Под земята в Брезнишко лежи истинска планина от злато. Това

...
Под земята в Брезнишко лежи истинска планина от злато. Това
Коментари Харесай

Ще стане ли Брезник българският Клондайк

Под земята в Брезнишко лежи същинска планина от злато. Това оповестиха минно-геоложки специалисти преди години. Че в региона има находища от скъпия метал, граовци са уверени от много време. Селяни са намирали късчета руда със златни люспици. Но, че Брезник може би в действителност е българският Клондайк откри компанията "Трейс Рисорсиз ", която отвори вратите към съкровищницата. И... златна тресчица затресе брезничани съвсем като през далечната 1896 година, когато трима души се натъкнали на богато находище на жълтия метал край река Клондайк в Аляска. У нас златосъдържащите руди са открити подземен в местността на хълма "Бърдото " край Брезник. Разкритието отприщи цветистия граовски комизъм на локалните. По злато вървим, а сме си все небогати бедни, майтапят се жителите на градчето.
Не знам по какъв начин е изглеждал пътят към златото край американския град Доусън преди 122 години, само че този, който води към бъдещата рудодобивна площадка, подухва сантиментални мемоари за това време.
Отбиваме се по тясно, прясно настлано шосе, което се вие през плодородните ниви на брезничани. Реколтата е прибрана. Мараня е обхванала земята. Тук-там ни кимат слънчогледи, навели натежали от берекет главички. Из въздуха се стрелкат хищни мишелови, които дебнат с острите си очи за плячка. Почти като в пустошта край Клондайк... Стигаме до южния скат на "Бърдото " и пред нас се ширва равното граовско поле. Насред него се кипри дребен бивак, заварден с защитни ленти. Вижда се и входът на тунел. Да, тук лежи скъпият метал, само че не бързайте да ни завиждате, че ще си тръгнем отсам с буца от него.

До изваждането на първия грам от златото има най-малко към 5 години

А до тогава най-новото златодобивно сдружение в страната "Трейс Рисорсиз ", което от 2012 година е дъщерна компания на групата на "Асарел - Медет " в Панагюрище, ще работи по плана си. Компанията е основана през май 2012 година и е с главен предмет на активност изследване, рандеман и преправка на железни потребни изкопаеми. Тя към този момент 6 години има офис в центъра на Брезник, където всеки любопитен може да получи съответна информация за капиталовото желание на компанията, което е на стойност 120 млн. лв..
Находището "Милин камък " е под 1237 декара аграрни земи, множеството от които ще продължат да са обработваеми и след началото на златодобива. Теренът обгръща стотина дребни имота на локални поданици, само че има и общински, и църковни парцели. Северната част на терена откъм билото на "Бърдото " е иглолистна гора на повърхност от 297 дка, която е държавна. Но въпросите с изкупуването на земята, които се намират в територията на концесионната повърхност, към този момент са решени. Сделки са подписани и при започване на предходната седмица, описа ни юристът на притежателите Венета Петрова. Тя отхвърли да издаде тайната на каква цена са изтъргувани нивите, само че съгласно данни на Националния статистически институт междинната цена в региона е 100 лв. за декар. Купени са и две здания на някогашното военно отделение в Брезник, които ще се употребяват за потребностите на златодобива.

Проектът на "Трейс Рисорсиз " възнамерява построяването на комплекс с подземна
мина

обогатителна фабрика и спомагателни уреди на повърхност от близо 478 дка. Годишно ще се добиват не повече от 300 хиляди тона руда. За съпоставяне огромните предприятия в тази област в България добиват тази маса единствено за една седмица. От рудата на място ще се получава концентрат, който по-късно ще се продава за преправка до злато. Експлоатацията на рудника ще продължи сред 18 и 20 години. След привършване на добива две години ще се прави рекултивация, а мониторингът ще продължи 10 години. Мината ще бъде на 2 км от града и на 200 метра подземен. Рудата ще се добива посредством взривяване. После скалата ще се троши и смила на частици с размер 100 микрона и ще бъде обогатена посредством флотация, при която се извлича до 90 % от благородния метал, изясняват специалистите.

Дейността на компанията златотърсач раздели брезничани


През 2013 година стотина индивида се събраха на митинг пред постройката на Регионална инспекция за опазване на околната среда в Перник и показаха неодобрение от това, че някой ще рови земята им. Те даже докараха пред инспекцията катафалка с ковчег. С плакати "Не ме изпращай в гроба ", "Искаме информация, а не операция ", "Не на следващата концесия в ущърб на страната " брезничани белязаха свикания тогава експертен съвет, който трябваше да вземе решение дали да има златна мина в Брезник и какво ще е въздействието й върху природата. Според недоволните в отчета по Оценка на въздействието върху околната среда има умишлени пропуски, които прикриват предстоящите при създаването на рудника замърсявания и рисковете за човешкото здраве.
Имаше обаче и поданици на града, които посрещнаха предлагането с аплодисменти и показаха поддръжката си за реализацията на златодобива в Брезник. Те обясниха, че в града няма съвсем никаква работа и разчитат рудникът да им обезпечи прехранване. В последна сметка Върховният административен съд остави в действие решение на административните магистрати в Перник, с което беше отхвърлена жалбата против добиването на златосъдържащи руди от находището "Милин камък ". Инвестиционното желание на "Трейс Рисорсиз " беше бетонирано и от общинските съветници в локалния минипарламент, които му дадоха зелена улица. Концесията се дава за период от 20 години, като половината от концесионната такса ще отива в община Брезник. Това пък гласи решение на Министерския съвет от юли 2015 година, с което дефинитивно се слага началото на златодобива в Брезнишко.
От компанията са безапелационни, че

в строителството на обекта ще бъдат заети към 545 индивида


А когато стартира същинската му употреба, в минния комплекс ще работят 434 индивида, от които 80 с висше и 354 със приблизително обучение, най-вече от региона на община Брезник. Средната работна заплата щяла да бъде 1030 лв.. Към края на 2017 година във компанията към този момент работят общо 66 индивида, от които 33-ма са поданици на Брезник. Но като се има поради, че се търсят експерти по минно-геоложки науки, електро и машинно инженерство, автоматизация и осведомителни технологии, стопанска система и мениджмънт и финансово-счетоводни действия, надали в дребната брезнишка община ще могат да се открият всички специалисти с сходни характерни специалности.
С присъщия си граовски песимизъм бай Димо, който ни сподели пътя към златното находище, изрази подозрението си, че мината ще даде прехранване на хората от региона. "Теза са немокает. Не им имам вяра. За какви експерти ни приказват!? Откъде ще ги вземат? То у Брезник не остана ни един младеж. Всички учени се изселиха или работят в Перник и в София. Останахме единствено баби и старци ", безапелационен бе възрастният човек. Дали е прав единствено времето ще покаже...

Местните са обезпокоени, че златодобивът ще унищожи природата

От "Трейс Рисорсиз " дават обещание, че това няма да се случи. Според компанията взривните действия няма да се усещат от популацията. Експертите й се базират на сеизмологичните проучвания при взривяванията през последната година, както и на оценка, направена от експерти от Минно-геоложкия университет, съгласно които копаенето в земята няма да има отрицателен резултат върху постройките и природата. Да, може да са прави експертите и хората може и да не усетят вибрациите, само че поданици на близкото село Слаковци са на друго мнение. Въпреки че стотици хора посещават живописния язовир край селото и се забавляват да ловят риба в него, надали някой е усетил, че цяла година текат взривявания. Природозащитници описват обаче, че откогато са почнали подземните гърмежи, жителите на водоема са намалели фрапантно, а някои са изчезнали. Запознати с нравите на речните жители описват, че рибите са извънредно чувствителни към всевъзможни трептения и мощни шумове и в случай че това се е случило, може да се дължи на огромния напор от туристи. Хората са открили още, че доста от пернатите, които живеят в гората край язовира, са отлетели. Из тези земи чурулика световнозастрашеният ливаден дърдавец. Пернатото населява две предпазени зони от "Натура 2000 " в селата Мещица и Вискяр, които са напълно покрай находището. Освен него тук гнезди и червеногърбата сврачка, която също е застрашена от изгубване.

Под опасност ли е минералният извор "Желязната вода "


който се намира единствено на 100 метра от бъдещия златен рудник, се питат брезничани. Водата е течното богатство на Брезник, което е отличено със златен орден на ревюто за минерални води в Лондон още през 1909 година Двайсет години по-късно изворът е каптиран от антична руднична изложба и е направена чешма. Специфичната течност е богата на стоманени йони, калций и магнезий. Помага против голям брой стомашно-чревни, чернодробни и кожни болести, в това число против анемия. През 2015 година компанията концесионер финансира реконструкцията на каптажа и водопровода на желязната вода, която тече в центъра на града. Мината няма да засегне и извора на "Бърдото ", тъй като той е на повърхността, а рудникът ще бъде на 200 м подземен. От компанията твърдят, че отпадъците от производството край Брезник ще се съхраняват в хвостохранилище, което ще бъде с повърхност от 220 дка, което е най-малко 10 пъти по-малко от хвостохранилищата на огромните добивни компании в страната.
След пълноценното започване на златодобива от "Трейс Рисорсиз " са пресметнали, че в бюджета на община Брезник годишно ще постъпват над 1,3 млн. лв. от концесионни такси и над 60 хиляди лв. от локални налози и такси. Но това ще е след към 5 години. Засега

от компанията се регистрират с подаяние към общината от 50 000 лв.


Със средствата ще бъдат финансирани начинания в образованието, културата, спорта, историята и инфраструктурата. Договорът планува близо една пета от сумата да се употребява за подготовката на Общинския исторически музей да одобри, съхранява и излага археологическите находки, които ще му бъдат предоставени след края на разкопките в землището на града. Други 10 000 лв. ще са от изгода за културния календар на Брезник, а настрана от тях за самодейностите на учебните заведения и детските градини в общината ще бъдат предоставени близо 11 000 лв.. Предвидени са пари също за дребни инфраструктурни планове, за спорт и туризъм. В контракта за подаяние категорично е написано, че в границите на годината общинската администрация се ангажира да изготви цялостна тактика за превръщането на Брезник в прелъстителен туристически център и за запазване на неговото културно-историческо завещание. По този метод предоставяните средства ще бъдат ориентирани за реализиране на съответни резултати. Извън този контракт остават сумите, които компанията от години обезпечава за студентски и училищен стипендии, за просветителната си стратегия и за благотворителните си начинания.
Дали въпреки всичко Брезник ще се окаже българския "Клондайк ", ще покаже бъдещето...


Теренът на находището


135 т златни руди лежат под краката ни


135 тона са потвърдените ресурси от злато в българските земи към 1 януари 2018 година, сочат данните на Министерството на енергетиката. Повишеното търсене на капиталово злато в изискванията на неустановеност в международната стопанска система подвига неговата цена на международните тържища и това прави удобно добиването му.
България заема четвърто място в Европа по рандеман на злато. У нас се намира може би най-голямото находище на злато на Стария континент - "Челопеч ", откъдето досега са добити над 50 т от скъпия метал. За "Ада тепе " край Крумовград добивът на скъпия метал стартира през 2016 година. Концесия за рандеман е дадена и за златно находище "Чала " в Източните Родопи. Концесия за рандеман на златно-сребърни руди в находище "Седефче " получи "Горубсо - Кърджали " АД, само че там добивът още не е почнал.
Жълтият метал се съдържа и в медната руда в "Асарел " и "Елаците ", откъдето се извлича. Златосъдържаща е и оловно-цинковата руда от находище "Маджарово ", както и полиметалното находище в Зидарово. В края на август т.г. кабинетът даде концесия за 35 години на едно от перспективните откъм златодобив залежи "Прохорово " до Нова Загора.
5 компании добиват злато у нас. Други четири имат концесии от държавното управление и занапред ще стартират разработки на находищата. Концесиите са за железни потребни изкопаеми - златосъдържащи руди, въпреки че от тях се създава най-много мед, само че още сребро и други редки и скъпи метали.
За последните три години - от 2015 до 2017 година, у нас са добивани над 11 т злато, като за предходната година то е 12,5.
Почти всички български реки са златоносни. По р. Огоста и в региона на р. Струма даже има изследвания с изчислени ресурси. Този вид залежи обаче нямат вероятност за промишлено развиване и няма интерес към рандеман.


Язовир "Слаковци "

"Бърдото " има изключително значение за историята ни

По време на Сръбско-българската война тук е избавена България през 1885 година. На "Бърдото " кап. Стефан Кисьов повежда малобройния си отряд, част от Втори Струмски пехотен полк, на обречена борба против 15-хилядната Моравска дивизия. Той се обръща към българите с думите: "Тази жертва ние би трябвало да дадем, па въпреки и костите си да сложим на бойното поле. От нас зависи ориста на България и Съединението ". На 6 ноември 1885 година край Брезник се организира едно от най-важните сражения във войната. Битката обаче забавя съдбовно с един ден Моравската дивизия и тя освен не съумява да стигне в точния момент за борбата при Сливница, само че и е разрушена и хвърлена надалеч от фронтовата линия. В сражението на златния рид умират 116 български бойци. Техните кости са положени в Мемориала, повдигнат в градската градина.
"Бърдото " пази и остатъци от антични цивилизации. Антично населено място е намерено при археологически разкопки през 70-те. В него в дребна надгробна могила е открита военна грамота на ветерана от трайкиското племе беси - Дулес. Грамотата е издадена от римския император Веспасиан, живял през I век сл. Хр. На могилата са разкрити основи от раннохристиянско населено място и черква. В Брезник се носи легендата за т.нар Седмопрестолие. Според легендата върху шестте баира в близост имало по една църквичка, а центърът на енорията бил средновековният храм "Св. Петка ", който се намира от северната страна на "Бърдото ". Там се намира и антично езическо светилище. То се състои от 10 каменни кръга, сходни на барабани и обърнати на изток. Наблизо се намира и тракийската "Добра могила ", която към момента не е проучена от археолози.



Златодобивното сдружение от 6 години има офис в центъра на Брезник, където всеки може да получи информация за капиталовото й желание, което е на стойност 120 млн. лева

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР