Подарете си удоволствието да приготвите домашен бананов хляб по тази

...
Подарете си удоволствието да приготвите домашен бананов хляб по тази
Коментари Харесай

Здравословен бананов хляб

Подарете си удоволствието да приготвите домакински бананов самун по тази рецепта и да зарадвате цялото семейство с него

Необходими Продукти

● брашно от спелта - 250 г
● пшеничени трици - 15 г
● ленено семе - 1 с.л. стрито в хаванче
● банани - 1 бр. добре узрял
● естествен мая - 80 г от ръж или спелта
● суроватка - 100 мл.
● кафява захар - 40 г
● яйца - 1 бр. XL
● олио - 4 - 5 с.л.
● сол - 1 щипка

Начин на подготвяне

В огромна купа смесете брашното, триците, щипка сол и стритото в хаванче ленено семе.

Разбийте леко яйцето, сипете при него суроватката, намачканият банан (100 г обелен) и кафявата захар и разбъркайте леко да се разтвори.

Налейте течната примес при брашното, сложете натуралния мая и мазнинката и започнете да бъркате с дървена лъжица, до момента в който получите меко и лепкаво тесто.

Оставете го, покрито с забрадка, да почине 1 час, и отново премесете с лъжицата или вилица, в случай че по този начин ви е по-лесно, защото тестото демонстрира известна устойчивост. Може да се меси и в кухненски робот, само че на ръка би било мъчно.

Тази процедура повторете още един път, като отново оставите за час и след това премесите.

С помощта на лъжицата или шпатула прехвърлете тестото за нашия сладостен самун във правоъгълна общоприета форма за кейк. Покрийте с забрадка и оставете да шупва 7-8 часа или до момента в който удвои размера си (това зависи от силата на вашият естествен мая, в случай че е нов и това му е първа приложимост, ще отнеме повече време, само че в случай че е подхранван доста пъти, квасът става по- мощен и шупва по-бързо).

Печете в загрята на 200 градуса фурна за 15 минути и след това свалете температурата до 175 °C за още към 30 минути. Ако забележите, че е потъмнял доста от горната страна, покрийте най-после със алуминиево фолио.

Готовият здравословен бананов самун оставете да изстине върху решетка, преди да нарежете.

Идеален за утринна или следобедна закуска - изгорял, с масълце, сладко или просто по този начин естествен, посипан с пудра захар по избор.

Ще се очаровате от усета и аромата на този бананов кекс - бананът се усеща съвършено, не натрапчиво, а усетът е пресен и уравновесен.

За да ви е по-лесно, си го замесете от предния ден и по този начин да шупва през нощта, а на сутринта ще имате здравословна и вкусна закуска.

Има предписания за бананов самун със сода бикарбонат за набухвател, само че резултатът е по-скоро кекс, а това, което ви показах, си е същински и достоверен сладостен самун.

Освен спелтата, триците и лененото семе, още по-здравословен го прави натуралният натурален мая.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР