Поддържането на приятелски отношения с Русия беше важна задача за

...
Поддържането на приятелски отношения с Русия беше важна задача за
Коментари Харесай

Твърдостта срещу Русия решава президентските избори във Финландия

Поддържането на другарски връзки с Русия беше значима задача за финландските президенти, само че изборът на нов водач в неделя ще означи невиждано сгъстяване на метода им към остарелия комшия, написа " Ройтерс ".

За първи път след Втората международна война претендентите за президент на Финландия се състезават да показват най-твърдата позиция против Русия по време на акциите си, целяйки да угодят на гласоподавателите, които възприемат държанието на Русия по отношение на нейните съседи като враждебно и нападателно , споделиха политически анализатори.

Финландците бяха ядосани от съветската инвазия в Украйна и се тормозят от повишаването на мигрантите, идващи във Финландия през Русия, което накара скандинавската страна с Русия за пътнически трафик.

" Ако по-рано задачата беше да се състезаваме кой има най-хубави връзки с Русия и кой е най-способен да договаря и пояснява съветската политика, в този момент надпреварата се измести повече към това кой има най-твърда позиция във връзка с Русия и може би също във връзка с отбранителната политика ", сподели политологът Йохана Вуорелма от университета в Хелзинки пред Ройтерс.

Президентът на Финландия управлява външната политика и политиката на сигурност в тясно съдействие с държавното управление и съставлява страната на срещите на НАТО, като в същото време работи и като главнокомандващ на финландските отбранителни сили.
 Русия предизвести Финландия, че
Русия предизвести Финландия, че " ще пострада първа " при възможен спор с НАТО

Продължава острата съветска реторика против политиката на Хелзинки

Скандинавската страна предходната година, поставяйки завършек на седем десетилетия военно необвързаност и предизвиквайки закани от Москва за " ответни ограничения ".

Новият президент ще размени пенсиониращия се Саули Ниинисто, именуван " шепнещият на Путин " поради предходните си близки връзки с съветския водач.

Фаворитът в социологическите изследвания, дясноцентристът Александър Стуб от Националната коалиция сподели, че идващият президент ще бъде освен първият финландски президент на НАТО, само че и първият про-западен президент в доста връзки.

" Начинът, по който го виждам, е, че склонността му е доста към Запада " , сподели Стуб в изявление за Ройтерс на 12 януари.

Кандидатът на националистите Юси Хала-ахо от партията на финландците, който е трети в анкетите и се издига, зае най-твърдата позиция по отношение на Русия , до момента в който се пробва да настигне Стуб и демократичния претендент Пека Хаависто.

Хала-ахо, критик на Европейски Съюз и хардлайнер срещу имиграцията, п ублично назова Русия " страна лъжец " и желае да отнеме финландското поданство на двойните руско-финландски жители.

Проевропейският някогашен министър председател Стуб се причисли към Хала-Ахо и двама други десни претенденти в п одкрепа на концепцията за анулация на двойното поданство в скорошен избирателен спор.
 ISW: Русия основава мигрантски рецесии по границите си като част от хибридна война
ISW: Русия основава мигрантски рецесии по границите си като част от хибридна война

Това се показва в дневния разбор на Института за проучване на войната

Хала-ахо също прикани за сурови ограничения в отговор на това, което Хелзинки назовава ориентиране на мигранти към границата на Финландия от Москва като възмездие за участието на Финландия в НАТО и засиленото съдействие в региона на защитата със Съединени американски щати.

Кремъл отхвърли обвиняванията, само че Финландия се притеснява, че Русия ще стартира да прекарва мигранти през големите гори, които покриват по-голямата част от голямата граница сред страните, сходно на това, което се случи на

Лидерите на анкетата Стуб и Хаависто не загатнаха отблъсквания, само че показаха поддръжка за отбрана на границата посредством насилствени средства, в случай че е належащо.

Ролята на президента в ръководенето на присъединяване на Финландия в НАТО е неразучена територия, която спечелилият в изборите ще оформи и дефинира, сподели професорът по политическа история в Хелзинкския университет Юхана Аунеслуома.

" Има същински опасения за това какво е по този начин нареченото парламентарно прикритие за политиката на Финландия за НАТО . Тоест доколко Народното събрание ще може да управлява политиката на Финландия за НАТО ", сподели той.
 Русия приключи трансграничното съглашение с Финландия
Русия приключи трансграничното съглашение с Финландия

Финландия твърди че Русия подклажда мигрантска рецесия на границата
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР