Поддържащите ги системи стават все по-усъвършенстваниВелико Великов и Кирил Калчев

...
Поддържащите ги системи стават все по-усъвършенстваниВелико Великов и Кирил Калчев
Коментари Харесай

Автентикация и оторизация – каква е разликата

Поддържащите ги системи стават все по-усъвършенствани

Велико Великов и Кирил Калчев от CL България акцентираха на разликата сред автентикация и оторизация (снимка: Виктория Лазова / TechNews.bg)

Понятията автентикация и оторизация постоянно се употребяват като синоними, само че в действителност те има друг смисъл, бе очебийно в една от сесиите на конференцията за софтуерни разработчици „ Astea Conference: Practical Magic ” тази събота в Интер Експо Център – София.

„ Трябва да се прави разграничаване сред автентификацията, която съставлява определяне на самоличността на даден консуматор, и оторизацията – тя дефинира дейностите, които може да прави даден консуматор ”, разясниха Велико Великов и Кирил Калчев от CL България.

В своите разработки по планове на клиенти експертите от CL България се базират на опита в региона на оторизацията на Cloudflare, както и на разпоредбите на Гугъл и Фейсбук.

„ За разлика от първичните разработки, които включваха отдалечено настройване на хардуер, физическа изолираност сред клиентите и банален ролеви модел, основан на админ и консуматор, през днешния ден системите за оторизация са доста по-усъвършенствани ”, споделиха специалистите.

Една от сполучливите разработки, да вземем за пример, включва основаването на уеб платформа, която улеснява процеса по делене на документи в компанията-клиент. За задачата от разработчика употребяват модула Pundit за оторизационни правила, основан на Ruby класове.

Типове познание и писане на код

Познавателен темперамент имаше и лекцията на Янис Василев, софтуерен разработчик от Astea Solutions, който акцентира на видовете познание и на значимо предписание при писането на код.

„ Когато разработчик написа код, той не би трябвало да позволява двусмислици и този код би трябвало да бъде явен за останалите, ” акцентира Василев. Необходимостта от съблюдаване на това предписание се дефинира въз основата на видовете познание, от една страна, и когнитивното знание, от друга.

Когато разработчик написа код, той не би трябвало да позволява двусмислици, акцентира в лекцията си Янис Василев, софтуерен разработчик от Astea Solutions (снимка: Виктория Лазова / TechNews.bg)

Явното и неявното познание могат да се преглеждат като диаметрално противоположни съгласно това какъв брой елементарно се споделят с други хора, разясни Янис Василев. Към явното познание могат да се причислят избрания и заявления на функционалности, до момента в който неявното познание включва концепциите зад тези избрания и заявления.

Инертното познание съставлява усвоено, само че несвързано с друго към този момент усвоено познание. От друга страна, разбиране, след усвояването на което се трансформира усещането на към този момент известни понятия, се назовава прагово.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР