Подали сме жалба в Административен съд София заради бездействието на

...
Подали сме жалба в Административен съд София заради бездействието на
Коментари Харесай

Апартаментгейт: Граждани опитват да съдят ДНСК заради Артекс

Подали сме тъжба в Административен съд София поради бездействието на институциите по отношение на сигнала ни дали разрешителното за градеж на компания " Артекс " на ул. " Златен рог " в столичния квартал " Лозенец " (бел. ред. - така наречен постройка " Златен век " ) е годно. Това съобщи пред Actualno.com някогашният зам.-кмет на регион " Младост " Никола Вапцаров, който е част от Инициативен комитет " Лозенец ".
По думите на Вапцаров, инициативният комитет е изпратил сигнал до всички вероятни институции, в това число и до Цветан Цветанов като ръководител на парламентарната вътрешна комисия. Снощи стана ясно, че Цветанов е препратил сигнала до столичния кмет Йорданка Фандъкова и 4 дни по-късно си купува апартамент в така наречен " Къща на буквите ", строена от " Артекс " на ул. " Латинка " в квартал " Изток " на тройно по-ниска цена от нормалната за парцелите от тази категория на " Артекс " .
Дотук сме получили няколко отговора на ДНСК по отношение на разрешителното за градеж , посочи господин Вапцаров пред Actualno.com. В последния отговор написа следното – че „ консултантите (бел. ред. - на плана " Златен век " ) дават отговор за цялостта и законосъобразността на техническата документи ", като под " консултантите " се схващат Едноличен търговец " Славекс – Живко Димов " и " Стройконтрол инженеринг " ООД. По техните изводи били издадени заповеди от Направление „ Архитектура и градоустройство “ в Столична община за утвърждение на техническата документи т.е. и на разрешителното за градеж. Според нас това съставлява безучастие на ДНСК и по тази причина подадохме тъжба в Административния съд в София, само че към момента не е формирано дело, защото от съда ни споделиха, че се срещат с документите, добави Вапцаров пред Actualno.com.
На експлицитен въпрос на Actualno.com дали Инициативен комитет " Лозенец " съди " Артекс " поради градежа , отговорът на Вапцаров е, че няма по какъв начин, тъй като жителите не могат да бъдат конституирани като заинтригувана страна тъкмо поради неналичието на помощ от институции като ДНСК .
Ролята на Цветанов
Цветан Цветанов е един от общо 76 депутати, които гласоподават със " за " поправи в Закона за устройство на територията (ЗУТ) от 2017 година. 61 са от ГЕРБ, 6 са от Реформаторския блок, 4 от обединението на Христо Ковачки, 3 от АБВ, 2 от Българска социалистическа партия. С тези ремонти се разрешава строителните разрешителни за планове от първа и второкласен и за обекти от национално значение да важат 10 години, а не 5, както до този миг.
Специално за плана на " Артекс " " Златен век " обаче Министерство на регионалното развитие, на което отпред тогава е сегашният зам.-регионален министър Николай Нанков (бел. ред. - той беше заставен да напусне поста след жестоката автобусна злополука при Своге), праща тълкувателно писмо и споделя, че за първа година от началото на разрешителното се смята откриването на строителната площадка . Това става през 2010 година , до момента в който документът т.е. разрешителното е издадено през 2007 година , което Здравков удостовери в изявлението за Actualno.com. С други думи, когато " Артекс " почва да подвига постройката, която и в този момент още не е приключена, 10 години от дълго време са минали, тъй като същинският градеж потегли доскоро повече от година и имаше митинги против него. Според параграф 58 от Преходните и заключителни разпореждания на променения Закон за устройство на територията обаче новите текстове би трябвало да важат единствено за новите разрешителни за градеж т.е. няма ретроактивно деяние . А съгласно " Биволъ " сегашният районен министър Петя Аврамова споделила, че въпросното писмо на Нанков нямало правна стойност. Освен това има сигнал до Бойко Борисов и Румен Радев поради въпросното писмо, подписано от тогавашния районен зам.-министър Валентин Йовев.
Въпреки това " Артекс " в този момент строи и не е изцяло ясно какво е направила Фандъкова с препратеното от Цветанов писмо на комитета за инспекция на плана! Actualno.com изпрати публични въпроси до Столична община по случая и чака отговорите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР