Подчинените на проф. д-р Божидар Ангелов сами ще решават дали

...
Подчинените на проф. д-р Божидар Ангелов сами ще решават дали
Коментари Харесай

Факултетът на скрилия възрастта си декан сам ще реши дали да го отстрани

Подчинените на проф. доктор Божидар Ангелов сами ще вземат решение дали да отстранят декана си. Това излиза наяве от отговор на Софийския университет до OFFNews във връзка наше питане по отношение на обявата ни " Декан скрил възрастта си, с цел да го изберат - дават го на прокурор " .

" Съгласно член 35, алинея 4, т. 3 от ПУДСУ (бел. ред. Правилник за устройството и активността на Софийския университет) при определяне на нарушавания на законодателството или на вътрешните актове на Университета Контролният съвет може да предложи на органите за ръководство на Университета и на неговите структурни звена ограничения за попречване или прекратяване на нарушавания на законодателството и на вътрешните актове на Университета, както и за премахване на техните последствия. Контролният съвет е направил това, като е предложил на Общото заседание на ФНПП да в профил позволената съгласно Контролния съвет незаконност ", написа в отговора.

Контролният съвет, който установи нарушаването по сигнал на студента Симеон Георгиев , е направил две неща: предложил е на общото заседание на Факултета по начална и предучилищна педагогика да в профил нередността и е уведомил ректора проф. Анастас Герджиков за избора на декан на база декларация с погрешно наличие. (Правилникът на СУ не позволява за декан да бъде избиран човек, който ще навърши възрастта за пенсиониране в границите на мандата си, а проф. Ангелов навършва 65 година два месеца преди приключването на мандата му през 2019 г.)

Общото заседание на ФНПП следва да разиска предлагането на Контролния съвет и да го уведоми за подхванатите ограничения в 14-дневен период, прецизират в отговора си от Алма матер.

Попитахме също по какъв начин е било допустимо никой да не съпостави декларацията на професора с ЕГН-то му и по какъв начин е станало нарушаването, а в отговор от Ректората ни осведомят, че то е позволено от същия Контролен съвет, който ревизира законосъобразността на изборите за управителни органи на висшето учебно заведение, на неговите съществени звена и/или филиали в едномесечен период от провеждането им и рапортува на Академичния съвет за резултатите от инспекцията.

Ректорът ще разпореди правенето на правно мнение за това осъществено ли е нарушаване и в случай че да, кой е виновен за него, прецизират от Университета.

Вчера студентът, подал сигнала - Симеон Георгиев, внесе сигнал до основния прокурор Сотир Цацаров, министър-председателя Бойко Борисов, министъра на образованието Красимир Вълчев, до ръководителя на общото заседание и на контролния съвет на СУ, до ректора на Университета, до Академичния съвет, Студентския съвет и Общото заседание на ФНПП.

" Уведомявам Ви за Решение на Контролния съвет на Софийския университет „ Св. Климент Охридски ” (СУ), в което се съдържат индикации за нарушавания от страна на проф. Божидар Ангелов – декан на Факултета по начална и предучилищна педагогика (ФНПП) към СУ.

Моля Ви, в границите на Вашите пълномощия да упражните надзор по преустановяване на незаконосъобразните дейности.

Уважаеми господин Главен прокурор, апелирам Ви да извършите инспекция и при съществуване на данни за осъществени закононарушения да предприемете съответните, вменени Ви от закона, дейности ", написа в текста на писмото на Георгиев.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР