Подгорица/София. Голяма част от територията на Черна гора се заема

...
Подгорица/София. Голяма част от територията на Черна гора се заема
Коментари Харесай

Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ: В Западни Балкани е регистрирано слабо усетено земетресение

Подгорица/София. Голяма част от територията на Черна гора се заема от Динарските планини, разпростряли се от Северна Албания, през Подгорица, Даниловград, Братогост в Черна гора до запада на Босна и Херцеговина, осведоми Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дълготраен началник на секция „ Сеизмология ” в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН) .
Именно там, в най-североизточния регион на страната, единствено на десетина километра южно от градчето Чайнича (2400 ж./ 2013 г.), намиращо се в крайния изток на Босна и Херцеговина, през днешния ден 8 минути след 11 часá (12:08 у нас) бе записано земетресение. Хидрометеорологична и сеизмологична работа на Черна гора, Сектор за сеизмология, прави оценка силата на труса с магнитуд 3.9. Първоначалната магнитудна оценка в Европейския център е 4.2. Епицентърът е на 90 км югоизточно от Сараево. Не се оповестява за породени повреди, заради слабото влияние. В уеб страницата на Евро-Средиземноморския център са налични сведения единствено от дистанции над 20 км от епицентъра. Според доставената информация интензивността на разтърсванията в Горазде, Устиколина, Рогатица – до 40 км северозападно в Босна и Херцеговина – е от IV степен по 12-степенната скáла. В Тузла, Босна и Херцеговина, и Крагуевац, Сърбия, интензивността е от III степен. От Белград се оповестява за доста едва влияние (II степен). Сведения за незабелязан трус идват от Широки Брйег, 120 км западно, както и на дистанции 125-130 км северозападно от епицентъра в Лукавац, селища в Босна и Херцеговина. От Сплит-Хърватска сведението е “Нищо! ”
На 160 км южно от днешното земетресение през 1979 година земетресение с магнитуд 6.9 удари крайбрежието на Черна гора. Тук е място да се означи, че сеизмичната заплаха е прекомерно по-висока към Адриатическо море, в сравнение с навътре в страната. Тогава мощното земетресение провокира пагубни последствия – 101 погубени живота в Черна гора и 35 в Албания, ранени повече от 1000 души, съществено наранени градовете Улчин, Бар, Петровац, Будва, Тивар, Котор и Херцег Нови, както и повече от 250 села. За огромните загуби способстваха и 90 труса с магнитуд 4.0 и по-голям, станали до края на 1979 година.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР