Подавайки оставка като еврокомисар за иновации, научни изследвания, култура, образование

...
Подавайки оставка като еврокомисар за иновации, научни изследвания, култура, образование
Коментари Харесай

Мария Габриел към хората, с които е работила като еврокомисар: Благодаря Ви, за мен бе чест!

" Подавайки оставка като еврокомисар за нововъведения, научни проучвания, просвета, обучение и юноша до ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, действах отговорно и лоялно към договорите за Европейски Съюз и конституционния ред на Република България. Спазих наредбите на договорите и на Кодекса за държание на членовете на Европейската комисия. Благодаря на ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за взаимната работа и за водачеството. Благодаря на всички еврокомисари, евродепутати и членове на Съвета на Европейски Съюз за поддръжката и доверието. Благодаря и на генералните дирекции, ръководени от Themis Christophidou, Marc Lemaitre и Stephen Quest и на екипа ми за отдадеността и усърдната работа през миналите години. Благодаря на всички сътрудници, с които сме работили дружно в областта на образованието, нововъведенията, науката, културата, спорта и младежта – преподаватели в началното, междинното и висшето обучение, ректори на университети, шефове на учебни заведения, представители на иновационната екосистема, учени, бизнесмени, дами иноватори, младежи, спортисти, студенти и възпитаници, културни дейци, създатели и доста други! " Това написа кандидат за министър-председател, номиниран от ГЕРБ-СДС Мария Габриел благодари на сътрудниците си от Европейския парламент и всички, с които е работила като еврокомисар за нововъведенията, проучванията, културата, образованието и младежта. 

" Благодаря и за вдъхновяващите срещи с всички младежи по време на работните ми визити като комисар. Благодаря за силата, визията и концепциите! Благодаря на всички на европейско, национално и районно ниво за това, че през тези 3 години и половина и сме градили новаторска и креативна Европа на гениите! В сърцето на тази Европа са научните проучвания, нововъведенията, образованието, културата и младежта ", изброява тя.

" За мен бе чест и отговорност да давам отговор за този изчерпателен сектор. Стъпих на най-бързата писта, тъй като скоростният софтуерен прогрес задаваше темпото, от което не желаех Европа да изостава. Настроихме часовника да отброява и по този начин постигнахме доста с личностите, водачите и жителите, които срещнах по време на своите 2076 работни срещи и 1111 конференции и събития ", написа още Габриел.

" Европа – водач в науката и нововъведенията, има потребност от гении, познания и умения. Ключова тук е ролята на образованието. Работихме интензивно за преобразяване на Европейското пространство за обучение в действителност до 2025 година и представихме редица начинания:

Новата стратегия „ Еразъм + “ (2021-2027г.) с най-големия в историята бюджет – 28 милиарда евро. Това е най-емблематичната стратегия на Европейски Съюз и европейска история на триумфа. Над 13 милиона души са се възползвали от опциите на „ Еразъм + “ от 1987 година до момента. Факт е, че през днешния ден програмата е по-достъпна, приобщаваща, зелена и цифрова. Новостите на „ Еразъм + “ и историческият бюджет ще продължат да трансформират за положително живота на милиони хора. https://erasmus-plus.ec.europa.eu

Европейската тактика за университетите:

- Основна цел: основаване на 60 европейски академични алианси с повече от 500 висши образователни заведения доникъде на 2024 година Инициативата ще обхване 10% от висшите образователни заведения в Европейски Съюз. През 2022 година Европейските академични алианси към този момент доближиха 44, като в тях вземат участие 340 висши образователни заведения от 31 страни. https://education.ec.europa.eu/…/communication-european…

- Разработването на взаимен европейски знак за просветителна степен и юридически статут за европейските алианси в региона на висшето обучение. Селекционирани бяха 10 пилотни плана, които ще тестват тези две начинания.

- Новото мобилно приложение „ Еразъм + “ и европейската студентска карта, с която вкарваме неповторим европейски студентски идентификатор, който ще стане наличен за всички студенти доникъде на 2024 година https://erasmusapp.eu

Препоръката към Съвета на Европейски Съюз „ Пътища към триумфа в учебно заведение “. Инициативата обрисува съответни ограничения за справяне с преждевременното овакантяване на учебно заведение и възстановяване на резултатите в съществени умения като четене, математика и естествени науки

Ролята на учителите като определящ фактор за триумфа на напъните ни за реализиране на качествено и приобщаващо обучение:

- Учителските академии по стратегия „ Еразъм + “ са към този момент 27, с което надхвърлихме първичната си цел.

- Със основаната от мен Европейска премия за новаторско преподаване признаваме труда на учителите, новаторските преподавателски практики и достиженията на европейски учители и учебни заведения. https://innovative-teaching-award.ec.europa.eu/index_en

Качествените вложения в образованието и образованието: На 19 октомври 2022 година представихме отчета на експертната група на Европейска комисия за качествени вложения в образованието и образованието, който се концентрира върху четири основни области: учители, просветителна инфраструктура, цифрово обучение и приобщаване. Следващата стъпка е основаването на „ Лаборатория за образование “, чиято е да насърчи потреблението на практики за оценка на просветителната политика.

Плана за деяние в региона на цифровото обучение

https://education.ec.europa.eu/…/digital…/action-plan

- Организирах първия по рода си Европейски конгрес за цифрово обучение – обръщение за ангажимент посредством обединени запаси и старания.

- Представих пакет от рекомендации към страните членки за възстановяване цифровите умения в областта на образованието. С тях слагаме фокус върху основните фактори, допринасящи за триумфа на цифровото обучение и методите за възстановяване на цифровите умения на преподаватели и възпитаници.

- Създадохме и насоки за преподавателите за справяне посредством обучение и образование с провокации като битката с дезинформацията и насърчаването на цифровата просветеност и потреблението на изкуствения разсъдък в учебно заведение.

- Вярвайки в капацитета на бранша на цифровото обучение (EdTech), стартирах и на европейско равнище въпроса за тяхната значимост.

Образованието и нововъведенията вървят ръка за ръка. Един от целите ми като еврокомисар бе построяването на паневропейска иновационна екосистема, в центъра на която са европейските жители и гении, новаторите, бизнесмените, районите и локалните управляващи, университетските среди.

Гордост за мен е, че за първи път от 2011 година насам, Европа има нова тактика в областта на нововъведенията в лицето на новата европейска иновационна стратегия, която показах през юли 2022 година. https://research-and-innovation.ec.europa.eu/…/new-european…. Целта е една – да изведе Европа на водещо място на международната сцена на нововъведенията в новата вълна от надълбоко софтуерни нововъведения. Програмата се основава на конкурентните преимущества на Европа: водеща роля в науката, мощна индустриална база в браншове с физически съставен елемент и запас от гении в региона на инженерството. Програмата има 5 съществени измерения, за които са препоръчани 25 съответни дейности. https://research-and-innovation.ec.europa.eu/…/new-european…

- Подобряване достъпа до рисков капитал

- Създаване на рамкови условия в поддръжка на високотехнологичните нововъведения като пробни и „ живи лаборатории “.

- Укрепване на иновационните екосистеми във всички европейски райони

- Обучение и привличане на гении

- Подкрепата за страните членки при използването на ограничения в региона на нововъведенията

Регионалните иновационни екосистеми и стартъп селата са в основата на основаването на европейската иновационна екосистема. Ето за какво с новата иновационна стратегия влагаме в основаването на 100 районни иновационни долини.

Ключова за новата иновационна стратегия е и самодейността за образование на 1 милион гении в „ дълбоките технологии “ до 2025 година https://www.eitdeeptechtalent.eu/the-initiative/…. Тя ще даде образования в дълбокотехнологични области, като да вземем за пример авангардни материали, изкуствен интелект, биотехнологии, роботика. През март стартирахме и новата платформа за гении в „ дълбоките технологии “, в която всеки може да откри информация, контакти, благоприятни условия за финансиране и кариерно развиване. https://euraxess.ec.europa.eu/…/innovation-talent-platform…. Новата европейска иновационна стратегия ще утвърди Европа като водач в нововъведенията и привлекателно място, където най-хубавите гении работят с най-хубавите компании и основават революционни новаторски решения.

Първите по рода си „ Дни на европейските нововъведения “ организирахме с екипа ми в Силициевата котловина през март тази година. Бях дружно с делегация от 50 представители на европейски компании, ректори на университети, кметове, вложители, стартъпи. Основна цел на „ Дните на европейските нововъведения “ бе да притеглим вложители и гении за развиването на европейската иновационна екосистема.

През 2021 създадохме Европейския иновационен съвет – европейската „ фабрика за еднорози “. Целта е да помогне на надарените иноватори и техните нововъведения да излязат на международната сцена, предоставяйки им достъп до иновационната екосистема освен в Европа, само че и отвън нея. Според първите решения за дялови вложения по Фонда на ЕИС, 35 европейски компании ще получат финансиране на стойност от 190 милиона евро.

Представих и самодейността „ Партньорства за районни нововъведения “, с която адресираме две съществени провокации в иновационната екосистема на Европа – фрагментираността на инструментите за финансиране и незадоволителната съгласуваност сред районните и локалните участници в нововъведенията.

Организирах и първата по рода си среща на върха „ Образование и нововъведения “, в която се включиха над 1000 представители на университетските среди и частния бранш, ректори, иноватори и научни откриватели от цяла Европа за полемики на тематика ролята на образованието за основаването на иновационна екосистема, подкрепяща творчеството, новаторството и предприемачеството.

Създаденият по моя самодейност конгрес “Startup Village ” е придвижване, което сплотява иноватори от всички райони на Европа. Той е платформа за продан на познания и опит, насърчаваща нововъведенията в районите. Целта е да трансформира провокациите, свързани с достъпа до обучение, инфраструктура и услуги, във благоприятни условия.

Инициативата „ Европейски иновационен кампус “ стартирахме в Ница, а изданието тази година ще се организира в София. Една обща цел е основна – районите да поемат водеща роля в европейската иновационна екосистема.

Две са водещите ни награди в нововъведенията: премията “Европейска столица на нововъведенията ” (iCapital) и Европейската премия за дами иноватори, с която годишно отличаваме най-талантливите дами бизнесмени, които са основали сполучливо сдружение и са осъществили иновация на пазара.

През януари 2023 година показах и „ Кампуса на ЕИТ “ – нова онлайн платформа за просветителни курсове, която улеснява достъпа до образование в областта на нововъведенията и предприемачеството. https://eit-virtualcampus.eu

Таланти, нововъведения, върхови достижения – всичко това без културата би изгубило от движещата си мощ и дух. Културата е душата на Европа. Тя е нашето ДНК, мощ и ентусиазъм. Какво постигнахме в бранша на културата и творчеството досега?

Новата стратегия „ Творческа Европа “ (2021-2027г.) е с най-силния до момента бюджет (60% увеличение) – 2.4 милиарда евро в поддръжка на културата и творчеството. Програмата ще продължи да подкрепя културното завещание, ще разреши на създателите, културните и креативен организации да си сътрудничат оттатък границите и да доближават до по-широка публика. https://culture.ec.europa.eu/creative-europe

За първи път в стратегия „ Хоризонт Европа “ има клъстер отдаден на културните и креативен промишлености с бюджет на стойност 2.28 милиарда евро.

Създадох нова общественост за познания и нововъведения (ОЗИ) „ Култура и творчество “ на Европейския институт за нововъведения и технологии (ЕИТ).

Още една горделивост за мен е, че по моя самодейност бе проведен първият Ден на европейските създатели, който открихме в София дружно с Георги Бърдаров. Този ден е празник на литературата, събиращ създатели и възпитаници в цяла Европа, с цел да четат фрагменти от обичани европейски книги. Инициативата ще бъде годишно събитие, което ще се организира във всички страни членки, обединявайки представители на книжния бранш и на образованието за разпространение на европейската литература. В тазгодишното първо издание над 1000 междинни учебни заведения в цяла Европа се включиха в специфични сесии за четене на книги. Радвам се, че със забележителния брой от 246 учебни заведения, България е втора в цяла Европа по участници в самодейността.

С главните си полезности – резистентност, хубост, приобщаване – „ Новият европейски Баухаус “ е душата на Зелената договорка и катализатор на хрумвания и планове за зеления преход. От 2021 година до момента постигнахме доста. Пример са 6-те определени “водещи демонстрационни планове “, които демонстрират по какъв начин пространствата към нас могат да се употребяват за продан на хрумвания и създаване на общности. Пример са и Наградите „ Нов европейски Баухаус “, с които отличихме планове – знак на творчеството, уменията и гениите във всяко кътче на Европа. https://new-european-bauhaus.europa.eu/index_en

Инициирах и серия от кръгли маси на високо ниво с представители на креативния и културния бранш от цяла Европа. С полемиката поставихме началото на построяването на паневропейска културна екосистема, съобразена с многообразието на бранша, само че и с ясна визия за отключване на капацитета ѝ.

Новата самодейност „ Културата движи Европа “ също има капацитета да стане европейска история на триумфа. Това е най-голямата европейска скица за подвижност – 21 милиона евро в поддръжка на създателите. Тя ще им даде опция да вземат участие в резиденции за професионално развиване, да основават интернационалните продукции и показват плановете си пред нови публики. https://culture.ec.europa.eu/…/creativ…/culture-moves-europe

За да превърнем цифровите провокации във благоприятни условия за културния бранш, сътворих и „ Европейския облак за културно завещание “. Целта му е да опази културното благосъстояние в цифровата епоха. Облакът е общоевропейско решение, учредено на съдействие, работа за запазване на правата над интелектуалната благосъстоятелност и създаване на нови бизнес модели. До момента над 1000 организации, музеи и културни дейци са подкрепили самодейността. https://research-and-innovation.ec.europa.eu/…/cultural…

Радвам се да споделя и за проведените от мен прожекции на филмите “24H du Mans ” (24 маса на Льо Ман) и “Bigger than us ” (По-големи от нас) като част от самодейността ми към филм да се организира спор по водещи тематики от ресора.

Науката е познание, полезности, разговор. Европа има потребност от повече научни откриватели. Това обръщение ме е водило в работата ми като еврокомисар, отговарящ и за научните проучвания.

За първи път стратегия „ Хоризонт Европа “ е с 30% нарастване (95,4 милиарда евро) по отношение на „ Хоризонт 2020 “ (2014-2020 г.). Така тя се трансформира в най-мащабната стратегия за научни проучвания и нововъведения в света. https://research-and-innovation.ec.europa.eu/…/horizon…

Новост в „ Хоризонт Европа “ са петте задачи, които се концентрират върху амбициозни цели за намиране на решения на някои от най-големите публични провокации. Мисиите са:

- Мисия за битка с рака

- Мисия за запазване на океаните и водите

- Мисия за адаптиране към изменението на климата

- Мисия за неутрални във връзка с климата и интелигентни градове

- Мисия за здравословни почви и храни

Европа се нуждае от нова визия за Европейско научноизследователско пространство (ЕНИП). Ето за какво измежду водещите ми цели беше да ускорим процеса и изготвим нови стратегически цели за ЕНИП, учредено на върховите достижения, конкурентоспособността, гения и отворения достъп

Динамизирането на работната среда за младите учени, стратегическите вложения в науката и построяването на мрежи на знанието – това са цели, по които съм работила и съществени цели на манифеста „ Кариерата на младите учени “, който представихме през януари 2023 година

Водородът е една от стратегическите области, в които Европа се нуждае от добре координирани политики, подкрепени от ефикасни вложения. Проектирането и развиването на „ водородни долини “ в Европа е нужна стъпка за реализиране на климатичната индиферентност на континента. Иновациите и образованието са в центъра на упоритостта за удвояване на водородните долини в Европа до 2025 година

Още една стратегическа тематика, по която работих като комисар бе ролята на науката, нововъведенията и образованието в нуклеарната енергетика и идващото потомство реактори. Малките модулни реактори (SMR) могат да бъдат вид за прекосяване към декарбонизирана електрическа енергия и да обезпечат електрическа енергия в райони, където стопански или географски ограничавания попречват действието на огромните електроцентрали. През април 2023 година подписахме декларацията за „ Малките модулни реактори “, която ще бъде изпълнена в съдействие сред промишлеността и страните членки.

Ключова е ролята на радиологичните и нуклеарните технологии в актуалното опазване на здравето. Те се ползват за диагностициране и лекуване на ракови, сърдечносъдови, неврологични и редица други болести. Ето за какво по моя самодейност организирахме серия кръгли маси, целящи ангажиране на научноизследователската общественост с съответни дейности. Целта бе да обсъдим по какъв начин на европейско равнище да предоставим още благоприятни условия за образование и специализация в областта на нуклеарните технологии, надграждащи дейностите на SAMIRA, Европейския проект за битка с рака и програмата на Евратом за научни проучвания и образование.

Тази година открих и новия Европейски център за бистрота на логаритмите – значима стъпка напред за сигурността на децата и нас като консуматори онлайн. Центърът сплотява научните откриватели в региона на данните, изкуствения разсъдък и логаритмите, които да „ отворят черните кутии “, решаващи какво наличие се предлага на потребителите онлайн.

Младите хора са освен бъдещето, само че и сегашното. Европа се нуждае от визията, ангажираността и присъединяване на младите – движещата мощ за реализиране на упоритостите ни.

Това бе и задачата на Европейската година на младежта 2022 година https://youth.europa.eu/year-of-youth_en С нея поставихме и постигнахме 4 цели:

- Да покажем, че младите могат да допринесат доста за решенията на зеления и цифровия преход

- Да ангажираме младежите да се включат в начинания на европейско равнище

- Да им дадем повече благоприятни условия да споделят концепциите си за бъдещето на Европа

- Да включим тези хрумвания и младежка вероятност в европейските политики

В рамките на Годината, младежите ясно ни споделиха, че цели за тях са образованието, опазването на здравето и психическото здраве, зеления и цифровия преход. С над 13 000 действия допълнително от 70 страни, 8 съществени тематики и над 100 начинания в осъществяване на тези тематики, показахме, че Европейската година младежта 2022 година бе динамична и изпълнена с забавни събития. Радвам се, че думите „ чуване, включване и поддръжка “ са част от завещание на Годината.

По мое предложение, за първи път Европейски Съюз има Европейски координатор по въпросите на младежта. Тя е българката Биляна Сиракова. Ролята на координатора е да даде повече видимост на самодейностите на младежите, да ги свърже с обособените политики в Европейски Съюз и подкрепи основаването мрежи и съдействия по тематики значими за младите https://youth.europa.eu/strategy/euyouthcoordinator_en

Създадохме и нови юношески лаборатории за новаторски хрумвания в границите на самодейността #HealthyLifeStyle4All. Чрез лабораториите младежи от цяла Европа могат да се обединят за намиране на решения по какъв начин да насърчим спорта, физическата интензивност и здравословния метод на живот. Това е мощно обръщение младите да бъдат новаторски, да споделят концепциите си и разискват с връстници по какъв начин дружно да осъществят тези хрумвания.

Науката, грижата за околната среда, нововъведенията и спорта са взаимосвързани.

Това е и посланието на самодейността ми #HealthyLifestyle4All (Здравословен метод на живот за всички) – за значимостта на спорта и физическата интензивност за здравето, околната среда и бъдещето на децата ни. Ето за какво осигурихме финансиране в размер на 764,4 милиона евро по стратегиите „ Еразъм + “, „ Хоризонт Европа “ и „ EU4Health “ в поддръжка на планове за здравословен метод на живот. https://sport.ec.europa.eu/healthylifestyle4all

С екипа ми сътворих и нова премия #BeActiveAcrossGenerations, с която желаеме да подчертаем смисъла на физическата интензивност за всички възрасти. https://erasmus-plus.ec.europa.eu/…/beactive-across…

По мое предложение започва „ Програмата за Западните Балкани в региона на нововъведенията, научните проучвания, образованието, културата, младежта и спорта “ през октомври 2021 година на срещата на върха ЕС-Западни Балкани в Бърдо. Тя надгражда достиженията на препоръчаната от мен „ Цифрова стратегия за Западните Балкани “ в границите на мандата ми като комисар за цифрова стопанска система и общество (2017-2019г.). Целта на самодейността е да ускори съдействието с района по всички политики от ресора. Първите резултати са свързани с опцията на сътрудниците от Западните Балкани и младите да се влючват в начинания като европейските академични алианси.

Имам още доста какво да споделя за присъединяване ми във форматите на Г-7, Г-20, в стратегическото партньорство със Съединени американски щати, Канада, Япония, Австралия и Нова Зеландия. Вярвам, че и в тази област резултатите ще бъдат дълготрайни.

Сърцето на Европа са нейните жители. В работата ми като еврокомисар съм се водила от една цел: да се превърнем в Европа на мозъците, Европа – водач в нововъведенията, научните проучвания, високите технологии, модерното обучение, Европа на културата. Извървях дълъг път и постигах резултати дружно с всички сътрудници и сътрудници, ангажирани с тематиките в моите ресори.

С екипа ми работих за построяването на Европа на гениите, само че и Европа на сърцата. Постигнахме всичко това дружно с Вас – европейските жители. Благодаря ви! ", написа още Мария Габриел.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР