Подарък с вкус на традиция и българска природа – така

...
Подарък с вкус на традиция и българска природа – така
Коментари Харесай

`Природа в кутия` радва сетивата, пази традициите и съхранява природата

 Базарът на обществените предприятия – когато дребното е доста, а хората се извисяват  Чирпанлиевата къща – ренесансът на един възрожденски знак
Подарък с усет на традиция и българска природа – по този начин наподобява планът на Фондация „ Биоразнообразие “, събран в едно изречение. Такава е и главната му концепция - да събере цялата природа единствено в една кутия: особено селектирани артикули, с обезпечено качество и история, разказана на етикета към всеки от тях. Солени, сладки или тематични за съответен празник, те припомнят за традициите и тайните на земята ни, посредством достоверните си усети.

Освен приятната изненада и насладата от същинско гурме прекарване, планът има две съществени цели: запазване на природата и поддръжка на производителите на чиста храна от скъпи естествени територии.

Благодарение на неповторимата си задача, „ Природа в кутия “ печели състезанието за най-хубав бизнес проект на Български център за нестопанско право (БЦНП) за 2018г.

За концепциите, труда, поддръжката и идния Базар на обществените предприятия споделя Радостина Ценова от Фондация „ Биоразнообразие “.

Каква е историята на Фондация Биоразнообразие?   

Започнахме като междуправителствена стратегия за запазване на биоразнообразие в далечната 1994 година сред България и Швейцария и започнахме дейна работа в някои от най-ценните естествени територии – Централен Балкан, Източни Родопи, Странджа, Бургаските влажни зони и други
Българска Фондация Биоразнообразие сплотява хората с разнообразни хрумвания за опазването на българската природа. Съхраняването на естествените запаси, смяната на отношението към предпазените територии и предпазените типове и осъзнаването на опциите, изгодите и отговорностите към тях, е нашата задача.

Ние участваме интензивно в смяната на природозащитното законодателство, предизвикваме национални акции в интерес на българската природа, създаваме механизми за необятно публично присъединяване в ръководството на предпазените територии,  представяме благоприятни условия за развиване на природосъобразен бизнес. Въвличаме локалните хора в съответни действия за запазване на природата,  свързваме природозащитата и науката, разкриваме биоразнообразието в неговите обществени, етични, културни и икономически измерения,  разширяваме кръга от съидейници за общата идея.

Една от дейностите, посредством която изпълняваме задачата си към този момент повече от 20 години, е да поддържаме и развиваме устойчивото локално развиване в региони със непокътната природа (Родопите, Рила, Пирин, Беласица, Странджа, Стара планина, Осогово). Подпомогнали сме редица дребни природосъобразни бизнеси – къщи за посетители, компании за различен туризъм, ферми и дребни компании, преработващи естествени запаси. Разработили сме запазени марки за генезис (Странджа, Пирин и Беласица), които разпространяват локалните бизнеси и прибавят стойност към продуктите, които те оферират.
БФБ е единствената неправителствена организация в България, която работи по тематиката за биосферните паркове на ЮНЕСКО – международна идея за обвързване на предпазените територии с устойчивия локален бизнес.
Ние вършим всичко това, тъй като хората, които развиват бизнеса си в съхранена природа и стабилно употребяват ресурсите, са наши естествени сътрудници в преследването на главната ни цел – запазване на природата и биоразнообразието. От друга страна хората, които нямат отношение към природата, доста по-лесно възприемат обясненията за потребността от опазването ѝ посредством причините за нуждата от чистата храна и вода.



Кои са най-актуалните начинания на Фондацията?

Опазването на крайбрежната лагуна Атанасовско езеро – рядко европейско местообитание, което има потребност от специфични грижи. Правим всичко допустимо да превърнем Атанасовско езеро в едно обичано, познато и опазено място – модел за симбиозата сред индивида и природата. Засега ни се получава, само че ни следва още много работа.
Детска естествена академия Узана е наша партньорска самодейност с Община Габрово, която стартирахме в границите на план „ За Балкана и хората “ и която има за цел да сътвори бъдещи природозащитници измежду учениците в начален и междинен курс. Не дребна част от напъните ни са ориентирани и към по-големите – студентите и обезпечаването на по-качествено и практическо образование в областта на екологията и опазването на биоразнообразието и шерването на добър европейски опит.
Наш сътрудник ботаник води към този момент втора година разнородни курсове по ботаника за начинаещи и за напреднали. Интересът е доста огромен и това ни дава вяра, че от ден на ден хора се интересуват от растенията, от хубостта, само че и от проблемите, свързани с опазването им. Това бе повода по самодейност на една фейсбук група „ Растенията в България “ да обявим 2019 за Година на растенията и да издадем специфичният ни календар, отдаден навръх тематиката, с авторски фотоси на членовете на групата и с любопитни текстове на наш специалист.



Какво ви докара до състезанието на БЦНП и с какво той способства за активността на фондацията?

Възможностите за развиване пред гражданските организации през последните 1-2 години стават все по-ограничени, изключително пък за екологичните. Това е повода ние от БФБ да стартираме да търсим нови форми за нашето бъдещо развиване, разнообразни от плановете, на които се осланяхме последните 10 години. Работим с БЦНП от много години и ни хареса тяхната самодейност за обществено предприемачество. Решихме, че това е добра опция да тестваме своите бизнес хрумвания и да се научим по какъв начин да вършим нещата по най-правилния метод. Признаваме, че не ни беше елементарно, тъй като мисленето ни е друго, водят ни постоянно нашите идеални цели, което от време на време замъглява действителността, само че в лицето на специалистите, ангажирани от БЦНП, постоянно имахме добър консултант и прецизен репер за това къде се намираме и по какъв начин да станем по-добри. С дейното присъединяване на нашия екип стигнахме до нашата забавна Бизнес концепция: „ ПОДАРЪК С ВКУС НА ТРАДИЦИЯ И БЪЛГАРСКА ПРИРОДА “

Какво е неповторимото конкурентно преимущество на Вашата бизнес концепция?

Повече от 5 години БФБ работи за основаването на връзката сред опазената природа и локалното благополучие в Западна Стара планина посредством работа с фермери и занаятчии, които поддържат пасища и обичаи. Чрез своя бизнес тези бизнесмени подкрепят устойчивото прилагане и опазването на природата в стопански изоставащ регион и способстват за добруването на локалните общности.
Естествено разследване на тази дългогодишна работа е бизнес-идеята ни за основаване на кутия-подарък с артикули от дребни ферми, които пазят усета на българските обичаи, само че и носят в себе си нещо ново и извънредно.
Продуктите в кутията са атрактивни, мъчно могат да бъдат открити на пазара и са с същинска гурме стойност. Всеки артикул е съпроводен от красиво завършен етикет, който споделя историята му в няколко фрази.
Кутията е предопределена за държавни структури, компании и организации, които организират интернационалните събития. Тя е внушителен подарък, който „ споделя “ посредством храната за съхранените обичаи и опазената природа.
Идеята ни търси и дава решение на казуса, че в България липсва осъзнаването на връзката сред чистата, локална храна, създадена от дребни, фамилни ферми, честния занаят в стопански едва развити региони и непокътнатата природа и устойчивото ѝ прилагане.
Нашата бизнес концепция показва доста очевидно тази връзка и дава опция на клиентите ни по едно и също време да покажат особено отношение и внимание към сътрудниците и клиентите си посредством избора на стойностен подарък с кауза; да подкрепят недиректно дребни природосъобразни бизнеси и да поддържат опазването на природата.

Колко труд е необходим за една " кутия природа "

Сглобяването на кутията не е толкоз трудоемко, само че производството на нашите селектирани артикули изисква доста старания. Нашата задача е да подберем качествени и сигурни производители, с цел да подсигуряваме на клиентите тъкмо това, което им обещаваме. А общата ни работа води до най-важното за нас – опазена природа.

С какво ще участване на Базара на обществените предприятия „ Малкото е доста “?

Искаме да разработим десетки най-различни типове „ Природа в кутия “, тъй че каквато и фантазия за своя „ кутия “ да има човек, да може да я откри или реализира при нас. До този миг сме стартирали със смесена, с Коледна, със сладка и солена кутия. А на Базара ще подчертаваме с сантименталната ни „ Природа в кутия “, която съдържа занаятчийски шоколад на " ГАЙО " с натурална морска сол, добита от Атанасовско езеро.
Впечатлени от цената на езерото и всичко, което ние от БФБ вършим за поддържане на тази скъпа Натура 2000 зона, производителите ни подаряват 7 % от цената на шоколада за запазване на Атанасовско езеро.
Малка бутилка алено вино, създадено с доста обич и усърдие от дребна фамилна винарска маза " Марян ". Съчетава в себе си свежия и  елегантен темперамент на българския вид Мавруд с  плодовия усет и мирис на класическото Мерло. Ферментирало и отлежало 6 месеца в дъбови бъчви. За сантименталната атмосфера ще помогне и ръчно направената свещ от 100 % естествен пчелен восък, особено направени от плантация Червенкови.
Искаме доста фермери да ни търсят и да вземат участие с неповторимите си артикули в нашата Кутия. Но да се включат и други дребни производители, чийто артикули носят занаят за фамилиите им или са свързани с опазена или предпазена природа.



Какво бихте поискали на участниците програмата на Български център за нестопанско право " Предприемачество за нестопански организации "?   

Да не се отхвърлят от концепциите си, въпреки че в някои моменти ще им се коства, че гонят вятърни мелници. Но в тази стратегия ще срещнете доста други, сходни на вас, които имат също толкоз значима идея, като вас, които са подготвени да запретнат ръкави, да учат нови неща и да работят в действителност крепко.
От тези хора няма да чуете недоволства или че нещо е невероятно да се направи или че някой им е задължен. Те постоянно са окрилени, смели и усмихнати. И имат вяра! В себе си, в идеята си, в това, че заслужават да съумеят. Затова би трябвало да знаете, че и вие ще съумеете

Как бихте траяли фразата " Малкото е доста "?

Нашият бизнес като цяло е дребен, бутиков и доста персонален. Нашите кутии са дребни, само че са изпълнени с огромно наличие – всеки артикул е добре селекциониран и има своята лична стойност, тъй като е създаден в фамилна плантация, от територия със непокътната природа и способства за тяхното взаимно благоденствие (и на хората, и на природата).
Малки са нашите бурканчета, дребни са местата, от които идват вкусните артикули, „ дребни “ са фермерите, които ги създават, дребен е и Светът, тъй като „ Природа в кутия “ към този момент стигна в Хималаите, Франция, Норвегия, Англия и Германия…

Базарът на обществените предприятия „ Малкото е Много “ ще се организира в " Сердика Център " на 16 и 17 февруари и е част от Програмата на Български център за нестопанско право " Предприемачество за нестопански организации " 2018/2019, която се осъществя с финансовата поддръжка на Фондация " Америка за България " и в партньорство с TELUS International Europe и УниКредит Булбанк.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР