Подаръкът е заради приноса ни в изучаването на КосмосаПовечето хора

...
Подаръкът е заради приноса ни в изучаването на КосмосаПовечето хора
Коментари Харесай

Показват българско знаме, летяло до Луната

Подаръкът е поради приноса ни в проучването на Космоса

 06-1  06-2  06-3
Повечето хора свързват Националния природонаучен музей в София с хилядите препарирани представители на разнородни скотски типове – от мечка, през щраус, до редки пеперуди и екзотични инсекти. Малцина обаче обръщат внимание на дребната витрина до входа след билетната каса. В нея има няколко камъка, стъклена сфера и дребен трибагреник с герба на Народна република България. Скалните парчета са мостри от лунни камъни и астероиди, всеки със своя история. Истински неповторимият експонат обаче е флагът – първото и само българско знаме, летяло до спътника на Земята.

Знамето е занесено на Луната и върнато назад в разгара на Студената война от американската задача “Аполо-17 ”, през 1972 година През 1973-а е изложено в залата на Американския павилион по време на Пловдивския панаир, а по-късно е харизано на българския народ от Съединени американски щати.

На металната табела под знамето четем: “Това знаме на вашата нация бе занесено на Луната на борда на американския галактически уред по време на задачата “Аполо 17 ”, декември 7-19, 1972. Подарено на хората на Народна република България от народа на Съединените американски щати. ” Под надписа стои името на президента Джералд Форд.

На таблото над трибагреника е сложена стъклена сфера с дребен мрачно сив скален лунен пай. Той също е донесен от “Аполо-17 ” и е дарен на България от Съединени американски щати. “Този пай е част от канара, взет от лунната котловина на Тавър Литроу. Подаръкът е знак за единството на човешките желания и носи очакванията на американския народ за кротичък свят ”, гласи истинската табела под него. Камъкът съставлява среднозърнест базалт, сходен на тези от доста региони на Земята, само че се отличава с нараснало наличие на исполин.

Двата експоната са предадени през януари 1975 година, при среща на тогавашния ръководител на Българска академия на науките акад. Ангел Балевски и шефа на Националния природонаучен музей акад. Иван Костов с американския дипломат у нас Мартин Ф. Хърст. Подаръкът е самопризнание за приноса на България в проучването на Космоса.

Съюз на съветските социалистически републики дава на Българска академия на науките проба


 06-4 На 21 януари 1975 година Академията на науките на Съюз на съветските социалистически републики предава на Българска академия на науките част от руска лунна проба (Л-1633), доставена от междупланетната автоматизирана станция “Луна-16 ”. Почвата е взета от североизточния регион на Морето на изобилието, една от античните “морски ” територии, от дълбочина 33 см и е с тегло към 1 g.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР