Поддръжката на системата за издаване на лични документи в МВР

...
Поддръжката на системата за издаване на лични документи в МВР
Коментари Харесай

Над 24 млн. лева ще отидат за поддръжка на системата за личните документи

Поддръжката на системата за издаване на персонални документи в Министерство на вътрешните работи ще коства над 24 млн. лева Това излиза наяве от социална поръчка, оповестена от ведомството. Парите ще бъдат изхарчени в границите на 2 години. В публичната поръчка е записан период за осъществяване 24 месеца и стойност съвсем 24 млн. лева, само че в същото време е оставена алтернатива за продължение на дейностите с още 12 месеца, което пък ще докара и до 12 млн. лева спомагателни разноски. Така разноските могат да скочат до 36 млн. лева

Плановете на Министерство на вътрешните работи са обаче до 2020 година да бъде въведена новата система, която ще създава персонални документи с чип. Т.е. договорът за поддръжка евентуално няма да бъде удължен с още 12 месеца. За новата система ще бъде разгласен обособен търг.

Срещу пари по в този момент оповестената поръчка ще се закупи огромно количество техника и софтуерни артикули. Сред тях са сървъри, специфични печатащи глави за принтери, системи за събиране на пръстови отпечатъци, мастила за персонални документи, компютри, машини за произвеждане на паспорти, системи за лазерно пробиване на фотосите върху персоналните документи, унищожители на документи и друга техника.

Продуктите и техниката се употребяват в целия развой по произвеждане на персонални документи, излиза наяве от поръчката. Става дума за няколко интервенции, като първата е събиране на персоналните данни на всеки жител в избрана бланка с номер. Въпросната бланка минава през няколко стадия на обработка, преди да стане подготвен документ. Един от тях е обработка и лазерното пробиване на фотографията в персоналния документ, написа " Сега ".

Сегашната поръчка е единствено за поддръжка на съществуващата система за персонални документи. Тя би трябвало да отпадне с въвеждане на новите, в които би трябвало да има чип с информация. Въпреки че въпросният чип е от изключителна значимост за потреблението на електронни услуги - държавни и общински, въвеждането му бе отсрочено на няколко пъти. Преди три години Министерство на вътрешните работи разгласи социална поръчка за 500 млн. лева за нови персонални документи с концепцията издаването им да стартира от 2017 година Впоследствие обаче търгът бе анулиран.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР