Под заглавието Скандал с избора на българската номинация за Оскар“ един

...
Под заглавието Скандал с избора на българската номинация за Оскар“ един
Коментари Харесай

Скандалът с българския избор за Оскар стигна до Холивуд

Под заглавието „ Скандал с избора на българската номинация за Оскар “ един от най-четените кино уеб сайтове  разказа на международната аудитория за баталиите у нас във връзка избора на филм, който да съставлява страната ни в влиятелната конкуренция.

„ Решението да бъде определена мигрантската драма на Ивайло Христов „ Страх “...предизвика разногласия и голям брой обвинения в балканската страна — от нелегитимен избор до „ систематичен расизъм, сексизъм и дениализъм “, написа Deadline. Автор на публикацията е българката Нели Андреева, която от години живее и работи в Лос Анджелис и е един от двамата основни редактори на профилираното издание.

Скандалът е почнал, информира филмовият уебсайт, когато Теодор Ушев — " най-успешният от седемте души в комисията за подбора; той е член на Американската кино академия, защото анимационният му късометражен филм „ Сляпата Вайша “ получи номинация за „ Оскар “ през 2016 г. - написа ядосан пост във Фейсбук два дни откакто „ Страх “ беше разгласен за формален избор на страната “. 

„ Ушев сложи под въпрос протичането на процедурата за избора, която трябваше да включва полемика сред седемте членове на комисията по отношение на четирите кино лентата, стигнали до финалния стадий.  Той разкри, че единствено петима от седемте - в това число и той - са участвали и са взели участие в полемиката, като другите двама са дали своят вот посредством прокурист “. Именно тези два гласа, подадени авансово, са определили резултата от оспорваната надпревара сред " Страх " и " Жените в действителност плачат ", феминистката драма на Весела Казакова и Мина Милева, с присъединяване на номинираната за " Оскар "  и " Златен глобус "  за пробива си с " Борат "  Мария Бакалова, който влезе и секцията " Особен поглед "  на филмовия фестивал в Кан през 2021 година

" Окончателното гласоподаване беше 4:3 в интерес на " Страх ", разкри Ушев. " Ако обаче бяха преброени единствено гласовете на присъстващите и взели участие в полемиката, " Жените наистина плачат "  щяха да завоюват с 3:2 “. Deadline споделя още, че единият от двамата отсъстващи членове е бил достъпен и разговарял с останалите членове по телефона от болничното заведение, където бил за операция, само че " другият се бил скрил ", по думите на Ушев, " на място без мобилна връзка или интернет ". (По-късно изчезналият член проф. Любомир Халачев сподели, че е отвън страната.)

Изданието цитира и следваща публикация, в която Ушев е показал, че единствено един български филм, предложен за „ Оскар “ през последните 30 години — " Писмо до Америка "  през 2001 година, е режисиран от жена (всъщност има и още един - " Мила от Марс " през 2005 година, за това подсети самата режисьорка Зорница София). Той твърди, че два скорошни кино лентата на български режисьорки - " Виктория " и " Безбог ", биха могли да се показват добре в конкуренцията за „ Оскар “, само че са били отхвърлени от вътрешната комисия за асортимент, макар че са били в програмата съответно на влиятелните фестивали в Сънданс и Торонто.

" Предмет на рецензия беше и съставът на тазгодишната селекционна комисия, в която бяха включени пет мъже и две дами, макар че една от двете дами, Светла Ганева, се изрече обществено, отхвърляйки обвиняванията на Ушев и разкривайки, че е гласувала за „ Страх “, който тя " харесва повече в професионален проект ", написа изданието. Deadline цитира и остро изявление на режисьорките на " Жените в действителност плачат "  Казакова и Милева във Facebook — те считат, че заедно с Бакалова са били „ осъдени “ и пишат, че измежду четиримата гласували против тях има и  бивши сътрудници на Държавна сигурност. В отговор на рецензиите на Ушев, председателят на комисията за асортимент, кинокритикът проф. Божидар Манов, възрази срещу обвинението в системен расизъм и нарече " Страх ", в който е показан негър воин, " най-антирасисткият български филм ".

Това не е първият случай, в който българската селекция за „ Оскар ” е оспорена. Решението от 2014 година също провокира реакции и въпроси, напомня Deadline избора на " Българска рапсодия " на Иван Ничев в конкуренция с " Виктория " на Майя Виткова. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР