Под заглавие Хладен прием на Джон Кери в Китай американският

...
Под заглавие Хладен прием на Джон Кери в Китай американският
Коментари Харесай

Ню Йорк таймс: Разочарован от Байдън, Китай се обръща към стари приятели като Кисинджър

Под заглавие " Хладен банкет на Джон Кери в Китай " американският в. " Уолстрийт джърнъл " отбелязва, че специфичният делегат на Съединени американски щати Джон Кери е бил в Пекин тази седмица, с цел да приказва за климатичните промени, само че известията от Китайската комунистическа партия и държавните медии разкриват какъв брой дребен прогрес е постигнал той. Кери не съумя да седне на една маса със Си Цзинпин, само че китайският президент загатна политиката на страната си в региона на околната среда в речта си тази седмица, показва вестникът.

Пекин уточни, че в съответстие с необвързващото Парижко съглашение за изменението на климата от 2015 година излъчванията му ще доближат своя връх до 2030 година, като в изявлението си Си Цзинпин удостовери уговорката си към осъществяването на тази цел. Но това е различен метод да се каже, че Китай има намерение да продължи да усилва своите въглеродни излъчвания още седем години, разяснява " Уолстрийт джърнъл ".

Вестникът показва, че от 2015 година до 2022 година излъчванията на парникови газове в Китай са нарастнали с близо 12%, до момента в който Съединени американски щати са ги понижили с към 5%, съгласно показателя " Климат екшън тракер " (Climate Action Tracker).

" Пътят и средствата, както и темпото и интензивността за реализиране на задачите на Китай в региона на климата би трябвало да бъдат избрани от нас самите и в никакъв случай под въздействието на други ", е споделил Си съгласно обява в печатния орган на ККП " Женмин жибао ".

Тази седмица Кери посочи пред китайски публични лица, че " климатът би трябвало да има свободна позиция като дипломатически въпрос, тъй като той е универсална опасност за всички на планетата ". Но не такава бе репликата на най-високопоставения китайски посланик Ван И, съгласно формалното обобщение на диалозите в Пекин. Въпреки че " китайско-американското съдействие в региона на климатичните промени има голям капацитет, то не може да бъде отделено от разбирането и поддръжката на народите на двете страни и не може да бъде отделено от цялостната среда на китайско-американските връзки ", сподели Ван И, представен от в. " Уолстрийт джърнъл ".

С други думи, разяснява вестникът, Китай обвързва своето съдействие в региона на политиката по отношение на климата или най-малко обещанията си за такова съдействие с вероятно съглашение със Съединени американски щати по други въпроси. В китайското резюме се споделя, че Ван И е загатнал по какъв начин Пекин желае Съединени американски щати да " водят рационална, прагматична и положителна политика по отношение на Китай " и " да се оправят вярно с тайванския въпрос ", наред с други неща.

Китай желае от президента Байдън отстъпки в региона на стопанската система и сигурността в подмяна на зелени обещания, които Китай евентуално няма да извърши. Това не е добра договорка за ползите на Съединени американски щати, заключава в. " Уолстрийт джърнъл ".

Американският вестник в същото време показва в различен обвързван със същата тематика материал, че тази седмица Пекин бе хазаин на двама някогашни държавни секретари на Съединени американски щати. И двамата бяха приветствани като другари на Китай. Но посрещането на единия от тях бе несъмнено като по-топло, отбелязва изданието. " Уолстрийт джърнъл " обръща внимание на приема на Кисинджър в Пекин, включващ и среща с китайския министър на защитата, който по-рано това лято отхвърли среща със настоящия си американски сътрудник.

Приемът на Хенри Кисинджър се различаваше доста от този на Джон Кери, държавния секретар от времето на някогашния президент на Съединени американски щати Барак Обама, който тази седмица прекара четири дни в Пекин като делегат на Белия дом за климата, пробвайки се да съживи съдействието в региона на климатичните промени. Кери, макар че също бе разказан от висши китайски публични представители като " остарял другар ", не получи среща със Си, отбелязва " Уолстрийт джърнъл ". Пътуването на Кисинджър и контрастът му с визитата на Кери акцентират двупосочния метод, който Пекин е възприел, когато става въпрос за възобновяване на мощно влошените връзки със Съединени американски щати, разяснява вестникът.

През юни, когато Съединени американски щати и Китай се готвеха да възобновят контактите на високо ниво, които бяха прекратени, откакто президентът Байдън подреди да бъде свален хипотетичен китайски шпионски балон, Си Цзинпин се срещна в Пекин с създателя на Майкрософт Бил Гейтс. Си сподели на Гейтс, чиято компания има дългогодишни връзки с Китай, че той е първият американец, който е видял през тази година. Китайски формален представител сподели, че Си, който дни по-късно се срещна с държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън, е желал да се увери, че преди този момент се е срещнал с по-приятелски надъхан американец, показва в. " Уолстрийт джърнъл ".

По време на вчерашната си среща с доайена на американската дипломация Си сподели, че връзките сред Съединени американски щати и Китай, пет десетилетия след първото посещаване на Кисинджър, още веднъж са стигнали до кръстопът. " Надявам се, че вие и други проницателни американци ще продължите да играете градивна роля за връщане на американско-китайските връзки в правия път ", сподели Си на своя посетител.

Според известия в китайските държавни медии Кисинджър е подчертал какво значение има за Пекин по този начин нареченият принцип на един Китай, като е имал поради претенциите на Пекин към демократично самоуправляващия се Тайван. Той индиректно е упрекнал администрацията на президента на Съединени американски щати Джо Байдън за укрепването на връзките с държавното управление в Тайпе, отбелязва американският вестник.

В същия дух разяснява срещата на Кисинджър с китайския президент Си Цзинпин и " Ню Йорк таймс ", който излиза със заглавие " Разочарован от Байдън, Китай се обръща към " остарели другари " като Кисинджър ".

На срещата си с Кисинджър китайският водач Си се обръща към американски контакти отвън администрацията на Байдън, с цел да се опита да повлияе на мисленето на Вашингтон за Китай, отбелязва вестникът. По време на посрещането на Хенри Кисинджър 100-годишният някогашен държавен секретар на Съединени американски щати на аления килим в Пекин президентът Си му сподели, че " китайският народ постоянно ще ви помни ". Той получи хвалба и от най-високопоставения китайски посланик Ван И за неговата мъдрост. Визитата на Кисинджър включваше и среща с китайския министър на защитата, който неведнъж е отхвърлял молбите да беседва със настоящия си американски сътрудник, показва изданието.

" Ню Йорк Таймс " отбелязва, че въодушевеното посрещане на Кисинджър от Китай тази седмица е последният образец за това по какъв начин Пекин излиза отвън формалните дипломатически канали, с цел да разшири обсега на своето обръщение и да се опита да повлияе на мисленето на Вашингтон. Пекин се обърна към тези, които счита за по-близки до неговата позиция, защото стана по-скептичен към администрацията на Байдън, а от време на време и намерено отчаян от нея, разяснява вестникът.

С визитата на Кисинджър, който Си и други китайски публични лица нарекоха " остарял другар ", Пекин се опита да подчертае съдействието и взаимното почитание сред двете сили. С визитите на бизнес водачи като Бил Гейтс, наименуван от Си също по този начин " остарял другар ", и Илън Мъск, Китай се пробва да подчертае дългогодишните стопански връзки и заплахите от объркването на световните вериги за доставки, разяснява " Ню Йорк таймс ".

Вестникът предвижда, че тези старания могат да станат все по-значими, защото Пекин се опълчва на това, което възприема като старания на администрацията на Байдън да ограничи Китай в геополитически, боен и софтуерен проект. Китай също по този начин следи по какъв начин републиканците и демократите се сплотяват в желанието си да запазят твърдата си линия във връзка с Пекин с наближаването на президентските избори в Съединени американски щати, на които претендентите евентуално ще бъдат по-критични към Китай.

" Това доста наподобява на целенасочена китайска тактика " за привличане на лица, които могат да оказват помощ за смяна на мнението във Вашингтон, споделя Денис Уайлдър, някогашен началник на отдела за разбор на Китай в Централно разузнавателно управление на САЩ. " Китайците засилват лицата, които имат интерес към китайската стопанска система и цялостните връзки ", твърди той.

След няколко месеца на мощно изстудяване двете страни започнаха още веднъж да се ангажират с въпроси като търговията и климатичните промени. Но този прогрес е стеснен и специфичният делегат на президента Байдън по климатичните промени Кери излезе от диалозите тази седмица в Китай без нови съглашения, а Пекин твърди, че проблемите в двустранните връзки му пречат да сътрудничи с Вашингтон в битката с световното стопляне, разяснява в. " Ню Йорк таймс ". Въпреки че срещите може би съумяха да изградят " база " в връзките, напрежението остава високо, показва вестникът.

" Нито Съединени американски щати, нито Китай могат да си разрешат да се отнасят към другия като към съперник. Ако двете страни стартират война, това няма да докара до никакви значими резултати за двата народа ", се споделя в китайското изказване по отношение на казаното от Кисинджър, представено от английския в. " Гардиън ".

Вестникът отбелязва, че от месеци връзките сред двете свръхсили се утежняват, само че и двете страни показват внимателен оптимизъм, че подновяването на формалния разговор може да построи основа за възстановяване на връзките.

На собствен ред " Политико " отбелязва, че Съединени американски щати и Китай не са съумели да реализират нови съглашения в региона на климата макар " продуктивните " диалози, както съобщи специфичният делегат по климатичните промени Кери след четиридневното си посещаване в Пекин, резултат, подчертаващ напрежението сред двете страни, които са най-големите замърсители с въглероден диоксид и двете най-големи стопански системи в света.

Изданието цитира думите на Кери, че часовете на срещи при закрити врата с висши китайски публични представители са разкрили " неща, по които ясно постигнахме единодушие ", като и двете страни са се заели с постоянни срещи, в това число още една през идващите няколко седмици. Според " Политико " той въпреки всичко е изразил вяра за реализиране на пробив, който да защищити планетата от пагубните климатични промени.

Американският в. " Вашингтон таймс " също разяснява срещите на някогашния държавен секретар на Съединени американски щати Хенри Кисинджър в Китай тази седмица с висши публични китайски представители, поставяйки акцент, както е било казано на доайена на американската дипломация, че всяко западно изпитание за трансформиране на Китай или заобикаляне на страната е " невероятно ". Според направеното от Ван И изказване Кисинджър е един от " старите другари " на Китай, който е изиграл " незаменима роля " в стартирането на американско-китайските връзки през 70-те години на предишния век.

" Вашингтон таймс " отбелязва, че като явна отпратка към 40-годишната политика на ангажираност на Съединени американски щати с Китай, която се стремеше да смекчи комунистическата система на Пекин най-високопоставеният китайски посланик Ван И има поради, че Китай не може да бъде трансформиран или заставен да се откаже от комунистическата си система. " Развитието на Китай има мощен, произлизащ от вътрешната страна подтик и неизбежна историческа логичност, и е невероятно Китай да бъде трансформиран, а още по-невъзможно е да бъде заобиколен и възпрян ", сподели най-високопоставеният китайски посланик.

Според изказването на Пекин Кисинджър е споделил, че както Съединени американски щати, по този начин и Китай би трябвало да поддържат постоянни връзки. " Без значение какъв брой е мъчно, двете страни би трябвало да се отнасят една към друга като към равни и да поддържат контакти, като е неприемливо да се пробват да изолират или да спрат другата страна ", се споделя в изказването, представено от в. " Вашингтон таймс ".

Вестникът показва, че Кисинджър, който тази година навърши 100 години, бе архитектът на политиката на " китайската карта " по време на Студената война, изразяваща се в търсене на връзки с комунистически Китай, с цел да се противодейства на някогашния Съветски съюз.

След като напусна държавното управление на Съединени американски щати, Кисинджър, съгласно наличните сведения, е спечелил десетки милиони долари в Китай посредством консултантската си компания " Кисинджър асошиътс ", която улеснява покупко-продажбите в Китай за американски компании, написа " Вашингтон таймс ".

Инфо: Българска телеграфна агенция

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР