Подемът в икономиката и особено в индустрията в Пловдивска област

...
Подемът в икономиката и особено в индустрията в Пловдивска област
Коментари Харесай

Ръстът на индустрията се усеща и в стандарта на живот в Пловдив

Подемът в стопанската система и изключително в промишлеността в Пловдивска област разумно стартира да дава отражение и върху стандарта на живот на хората, които живеят тук. За пет години растежът на работната заплата в района в действителност е направил огромен скок – от 45%.
По данни на Териториалното статистическо бюро " Юг " към Национален статистически институт в края на март 2017 в региона работят 219 300 души, чиято междинна брутна работна заплата доближава 915 лв.. През първото тримесечие на 2013 година междинното заплащане в региона е било 628 лв..

структурата на наетите лица по стопански действия най- " Преработваща индустрия " %), (15.4%) и 8.2%).

повече в съпоставяне със същия интервал на миналата година, като най-голямо нарастване на наетите се следи в икономическите действия " Създаване и разпространяване на информация и креативен продукти; далекосъобщения " - със 7.8%, " Селско, горско и рибно стопанство " - с 6.6%, и " Доставяне на води; канализационни услуги, ръководство на боклуци и възобновяване " - с 6.5%.

Най-доходоносни
креативен продукти; далекосъобщения " или другояче казано работещите в IT бранша. Средната брутна работна заплата в този бранш на пловдивската стопанска система е 1760 лв. за първото тримесечие на 2016 година, 1977 лв. за четвъртото тримесечие на 2016 година и 1995 лв. за първото тримесечие на тази година. За една година растежът на междинната тримесечна заплата е 13.3%. Най-близко по възнаграждение до информатиците са заетите в бранш енергетика, водоснабдяване и ръководство на боклуци. На трето място е работната заплата на медиците. Икономическите действия, в които е записано най-голямо нарастване на междинната месечна заплата, са " Професионални действия и научни проучвания " - с 28.5%, " Транспорт, депозиране и пощи " - с 6.7% и " Търговия; ремонт на коли и мотоциклети " - с 5.1%.

Държавно/частно
Заплащането на труда на заетите в публичния бранш към момента е по-високо от това в частния бранш. Разликата в действителност е значима, а наклонността е към по-бърз напредък на заплатите в частния бранш. Спрямо същия интервал на миналата година междинната месечна работна заплата в област Пловдив през първото тримесечие на 2017 година в публичния бранш нараства с 8.8%, а в частния бранш - с 8.7%. По размер на междинната месечна работна заплата през първото тримесечие на 2017 година Пловдивска област заема шесто място измежду 28-те области в страната. С най-висока междинна месечна работна заплата е област София - 1372 лева, а с най-ниска Видин – 643 лева За следения интервал междинната месечна работна заплата за страната е 1006 лева - със 121 лева, или 13.7%, по-висока от тази за област Пловдив.

Заплатата е главният източник на приходи в семействата на област Пловдив и образува 57.4% от общия приход през 2016 година, до момента в който през 2015 година този дял е 60.5%. Относителният дял на приходите от пенсии през 2016 година пораства до 32.1%, което е с 3.4 процентни пункта повече от миналата година. Средният годишен приход на разположение от домакинство в Пловдивска област доближава 4381 лв. (+1.9%), като от тази сума семействата са изразходвали 3507 лв. на разположение (+0.8%). Разходите за храна демонстрират трайна наклонност към понижение и от 49.5% през 2002 година относителният дял на тези разноски през 2016 година към този момент е 33.8%. Домашните бюджети на пловдивчани стават все по-отворени за разноски за облекло и обувки, жилища, вода и сила, опазване на здравето.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР