Поддържането й между 40% и 60% намалява заболеваемосттаДобрият контрол на

...
Поддържането й между 40% и 60% намалява заболеваемосттаДобрият контрол на
Коментари Харесай

Оптимална влажност в сградите възпрепятства вирусите

Поддържането й сред 40% и 60% понижава заболеваемостта

Добрият надзор на температурата и влажността в офиса понижава риска от разболяване
(снимка: CC0 Public Domain)

Ако в миналото сте имали възприятието, че въздухът в постройката ви разболява, може би сте прави: постоянно отоплителните системи изсушават въздуха прекалено. Установено е, че сухият въздух удължава живота на вирусите и дава оптимални условия за тяхното оцеляване, повишавайки риска от заразяване с грип.

Добрият надзор на температурата и влажността доста понижава риска от разболяване и неявяване от работа, като в това време покачва продуктивността и чувството за положително физическо положение и комфорт, сочи експертен разбор на Siemens България, Направление Интелигентна инфраструктура.

Наблюдение и надзор

Отправната точка за обезпечаване на здравословен и работлив климат в затворени пространства е наблюдението и ръководството на изискванията в пространствата, изключително във към този момент съществуващи здания.

Ако измерените индикатори в затворените пространства не са съвместими със здравословната и продуктивна среда, би трябвало да се вземат ограничения като възстановяване на филтрирането на въздуха и увеличение на равнищата на вентилация.

За новите здания е значимо още във етапа на дизайн да се вземе под внимание какъв тип сградна автоматизация е подобаващ за съответна вентилация и овлажняване/обезвлажняване, както и за ръководство на температурата.

Поддържането на влажността сред 40% и 60% може да понижи предаването на вирусите с до 70%. Взимайки под внимание всички тези обстоятелства, Seimens разпознава четири индикатора, чието наблюдаване и надзор обезпечават здравословен и работлив климат в пространствата:

Как влажността въздейства на вирусите

Влажността има огромно значение за предаването на вирусите. Тя съставлява съществуване на водни изпарения във въздуха и нормално се мери като относителна мокрота (r.h. – relative humidity) – процентното съответствие сред количеството налична влага във въздуха и оптималното количество влага, което същият въздух може да задържи при същите температура и атмосферно налягане.

Вирусите се популяризират посредством инфектирани тайни, например при кихане. Малки капчици течност, съдържащи вода, соли и протеини се отделят под формата на аерозол, който може да бъде вдишан от хората, стоящи наоколо. Ето по какъв начин влажността въздейства на капките, които съдържат вируси:

Ниска мокрота – 0% r.h. При изсъхнал въздух солите кристализират и не влияят на вирусите, които в резултат на това съумяват да оцелеят. При ниска мокрота (<40% r.h.) водата в капчиците се изпарява, те стават по-малки по мярка и се резервират по-дълго като аерозол – това е неприятна вест за всеки, изравен наоколо, защото равнищата на предаване на вирусите са високи.

Умерената мокрота – 40- 60% r.h. Тя е идеална за отбрана против предаването на вируси. При нея капчиците също стават по-малки и остават в аерозола, само че вирусите умират бързо и предаването им доста понижава.

Висока мокрота – 100% r.h. При доста мокър въздух вирусите попадат в идеална среда за разпространяване и оцеляват. Капчиците поемат повече вода от въздуха и стават толкоз огромни, че елементарно и бързо падат върху под или други повърхности.  Те към момента са рискови, само че по-малко.

Поддържането на влажността сред 40% и 60% понижава заболеваемостта и отсъствието по болест до една трета,  като по едно и също време с това усилва продуктивността.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР