Поддържането на мозъка е от съществено значение за нашето здраве.

...
Поддържането на мозъка е от съществено значение за нашето здраве.
Коментари Харесай

Най-тежките храни и напитки за мозъка


Поддържането на мозъка е от значително значение за нашето здраве. Храната, която консумираме е едно от нещата, което влияе на мозъка. Тя въздейства върху паметта и настроението ни, усилва риска от деменция. Последните прогнози демонстрират, че до 2030 година това заболяване ще засегне повече от 65 милиона души по целия свят.

Ето кои храни и питиета от всекидневието ни имат най-тежко въздействие върху мозъка:

Подсладени питиета



Плодов сок, сода, кола, енергийни питиета, степчета... Всички те са с високо наличие на добавени захари и оцветители, които водят до повишаване на килограмите и увеличение на риска от сърдечно съдови болести, диабет вид 2, както и проблеми с мозъка. От своя страна диабетът усилва риска от появяването на Алцхаймер .

Основен съставен елемент на доста захарни питиета е високофруктозният царевичен сироп, който се състои от 55% фруктоза и 45% глюкоза. Високият банкет на фруктоза може да докара до затлъстяване, високо кръвно налягане, огромно количество на мазнини в кръвта, диабет и артериална дисфункция. Тези аспекти на метаболитния синдром могат да доведат до увеличение на дълготрайния риск от развиване на деменция.

Храни с рафинирани въглехидрати

Рафинираните въглехидрати включват захари и мощно модифицирани зърна. Обикновено те имат висок гликемичен показател - тялото ни бързо ги усвоява и води до повишаване на кръвната захар и инсулина. Доказано е, че такива храни нарушават естествените функционалности на мозъка.

Изследвания демонстрират, че единствено едно хранене с висок гликемичен показател може да повреди паметта както на деца, по този начин и при възрастни. Резултатите от друго сочат, че хората, които имат по-висок банкет на мазнини и нерафинирана захар , са с по-слаба памет. Този резултат може да се дължи на инфектиране на хипокампуса - част от мозъка, която визира някои аспекти на паметта.

За препоръчване е избягването на тестени закуски и други модифицирани храни за бърза консумация или заменянето им със зеленчуци , плодове, бобови растения и пълнозърнести храни.

Храни с високо наличие на транс-мазнини

Транс мазнините са тип ненаситени мазнини, които имат нездравословно влияние върху здравето на мозъка. Те се срещат в месото и млечните артикули. Някои от тях са с високо наличие на захар, добавени мазнини и сол, да вземем за пример чипс, сладки, макарони, пуканки за микровълнова фурна, сосове и други. Висококалорични са

и с ниско наличие на други хранителни субстанции, които са потребни за здравето ни. Те последователно забавят функционалностите на мозъка. Според наскорочно изследване, извършено в Съединени американски щати, храненето с бързи храни може да докара до дегенеративни болести. Друго потвърждава, че над 5 000 души, които се хранят с модифицирано месо и пържени храни , имат проблеми с мозъка.

Един от методите, по които храните с транс-мазнини могат да окажат отрицателно въздействие върху мозъка, е посредством понижаване на производството на мозъчния невротрофичен фактор. Тя се намира в разнообразни елементи на мозъка, в това число хипокампуса и има значимо значение за дълготрайната памет.

За предпочитане е да заобикаляме този тип храни, да ядем повече зеленчуци, ядки, семена, бобови растения, месо и риба.

Свързани публикации.. Салата дневно поддържа мозъка с 11 години по-млад 0 Избягвайте тези 3 храни на обяд 0 Е510 – добавката в храните, която не е за всеки 0

Риба с високо наличие на живак

Живакът е мощно отровен. Някои по-големи хищни риби могат да съдържат живак поради замърсяване на околната среда. Те могат да придвижват над 1 млн. пъти по-голямо количество от това, което се намира в заобикалящата ги вода. Морските блага, изключително диви сортове, са най-големите преносители на живак, съгласно медицинския уебсайт NDTV Doctor.

След като човек погълне живак, той се концентрира в мозъка, черния дроб и бъбреците. При бременни дами може да засегне плацентата. Живакът нарушава централната нервна система и невротрансмитерите, което води до увреждане на мозъка.

Повечето риби съдържат първокачествен протеин и доста значими хранителни субстанции, като омега-3, витамин В12 , цинк, желязо и магнезий. Ето за какво е важн да ги включваме най-малко 2 пъти в седмично в менюто си, само че да внимаваме

какъв е произходът на рибата, която купуваме. Препоръчва се възрастните да ядат две до три порции риба на седмица. Бременните би трябвало да заобикалят потреблението на риба звук, скумрия, риба меч и месо от акула.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР