Подалият преди време, но останал на поста изпълнителен директор на

...
Подалият преди време, но останал на поста изпълнителен директор на
Коментари Харесай

Шефът на НЕК обвини енергийния регулатор за дефицит в компанията

Подалият преди време, само че останал на поста изпълнителен шеф на НЕК Петър Илиев (повече за това четете тук), упреква Комисията за енергийно и водно контролиране, че поради нейните решения и непризнаването на разноски на държавното сдружение то е формирало огромен недостиг. Това се схваща от отчет на Илиев, оповестен на уеб страницата на НЕк и адресиран до министъра на енергетиката Теменужка Петкова с копие до ръководителя на регулатора Иван Иванов.

От отчета се схваща, че комисията не е почела съвсем никое искане на сдружението, когато е обсъждала цените на тока, влезнали в действие от 1 юли, като е определила всички искания на НЕК като неоснователни. Анализът на НЕК демонстрира, че има огромна възможност сдружението да продължи да образува недостиг, тъй като и за новия регулаторен интервал комисията не е отчела някои условия, които е допустимо да образуват спомагателни разноски, показва шефът в отчета си.

Той показва, че е неприемливо енергийният регулатор да не извършва императивни текстове от Наредбата за контролиране на цените, а да ги пояснява и по този начин да трансферира разноски, образувани на контролирания пазар, на свободния.

Пример за това е даден с предлагането на НЕК в цената на тока да се включи таксата, която производителите на електрическа енергия заплащат за достъп до електропреносната система на страната, което е тяхно обвързване от 1 юли и е въведено с промени в Закона за енергетиката. Компанията показва, че това няма по какъв начин да не бъде планувано за разход откакто е част от лицензионната активност на сдруженията. Енергийният систематичен оператор обаче предложил този разход да не се включва в изчисленията и това било признато от комисията. Затова шефът на НЕК пита на какво съображение едно комерсиално сдружение може да дефинира ценообразуващите детайли на други търговски сдружения и то с лицензи, разнообразни от неговия. Резултатът от решението на комисията е, че ще се образува загуба по тази линя от 1.3 млн. лева на контролирания пазар от доставената на него сила, създадена от Водноелектрическа централа. Заради оферирания на борсата ток пък НЕК можела да понесе още 3.2 млн. лева загуби единствено поради невключването на този разход при определянето на новите цени.

НЕК дължи 5% от приходите си като вноска във фонд " Сигурност на електроенергийната система ". За един регулаторен интервал тя а е към 11.6 млн. лева като тези разноски ще би трябвало да бъдат трансферирани на свободния пазар, с цел да не се наруши икономическия интерес на сдружението, написа още в отчета.

Посочват се и образци за задоволени искове за предишни интервали единствено на производители за сметка на публичния снабдител. На НЕК такава отплата е отказана от регулатора с претекста, че е компенсирало свои разноски от по-високите цени на свободния пазар. По тази линия сдружението образува загуба от 12.5 млн. лева, написа шефът

С други 13 млн. лева НЕК е ощетена от определянето на цена на тока от топлофикациите за минали интервали.

За интервала 2014-2018 година сдружението е натрупало непокрити разноски от активността " социална доставка " от 214.5 млн. лева, се показва в отчета. Голяма част от тези разноски пораждат от лихвите по отпуснатите от БЕХ заеми за оборотни средства поради ликвидната рецесия, в която в предходните години изпада сдружението. Причината за това пък, съгласно отчета, са определяните тогава цени от енергийния регулатор, които не са покривали стопански обосновани разноски на държавната компания, която е формирала тарифен недостиг. За да обслужва тези лихви, НЕК е предложила несъмнено равнище на компонентата, само че то не е било признато от комисията.

Изредени са и други разноски, претърпени от сдружението вследствие на решения на регулатора. Заключава се, че в очакване на инспекция от КЕВР НЕК показва, че единствено за интервалите 2013-2014 година и 2014-2015 година НЕК търпи тарифен недостиг от над 1 милиарда лева от решенията на КЕВР.

НЕК злоупотребява с господстващо състояние

Междувременно Комисията за защита на конкуренцията санкции НЕК с 315 612 лева за корист с господстващо състояние. Това се вижда от решение на регулатора, оповестено във вторник следобяд. Установените нарушавания са на пазара на балансиране на производители на електрическа сила от ВЕИ при произвеждане на ток по преференциални цени.

Нарушенията съставляват налагане от страна на НЕК ЕАД на нелоялни търговски условия на ВЕИ производителите, се показва в решението.

Комисията открила, че НЕК поправя подадени от производители от възобновими енергийни източници – членове на специфичната балансираща група (СБГ) на НЕК ЕАД планирани почасови графици за произвеждане, с което основава голословни спомагателни разноски за небаланс за ВЕИ производителите.

От началото на балансиращия пазар в цялостния му размер на 1 юни 2014 година НЕК като координатор на групата, едностранно и без съображение трансформира почасовите планирани графици, подавани от ВЕИ производителите. В резултат на тези промени, ВЕИ производителите се обременяват финансово заради изкуствено увеличените небаланси за тях.

Комисията открила също по този начин, че НЕК постанова на членовете на групата спомагателни голословни разноски за небаланс посредством използването на раздел от методиката за разпределение на отговорности за небаланси. В методиката били записани правила, с помощта на които НЕК може да калкулира на ВЕИ производителите разноски за небаланс, каквито електроенергийният систематичен оператор (ЕСО ЕАД) не е отчел, и надлежно не е начислил на НЕК.

На процедура НЕК едностранно и голословно постанова на ВЕИ производителите спомагателни финансови тежести, които не са обективно зародили.

Решението може да бъде обжалвано в частта за неговата правомерност пред Административния съд – София област от страните и от всяко трето лице, което има юридически интерес, в 14-дневен период.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР