Под заглавие Заедно срещу Русия авторитетният германски всекидневник Франкфуртер Алгемайне

...
Под заглавие Заедно срещу Русия авторитетният германски всекидневник Франкфуртер Алгемайне
Коментари Харесай

Кирил Петков във ФАЦ: Шантажът срещу България и трите цели на Путин

Под заглавие " Заедно против Русия " авторитетният немски ежедневник " Франкфуртер Алгемайне Цайтунг " (ФАЦ) разгласява публикация от българския министър-председател Кирил Петков. Тук обобщаваме по-важното от разбора на Петков.

" Пред екзистенциален избор сме "

Войната в Украйна, прекъсването на съветските газови доставки, проектите на Кремъл да всее ерес в Европейски Съюз, държанието на България като страна, която е мощно подвластна от съветските доставки - това са главните тематики в публикацията на българския министър председател за ФАЦ. На страниците на немското издание Петков акцентира, че съветската експанзия в Украйна изправя всички, включително и България, пред нуждата да създадат екзистенциален избор: " избор сред зависимостта и суверенитета, сред дълготрайната сигурност и краткосрочната непоклатимост, сред демократичната народна власт и национализма ".

Според Петков със прекъсването на съветския газ за България Путин е преследвал три съществени цели. Първо, да дестабилизира едно европейско държавно управление - още повече, че става дума за държавно управление, показващо нулева приемливост към корупцията, която, по думите на Петков, е " желано съветско средство за оказване на въздействие ". Второ, да се опита да докара на власт друго, проруско държавно управление, с което да върне България в съветската сфера на въздействие. Тук Петков прецизира, че България е страна, в която " има обичайни благосклонности към Русия, само че която към този момент е направила своя умишлен избор за принадлежност към Европейски Съюз и НАТО ". И третата цел на Кремъл: да посее семето на разкола измежду страните от Европейски Съюз, като покаже, че в Общността има страни " втора класа " като България, с които Русия може да си разрешава сходно нарушение на контракти.

Според Петков българското държавно управление е осъзнало, че би трябвало да показва неотстъпчивост - и по тази причина неотложно е почнало да търси други възможности, с които да замести съветските доставки. В тази връзка министър председателят загатва и контракта с Азербайджан, по силата на който България ще може да получава и оттова количества газ, " от които предходното държавно управление се беше отказало по необясними аргументи ".

В публикацията си за ФАЦ българският министър председател предизвестява, че единството в Европейски Съюз и в НАТО не трябва да се подкопава посредством двустранни контракти за доставка на газ, тъй като това би означавало да се загърбят стратегическите цели за сметка на пазарни ползи. Петков пледира за взаимни покупки на газ в границите на Европейски Съюз, както и за координирани дейности по отношение на достъпа до пристанища и до терминали за полутечен газ. Според българския министър председател " сегашната рецесия изисква смели и умни решения ", които за България значат цялостен отвод от съветския газ в границите на къс период.

" Вярвам, че ще успеем "

В публикацията си за ФАЦ Кирил Петков споделя още, че в този момент Европейски Съюз е задължен да покаже единение. Но би трябвало да показва също по този начин, че е кадърен на на практика и бързи дейности, с които да реши компликациите, подбудени от дейностите на Путин. Само по този метод, съгласно Петков, може да се покаже на Путин, че е безсмислено да нападна по-малките страни от Общността, тъй като опитите му за дестабилизация ще бъдат отбивани от всички страни взаимно.

" Когато най-силно подвластната от Русия страна в Европейски Съюз с годишно ползване от единствено 3 милиарда кубически метра газ прави всичко допустимо, с цел да се откъсне от тази взаимозависимост - това в последна сметка е експериментален тест и за целия Европейски Съюз. Аз имам вяра, че ще го издържим с триумф ", заключава българският министър председател.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР