Поддръжници на турския президент Раджип Тайип Ердоган се подготвят за

...
Поддръжници на турския президент Раджип Тайип Ердоган се подготвят за
Коментари Харесай

Вечерни новини: По-важното от уикенда и какво се очаква през новата седмица

Поддръжници на турския президент Раджип Тайип Ердоган се приготвят за предизборния протест в Сарево

© Dado Ruvic Още по тематиката
Вечерни вести: По-важното от почивните дни и какво се чака през новата седмица

На фона на митинги и арести Путин постави клетва за четвърти мандат, президентът Румен Радев няма да приема доклад на министри от кабинета " Борисов ", алпинистът Боян Петров е в неопределеност от няколко дни в Тибет
7 май 2018
Вечерни вести: Оптимизъм за българската стопанска система, европарламентът желае ограничения за свободата на медиите

И още: Започват комерсиалните договаряния сред Съединени американски щати и Китай, тест за партията на Мей на избори в Лондон, БЕХ отново ще емитира облигации
3 май 2018 След натоварената седмица на високи посетители, срещи на върха и митинги уикендът беше релативно спокоен. Изключение беше тръгналата подправена вест, че водата в София е отровена, подкрепена даже от депутата от Българска социалистическа партия Таско Ерменков. Заради всяването на суматоха се наложи общината и " Софийска вода " да излизат със специфични изказвания и мнения. В интернационален проект внимание притегли предизборният протест на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Сараево преди изключителния избор в страната след месец.

Все повече наближава свалянето на цените на диалозите в страните от Западните Балкани. Друга вест от района беше контрактуваният план за интеграция на енергийните пазари сред България и Македония. Плановете плануват това да бъде реалност през второто тримесечие на 2019 година.

ПО-ВАЖНОТО ОТ УИКЕНДА

Водата в София не е рискова

Водата в София не е рискова и е качествена и годна за пиянство, оповестиха от пресцентъра на Столичната община и " Софийска вода ". Повод за реакцията бяха информации, оповестени в разнообразни уеб сайтове, както и в обществените мрежи, съгласно които по простъпка в язовир " Искър " са били излети химикали и водата на София е била отровена. Подобно известие във Фейсбук популяризира и депутатът от Българска социалистическа партия Таско Ерменков, който се базира на " институции и другари, на които има вяра " (впоследствие той призна, че няма съображение за тревога). " Водата не е рискова и е годна за пиянство ", разгласи зам.-председателят на отрасловата комисия по инженерна инфраструктура и енергийно обмисляне в Столичния общински съвет инж. Симеон Славчев.

Според Славчев е неприемливо и аморално да се употребява питейната вода в столицата за политически цели, тъй като водата е част от националната ни сигурност. " Спекулациите и заигравките с водата са рискови ", предизвести още Славчев. В известието на " Софийска вода " се прецизира, че контролните проби се взимат в най-различни точки на водопреносната мрежа, а годишно се вършат над 140 000 разбора на 8000 проби.

Ердоган приказва пред хиляди на първия си огромен избирателен протест в Сараево

Почти месец преди изключителните избори в Турция президентът Реджеп Тайип Ердоган приказва на първия си огромен протест в чужбина - в Сараево. Босненският град беше определен, откакто Германия, Австрия и Холандия не разрешиха пропаганда на своя територия преди вота в Турция (в тези страни живеят стотици хиляди с турско поданство, подкрепящи ръководещата в родината им Партия на справедливостта и развитието). Ердоган приказва пред близо 15 000 души в спортната зала " Зетра ". Първоначално босненските управляващи упорстваха, че не са чували, че се възнамерява протест в Сараево, само че в последна сметка босненското външно министерство удостовери новината.

Анкара има отлични връзки с Босна и Херцеговина, а турски компании са измежду най-големите вложители в страната. " Посещението сигурно е уговорено авансово ", сподели за " Дневник " изпълнителният шеф и създател на сараевския проучвателен център " Популари " Алида Врачич. " Всичко останало е част от медийния звук, преднамерено основал комбинация от реакции, от позитивни до извънредно негативни. "

Роумингът със Западните Балкани поевтинява

Европейската комисия разгласи, че към този момент е в разговор с всички телекоми, настоящи в страните от Западните Балкани, и е получила тяхното увещание, че ще разгласят нови предложения на дребно за потреблението на данни на доста по-ниски цени още през лятото на 2018 година С какъв брой по-ниски обаче сега не е конкретизирано, а съответни цени на дребно на роуминга сред Европейски Съюз и Западните Балкани фирмите от сектора са показали пред Европейска комисия за идващото лято - не повече от 0.7 евро/MB при потребление на данни. В момента цените за диалог са сред 2.99 лева и 6.99 лева на минута и 20-25 лева на мегабайт за мобилен интернет.

Също по този начин телекомите са дали обещание да вкарат ограничения против натрупването на високи сметки за всичките си клиенти, които са пропуснали да задействат проекти за роуминг. Така от множеството политически изявления и обещания по време на срещата на върха сред Европейски Съюз и Западните Балкани в София най-възможно и бързо осъществимо наподобява това за по-евтини мобилни услуги.

България и Македония ще сплотяват енергийните си тържища

Пилотен план за интеграция на енергийните пазари ще осъществят България и Македония, беше записано в меморандум сред българското министерство на енергетиката и македонското на стопанската система. Целта е да се реализира обединяване на електроенергийните борсови пазари " ден напред " - тези, на които се подписват покупко-продажби за доставка за идващия ден. Документът е резултат от постигнатата още през април договореност сред Българската самостоятелна енергийна борса (БНЕБ), Електроенергийния систематичен оператор, Македонския електропреносен систематичен оператор и тамошната Енергийна регулаторна комисия.

Предстои да се приготвят главните стадии, графикът за реализация, както и структурата и съставът на работните групи за реализирането на плана. Проблемът е, че в Македония няма настояща енергийна борса, само че като договаряща се по Договора на Европейски Съюз за Енергийната общественост е поела ангажимент за обвързване на краткосрочния си енергиен пазар с най-малко една прилежаща страна. Поради неналичието на лична комерсиална платформа първичната фаза на плана допуска потреблението на БНЕБ като обща за двете страни. Плановете плануват това да бъде реалност през второто тримесечие на 2019 година.

Румен Петков оглави АБВ Бившият министър на вътрешните работи в държавното управление на Сергей Станишев Румен Петков беше определен за ръководител на АБВ. Досегашният - Константин Проданов, не се кандидатира. За Петков гласоподаваха 579 от общо 591 делегати, трима бяха срещу, а девет се въздържаха по време на конгреса в събота. Новият водач получи мандат да договаря с други обединения в центъра и лявото политическо пространство, както и с патриотични организации за съставяне на коалиция. Константин Проданов се задържа отпред на АБВ малко повече от година. Той зае мястото на Георги Първанов, който реши, че старите лица би трябвало да правят отстъпка крачка обратно. Тогава до последно не беше ясно дали Румен Петков, който беше компактно с него още от раждането на концепцията за новата групировка и напускането на Българска социалистическа партия, ще остане въобще в управлението й.

Петков, който беше член на Изпълнителното бюро на АБВ, се концентрира във връзките с Москва, където постоянно беше на разнообразни визити, както и в контактите с съветското посолство у нас. С избирането му отпред на АБВ може да се чака усилване на проруската линия в държанието на партията, която поради Георги Първанов в никакъв случай не е излизала от тази орбита. Едно от последните й по-мащабни събития беше конференция за потребността от градежа на АЕЦ " Белене ".

Сватбата на Принц Хари и Меган Маркъл притегли хиляди по улиците на Лондон
Британският принц Хари и американката Меган Маркъл се венчаха на ексцентрична и радостна гала в Уиндзор съвсем две години след началото на връзката си. Макар да съблюдаваха строгия етикет, те разчупиха доста обичаи, променяйките думите на обетите си и включвайки живописен американски свещеник и госпъл хор в церемонията. Сред гостите на церемонията бяха и холивудски звезди като Джордж Клуни, Опра Унифри и доста други. Хиляди британци и посетители на Лондон бяха излезли по улиците на града, с цел да зърнат младоженците, а телевизионната гала е била гледана от рекордните 18 млн. английски фенове

Фотограф: Marko Djurica

КАКВО съдебна експертиза ОЧАКВА ПРЕЗ СЛЕДВАЩАТА СЕДМИЦА

Италия е на крачка от антисистемно държавно управление

Лидерите на популисткото придвижване " 5 звезди " и на евроскептичната " Лига " - Луиджи ди Майо и Матео Салвини, ще осведомят при започване на идната седмица президента Серджо Матарела за напредъка си по отношение на очертаващото се съдружно държавно управление в Италия. След това Матарела би трябвало да номинира министър председател.

В петък двете антисистемни партии подписаха съглашение за съставяне на взаимно ръководство, което може да докара до конфликт с Европейски Съюз, макар че в него бяха смекчени някои от най-радикалните им хрумвания. Документът планува орязване на налозите в размер на милиарди евро, спомагателни обществени разноски и анулация на пенсионната промяна. Финалната стратегия не включва оферти, които щяха да съставляват непосредствено опълчване на фискалните правила на Европейски Съюз и пробва да успокои вложителите, че няма проекти за излизане от еврото.

Зукърбърг ще дава отговор на въпросите на Европейския парламент при закрити порти

Фотограф: Stephen Lam
Изпълнителният шеф и създател на Фейсбук Марк Зукърбърг ще дава отговор на въпросите на Европейския парламент на 22 май. Зукърбърг, който през април дава отговор два следващи дни на въпросите на долната и горната камара на американския Конгрес, в този момент ще " дебютира " и пред законодателната власт на Европейския съюз. Според изказване от офиса на президента на Европейския парламент Антонио Таяни тематиката на диалога ще бъде " проблемите с потреблението на персоналните данни ". За разлика от " разпита " на Зукърбърг пред Конгреса обаче срещата пред европейските управляващи няма да бъде обществена, като на нея няма да бъдат допускани публицисти, а въпроси ще могат да задават единствено избрани евродепутати.

Фейсбук стана съществена цел на няколко законодателни звена по целия свят, откакто стана ясно, че посредством платформата са изтекли персоналните данни на милиони консуматори, най-вече в Съединени американски щати. Разпитът на Зукърбърг пред Народното събрание ще се случи три дни преди в действие публично да влезе новият правилник за персоналните данни в Европа, GDPR.

Ще бъде оповестен отчетът за конвергенция за България

На 23 май Европейската централна банка ще разгласява своя постоянен Доклад за конвергенция за България и останалите страни от Европейски Съюз, които са поели ангажимент да одобряват еврото, само че са отвън валутния съюз. Той се изготвя на всеки две години паралелно с сходен разбор на Европейската комисия и показва дали претендентите за участие в еврозоната извършват критериите да бъдат поканени.

Българското държавно управление към този момент съобщи, че до края на първото полугодие ще кандидатства за валутния механизъм ERM II, именуван преддверието на еврозоната. Страната извършва числовите критерии и няма макроикономически несъответствия, само че е значимо по какъв начин ще бъде оценена позицията й при така наречен меки критерии, които ЕЦБ преглежда в своя финален отчет, като да вземем за пример качеството на работа на институциите.
Румен Радев ще се срещне с Владимир Путин във вторник Президентът Румен Радев ще се срещне с премиера на Русия Димитрий Медведев и с президента Владимир Путин. Държавният глава е на двудневно работно посещаване в Руската федерация във връзка 140 години от Освобождението на България. Разговорите с Медведев са планувани за понеделник в Москва, а във вторник е срещата с Путин в Сочи. Двамата президенти ще управляват пленарните диалози на двете публични делегации, а по-късно ще създадат изказвания пред медиите.
От " Дондуков " 2 не влязоха в конкретика за тематиките, които ще бъдат разисквани. Съобщението на президентството гласи, че измежду тях се чакат - " вероятностите за развиване на двустранните връзки сред България и Русия в сферите на стопанската система, енергетиката, образованието и културата, както и настоящи въпроси на интернационалната сигурност ". Визитата идва в миг, в който в България има оживление към плана за АЕЦ " Белене ", за който е закупено съветско съоръжение. Само преди дни в София завърши и основната среща Европейски Съюз - Западни Балкани, на която се обсъждаше европейската вероятност пред страните от полуострова.
Излиза годишната оценка за достъпа до информация и рекомендация за обособен орган, който да следи по какъв начин управляващите крият тайните си

На 22 май, вторник, фондация " Програма Достъп до информация " ще показа годишния си отчет за положението на достъпа до информация в България, което се прави всяка година от 2000 година насам.
Сред рекомендациите към управляващите в тазгодишния отчет във връзка с законодателството и използването му е да се сътвори орган, който да координира и управлява по какъв начин изпълнителната власт се оправя със отговорностите си по достъп до социална информация, да се забрани засекретяването на информация, която е обвързвана с нарушаване на съществени човешки права, корупция и закононарушения. На ръководителя на Върховния административен съд се предлага да възвърне обществения достъп до делата, по които страни са административни органи.

OUT-OF-OFFICE
Няколко хрумвания за свободното време през идната седмица

Операция " Кралска женитба "
22.05

Ако доста сте желали да идете на кралската женитба на принц Хари и Меган Маркъл, само че не сте съумели, можете най-малко да я съпреживеете пред екрана. Броени дни след събитието National Geographic разкрива какво е нужно, с цел да се реализира най-голямото събитие на годината, като даде невиждан достъп до някои от основните играчи, включени в подготовката – най-хубавият уредник на всемирски събития в Британия, архиепископът на Кентърбъри, уредникът на кралския конен церемониал на Уиндзор и други Премиера по National Geographic от 21:55 ч.

Концерт
23.05

Вера Шандел от триото Sentimental Swingers и музикантът Михаил Йосифов основават плана BG Vintage с концепцията да възродят хубостта на българската музика, основана в интервала 30-те - 90-те години на XX век по нов и съвременен метод. Представянето е на сцената на City Mark Art Center, 19:30 ч., билети: 15, 18, 20 и 23 лева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР