Под заглавие Гърция и Турция се движат бавно към война,

...
Под заглавие Гърция и Турция се движат бавно към война,
Коментари Харесай

”Флорин полиси”: Гърция и Турция вървят бавно към война

Под заглавие ”Гърция и Турция се движат постепенно към война ”, написа американското списание ”Форин полиси ”, в която се показва, че съществува рискована изразителност както от Атина, по този начин и от Анкара. " Отношенията сред Гърция и Турция в никакъв случай не са били лесни ", отбелязва изданието.

Наред с това американското списание окачествява като " рисков климатът, заформил се напоследък в гръцко-турските връзки, предупреждавайки, че може би в последна сметка конфликтът ще е неминуем ".

Двете страни са се оказвали в " положение на война много пъти през 20 в. Те бяха на прага на боен спор край гръцкия остров Имия през 1996 година, като вследствие на интервенция на Съединени американски щати злополуката бе избегната. " Двете съюзнички в НАТО още веднъж са на " ръба ", нещо, което бе провокирано от популисти и от двете страни. И този път Вашингтон не е на никое място ", се показва в обявата.

Цитирано е изказване на турския министър председател Бинали Йълдъръм, който в понеделник удостовери, че турската брегова защита е свалила гръцкото знаме от дребния скален остров Микрос Антропофагос. Атина съобщи, че не разполага с информация за случай, при който гръцкият байрак бил забит на противоречив необитаем остров.

Списанието напомня, че случаят е станал след нещастието с разрушилия се гръцки изтребител Мираж-2000-5 и починалия водач Йоргос Балтадорос. " Това не бе изолиран факт, през април турските изтребители бяха нарушили над 30 пъти гръцкото въздушно пространство ", се споделя в материала.

" Дори и в този рисков климат двете страни са склонни на рискована изразителност. В Турция Ердоган и неговата партия подеха поредна нападателна изразителност по отношение на Гърция, а в най-голямата партия на опозицията отпред е Кемал Кълъчдароглу, един човек, който твърди, че Турция би трябвало си върне назад 18 турски острова, които Гърция владее сега ", написа " Форин полиси ".

В обявата се акцентира, че държаните в пандиза в Одрин двама гръцки военни в допълнение подхранват гнева в Гърция.

Списанието цитира гръцкия министър на защитата Панос Каменос с коментара, че с държанието си той непрекъснато поставял в мъчно състояние премиера Алексис Ципрас.

" Сега се приказва, че Каменос поддържа връзки както с Джордж Пападопулос, някогашен консултант на Доналд Тръмп, по този начин и с Владимир Путин, посредством олигарха от съветски генезис Иван Савидис. Макар че Каменос оказа помощ на Ципрас със своите връзки и познанията си за действие на страната, той е и едно мощно главоболие за външната политика ", написа " Форин полиси " и добавя: " Каменос и неговата партия Независими гърци нееднократно са поставяли Ципрас в затруднено състояние с нападателните си изявления по адрес на Турция или това те са правили, тъй като просто са обвързани с политиката на самото държавно управление. Като министър на защитата Каменос нееднократно е осмивал турците ".

" Каменос се трансформира в проблем за гръцкия министър председател и в договарянията с Бившата югорепублика Македония, един въпрос, по който той " упорства нейното наименование да не включва думата Македония, макар че тя от дълго време се употребява ", написа още американското списание.

Според обявата предизвикателното държание на Турция в Егейско море няма да се промени и за това ще са нужни деликатни подходи, с цел да няма ескалация в региона.

Панос Каменос загатна, че има необявена война с Турция от 1974 година насам.

Той съобщи, че турската авиация непрекъснато нарушава гръцкото въздушно пространство от 1974 година насам и Гърция отговоря като прихваща всички изтребители, с цел да отбрани националния си суверенитет и интернационалното право.

„ Имаме починали герои, които паднаха, изпълнявайки дълга си, а тези неща се случват само по време на война “, съобщи той във връзка починалия на 12 април 34-годишен гръцки водач Йоргос Балтадорос.

Самолетът на Балтадорос се разруши в Егейско море, като бе единият от двата гръцки военни самолета, вдигнати, с цел да съпроводят двойка турски изтребители F-16, които нарушиха гръцкото въздушно пространство в региона сред островите Лесбос и Хиос. На път към базата на връщане двата самолета са летели на ниска надморска височина заради неприятна видимост. Балтадорос бе заровен с военни почести - вижте във видеото.

Попитан за мненията, които провокира с изявленията си, Кменос отговори: „ Турците полудяват около мен. Желая им най-хубавото за изборите им “.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР