Поддръжката на българските бойни самолети руско производство от фирми, които

...
Поддръжката на българските бойни самолети руско производство от фирми, които
Коментари Харесай

Министър Янев намери оправдание: Поддръжката на руските МиГ-ове от фирми без връзка с производителя е рисковано

Поддръжката на българските бойни самолети съветско произвеждане от компании, които нямат връзка с производителите на тези самолети е рисковано начинание, при което вредите се мерят в човешки животи, а не във финансови загуби. Това декларира министърът на защитата Стефан Янев, съобщи БГНЕС.

Поддържката на българската военна техника от родни компании или такива в страните съдружници от НАТО придобива все по-голямо значение на фона на ескалиращата рецесия към Украйна, в която Русия е основно настоящо лице.

По-голямата част от военната техника на въоръжение в БА остава съветско произвеждане, макар направените през последните години съществени действия за нейната подмяна с натовско съоръжение.

Българските Военновъздушни сили остават подвластни от Русия, до момента в който не бъдат доставени новите изтребители Ф-16 Блок 70, което не е изключено да се забави във времето поради общото закъснение на веригите на доставки – една от най-неприятните за международната стопанска система последствия от пандемията на ковид. Основният военен аероплан остават изтребителите МиГ-29.

Министърът на защитата Стефан Янев в отговор на депутатски въпрос изяснява, че при поддръжката на авиационната техника, с изключение на с условията на Закона за публичните поръчки, Министерството на защитата следва да се преценява и със комплицираните правила за авиационна сигурност.

„ Това от своя страна е обвързвано с непрестанно осъвременяване на експлоатационната и ремонтната документи от производителите и/или конструкторите на самолетите. В тази връзка, поддръжката на бойните самолети от юридически субекти, които заради разнообразни аргументи нямат или не поддържат връзки с производителите/конструкторите на самолетите е рисковано начинание, при което вредите се мерят в човешки жертви, а не във финансови загуби “, акцентира той.

Янев напомня, че единственото изключение през последните години е бил договорът с полското министерство на защитата за ремонта на 6 мотора на изтребителите МиГ-29.

„ Въпреки положителните резултати – договорът беше изпълнен качествено и в период, полското министерство ни осведоми, че не е в положение да поддържа нашите самолети МиГ-29 чрез подобен вид съглашение в бъдеще “, прецизира военният министър.

БГНЕС напомня, че през 2017 година сред МО и съветската компания „ МиГ “ беше подписан контракт за техническа оценка на изтребителите МиГ-29 на стойност 220 236 евро.

На идната година въз основа на направената оценка беше подписано рамково съглашение, а по него - 5 контракта на обща стойност 41,5 млн. евро без Данък добавена стойност. Всички контракти са изпълнени, само че по един от тях беше поискана наказателна клауза от 185 хиляди евро, за която към този момент БГНЕС осведоми по-рано. Същата е платена от съветската компания през март 2020.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР