Поддържането на зелените екосистеми е наш приоритет, декларира кметът на

...
Поддържането на зелените екосистеми е наш приоритет, декларира кметът на
Коментари Харесай

Кметът на Карлово пред 70 учени от Европа: Поддържането на зелените екосистеми е наш приоритет

 5pl4006-1_1024x768  5pl4006-2_1024x768  5pl4006-3_576x768
„ Поддържането на зелените екосистеми е наш приоритет ”, заявява кметът на Община Карлово доктор Емил Кабаиванов пред 70 учени от цяла Европа по време на интернационална научна конференция в родния град на Васил Левски, на която бяха показани резултатите от двегодишните проучвания върху създаването на методология за картиране и оценка на екосистемните услуги.

Община Карлово е българският представител в европейски план, който се занимава с проучването и използването на екологични ограничения за обогатяване на градските екосистеми.

„ На територията на нашата община се намира един от най-важните биосферни резервати в парк „ Централен Балкан “. Поставили сме си за цел и работим за това Карлово да бъде един град, в който да има натурален преход от зелената градска среда и екосистеми към естествената среда на Стара планина. В района с изключение на обичайната стопанска система и машиностроене,  развиваме и в идващите години все по-успешно ще развиваме другите форми на туризъм – исторически, планински, спа и други типове. Тук е един от регионите на България, в който имаме изключителна непорочност на въздуха, доста дни със слънцегреене, развито биологично земеделие, непокътната природа и липса на производства, които да я замърсяват. В този смисъл поддържането на зелените екосистеми е наш приоритет. Надявам се резултатите от плана, който реализирате сега, да помогне и на нас, локалната общественост, с цел да бъде нашият град още по-зелен,по-чист и по-привлекателен, а градската зелена екосистема още по-добре поддържана, откакто бъде картирана по всички условия на Европейски Съюз ”, съобщи кметът доктор Емил Кабаиванов в словото си при откриването на европейската конференция за екосистемни услуги.

На нея бяха дискутирани нови подходи и способи за проучване и картиране на екосистемни услуги в Европа, което да подкрепи изпълнителната власт в ръководството на естествените запаси. Учени от Софийския университет „ Свети Климент Охридски ” и Българска академия на науките показаха резултати от научни планове, осъществени в региона. Партньор по план „ ЕСМЕРАЛДА “, по който работят учените, е Националният институт по геофизика, геодезия и география към Българска академия на науките. Участниците в конференцията имаха опция да прегледат Карлово и да посетят парк „ Водопада “.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР