Подалият оставка зам.-министър на икономиката Александър Манолев заради къща за

...
Подалият оставка зам.-министър на икономиката Александър Манолев заради къща за
Коментари Харесай

Манолев дал земя и заем за къщата за гости

Подалият оставка зам.-министър на стопанската система Александър Манолев поради къща за посетители, строена с евросредства и употребена единствено от него и фамилията му, ще бъде проверяван за спор на ползи. Самият план, за който прокуратурата има данни, че Манолев е дал заем земя и огромен заем за реализирането му, ще се проверява за осъществяване на данъчни закононарушения и злоупотреби със европейски средства. Това стана ясно от думите на представителя на основния прокурор Румяна Арнаудова на брифинг в четвъртък, откакто по-рано денем излязоха новите разкрития по случая.

Тя осведоми, че по случая с къщата за посетители на Александър Манолев стартира наказателно произвеждане за нецелевото разходване на средства, финансирани от Европейски Съюз. Напусналият поста си зам.-министър ще бъде тестван и дали като член на управата на фонд " Земеделие " не е попречил инспекции на къщата за посетители, за чието изграждане върху земя на Манолев държавен фонд " Земеделие " е отпуснал безплатно над 390 хиляди лева

Подставено лице

Парите са били дадени през октомври 2013 година на компанията Едноличен търговец " Агротрейд – Ана Димитрова “, която е благосъстоятелност на Ана Димитрова. Година по-рано Манолев дал терена от 9.7 дка край Сандански, върху който имало лозе, на ненавършилата тогава 18 години Димитрова, изясни Арнаудова. Според нея има съмнения, че собственичката на компанията, построила къщата за посетители, е подставено лице.

Бившият зам.-министър дал и заем от 700 хиляди лева на Димитрова и бил вписан като лице за контакт при осъществяване на инспекция от Държавна фирма " Земеделие “ преди да се вземе решение за заплащане на финансовата помощ. Малко по-късно Манолев влиза в изпълнителната власт, а през юли 2017 година става и член на управителния съвет на фонда, който би трябвало следи дали предоставените евросредства отиват по предопределение и закупените активи се употребяват за задачата. Това е наложително в продължение на пет години за всеки евпроект, а за този срокът изтича през октомври 2019 г.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР