Балканите е спокойствие за Европа

Подгорица. Спокойствието на Балканите е успокоение за Европа, ето за какво европейската вероятност на страните от Западните Балкани ще остане водещ приоритет за външната политика на България. Черна гора е добър образец за страните от района с напъните си да продължи своя път на европейска интеграция. Това съобщи ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева по време на срещата си с ръководителя на Народното събрание на Черна гора Иван Брайович, оповестиха от пресцентъра на Народното събрание . Българска парламентарна делегация, водена от ръководителя на Народното събрание, е на публично посещаване в Подгорица.
Пред своя сътрудник от Черна гора Цвета Караянчева означи, че 2025 година е амбициозна, само че изпълнима дата за присъединение на Черна гора към Европейски Съюз. По думите ѝ, с цел да се случи това, са нужни решителни промени в основни области на политическия, стопански и публичен живот. Тя увери Иван Брайович, че България ще продължи да оказва подпомагане на Черно гора в преговорния развой за присъединение към Европейски Съюз, в това число посредством експертна помощ от страна на българското Народно заседание в региона на хармонизирането на черногорското законодателство с европейското. „ В лицето на България Черна гора има своето мощно лоби в Европейски Съюз “, добави Караянчева.
Като доказателство за неотменния и дълготраен ангажимент, който има България към европейската интеграция на Западните Балкани, ръководителят на Народното събрание посочи Декларацията от София за Западните Балкани. Тя бе призната по време на срещата на върха Европейски Съюз – Западни Балкани, която се организира в границите на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.
На собствен ред ръководителят на Народното събрание на Черна гора Иван Брайович благодари на Караянчева за помощта, която България оказва на страната по пътя ѝ към Европейски Съюз. „ Оценяваме високо, че България върна тематиката за европейската интеграция на Западните Балкани в дневния ред на Европа. Уверен съм, че дружно можем да запазим фокуса върху тематиката за разширението на Европейски Съюз със страните от района ", сподели ръководителят Брайович.
„ Членството на Черна гора в НАТО е отличен капитал по пътя ѝ към Европейски Съюз и е триумф за целия район, тъй като способства за сигурността и стабилността му “, съобщи ръководителят на българския парламент.
Цвета Караянчева препотвърди пред своя сътрудник уговорката на страната ни към реализацията на плановете за свързване на транспортните коридори от Турция и Гърция през България с тези на Западните Балкани и съответно с Адриатическо-йонийската автомагистрала. „ Осъществяването на тези планове изисква доста работа, само че по този начин ще бъде обезпечена връзка на страните от Западна Европа с Азия, а нашият район може да завоюва доста от това “, изясни тя.
Като водещи сфери на съдействие, в които би могло да се надгради отличната до този миг взаимна активност, ръководителите на парламентите на България и Черна гора акцентираха енергетиката, туризма и селското стопанство.
„ Вярвам в общото европейско бъдеще на България и Черна гора. Нека дружно се опитаме да създадем Балканите сигурни, спокойни и проспериращи. Успех и благополучие на народа на Черна гора! “, написа ръководителят на Народното събрание в книгата за почетни посетители на Народното събрание на Черна гора.
По-късно Цвета Караянчева постави венец на публична гала пред националния паметник Паметник на партизаните-борци.
В състава на българската парламентарна делегация са ръководителят на Групата за другарство България – Черна гора Петър Петров, заместник-председателите Тома Биков и Любомир Бонев и членовете на групата Велислава Кръстева и Слави Нецов.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР