Подари на децата си възможността да попият света с очите

...
Подари на децата си възможността да попият света с очите
Коментари Харесай

Семейство обикаля планетата, преди децата им да ослепеят

Подари на децата си опцията да попият света с очите си, в това премеждие се впуска фамилията на Едит Лемай и Себастиан Пелетие. Когато щерка им Миа е едвам 3-годишна, те виждат, че тя има проблеми със зрението. След няколко години прегледи при експерти Миа е диагностицирана с рядко генетично заболяване.

Eдит Лемай и Себастиан Пелетие едвам претърпяват тежката орис на щерка си, когато схващат, че и двама от синовете им Кoлин и Лорaн имат идентични признаци и също страдат от пигментен ретинит. Към момента няма дейно лекуване за болестта, което постепенно погубва зрението на трите им деца.

“Когато имаш деца, постоянно си представяш тяхното бъдеще. Имаш проект за тях и внезапно всичко това се трансформира за секунда. В началото преминаваш през разнообразни страсти -  от тъга до отричане. Но след известно време би трябвало да го приемеш и едвам откакто го направиш, можеш да продължиш напред и да започнеш да преподреждаш живота си ”, описа пред bTV Едит Лемай.

Вместо да изпада в отчаяние, фамилията взема решение да помогне на децата си да изградят уменията, които ще им бъдат нужни, с цел да се ориентират в живота. Когато лекарят на Миа предложил тя да се снабди с допустимо най-вече " образни мемоари ", майка ѝ взема решение, че има един единствен метод да изрисува многоцветния свят в съзнанието на децата си.

“Лекарят ни предложи да им четем книги с изображения, с цел да им покажем по какъв начин наподобяват животните и да развиваме образната им памет. Но тогава си споделих: " Няма да им демонстрирам слон на фотография, а ще го направя онлайн ", прибавя Едите Лемай.

Скоро тя и брачният партньор ѝ стартират да възнамеряват едногодишно пътешестване по света, само че Коронавирус пандемията осуетява желанията им до началото на това лято, когато фамилията се насочва на " най-дългото и прочувствено странствуване в живота си ".

„ До момента имахме толкоз доста невероятни моменти. Например, когато видяхме първия си жираф, беше много вълнуващо. Случи се по време на разходка с джип по залез слънце в Намибия и просто ей по този начин от нищото един голям жираф се оказа единствено на няколко метра от нас. Дори синът ми Лео ме погледна и ме попита " Та, той същински ли е? “, спомня си Едит.

Първата им спирка в пътешествието е Намибия, която по думите на канадката, е неземно красива едва обитаема страна и по-голямата ѝ част е покрита от пустиня. Следващата спирка е Замбия, където фамилията се допира до африканската просвета, обичаи, традиции и обичайна кухня.

„ В Танзания пък бяхме на няколко авантюристичен сафарита. Имахме и прелестни страсти по време на полет с балон с парещ въздух над Кападокия по изгрев слънце “, споделя Едит.



От спокойна Африка до космополитна Турция през Монголия, където даже живеят в юрти с локалните поданици, пътешествието им стига и до Индонезия. В момента пък са в Малайзия, където към този момент са живели няколко дни в джунглата с локално племе. Предстоят им Тайланд, Камбоджа, Лаос и Виетнам.

Въпреки феерията от страсти и красиви мигове, Едит признава, че диагнозата постоянно е в съзнанието ѝ. Надява се някой ден да се откри лекуване. Но до тогава се концентрира върху това да цялостни албума на живота на децата си с образни мемоари преди те да изгубят зрението си.

„ Също по този начин желая да ги науча да бъдат устойчиви, тъй като това ще им е безпределно належащо при развиването на болестта. По време на пътешествието те се научиха да се приспособяват към всяка една обстановка. Искам да осъзнаят какъв брой са щастливи, тъй като сме били в страни, където хората нямат електричество, нямат течаща вода и на връстниците им е доста мъчно да вървят на учебно заведение. Искам да знаят, че въпреки и да страдат от рядко заболяване, въпреки всичко животът им е страховит и те са привилегировани. Само това, че когато се разсънят заран имат питейна вода, е нещо, което желая да оценят “, обобщава Едит Лемай.

 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР