Под заглавие Евтиното излиза скъпо Франкфуртер алгемайне цайтунг публикува материал

...
Под заглавие Евтиното излиза скъпо Франкфуртер алгемайне цайтунг публикува материал
Коментари Харесай

Германската преса за туризма ни: Евтиното излиза скъпо на България

Под заглавие " Евтиното излиза скъпо " " Франкфуртер алгемайне цайтунг " разгласява материал за стопанската система и демографския срив в България, койко изключително тежко се усеща в туризма. Според създателя Михаел Мартенс страната ни е образец за това какво се случва с една страна, в която отливът на експерти е комбиниран с ниска раждаемост. " България се топи и това се усеща и в туризма ", написа създателят и прави изводът, че българското Черноморие е атрактивно като дестинация за непознати туристи поради ниските си цени, само че евтиното има доста висока цена за българите, тъй като не могат да задържат подготвените си фрагменти, в това число и в областта на туризма, поради извънредно ниските заплати, които заплащат нашите работодатели.

" От България в последно време има и положителни вести ", установи създателят в материал, отдаден на един от най-динамично разрастващите се браншове у нас - туризма. Според него " демократичната икономическа политика на премиера Бойко Борисов бележи триумфи ".

" Брутният вътрешен продукт на страната нараства от няколко години насам: с 1,3% през 2014, с 3,6 на 100 през 2015, и с 3,4 % през предходната година, по данни на Евростат. За настоящата година още веднъж се чака сериозен стопански растеж. Доброто положение на публичните финанси и ниският държавен дълг накараха американската рейтингова организация Фич да обмисли ново повишение на кредитния рейтинг на страната ", регистрира вестникът.

" Друга добра вест от България е спадът на безработицата: от 13% през 2013 на 7,6% през 2016, а през актуалната година се чака безработните да са още по-малко ", показва Мартенс, още веднъж базирайки се на Евростат.

" Независимо от тези триумфи обаче, България си остава най-бедната страна в Европейски Съюз, с най-ниските междинни приходи. Още преди 2007 година доста българи се насочиха на Запад, а след приемането на страната в Европейски Съюз наклонността даже се ускори заради легалните благоприятни условия за пътешестване. Но не са единствено българските ромски кланове, които всеобщо се възползват от правото на свободно напредване и за които в пресата постоянно се появяват сериозни изявления. До огромна степен незабелязани остават безбройните медицински сестри, болногледачи, строителни служащи, готвачи, водачи на камиони, инженери, лекари и други експерти, изучили специалността си в България, които в този момент работят на открито и заплащат там налози и обществени осигуровки ", разсъждава създателят на обявата.

" Този всеобщ отлив на работна ръка от България основава големи проблеми на българската стопанска система, последствията от него се усещат изключително мощно и в туризма ", прави извод Мартенс. По думите му сезонът се обрисува доста добър, само че дефицитът на личен състав в хотелите и заведенията за хранене по Черноморието спъва развиването. Голям брой български камериерки, рецепционисти или спасители на плажа избират да работят в западните курорти, отбелязва журналистът.

" Един готвач, който изкарва на остров Рюген в Германия пет пъти повече от това, което печели в България, мъчно може да бъде арестуван в родината му. Част от бизнесмодела, който прави Черноморието привлекателно за избрани туристи, са таман евтините цени. Но тази евтиния има своята цена ", установи създателят. И разяснява: " Ако не бяха ниските заплати, България нямаше да резервира преимуществото си пред другите туристически страни ".

" Недостигът на личен състав в сектора не е нищо ново, само че казусът се задълбочава. Още преди три години БНР сигнализира в собствен репортаж за това, че браншът изпитва апетит за фрагменти ", напомня той. И добавя: " Затова звучи необичайно недоволството на българския министър председател Борисов пред френския президент Макрон. Според Макрон, Борисов му бил споделил по време на една среща на върха на Европейски Съюз в Брюксел, че страната му страда от " евтината работна ръка от други страни ", която отнемала работата на локалните хора, до момента в който в това време българите работели в заведенията за хранене на Франция.

" Оплакването от " евтините непознати служащи ", които се стичат към най-бедната страна от Европейски Съюз, звучи необичайно, тъй като при започване на юни българското държавно управление облекчи режима за наемане на сезонна работа на чужденци от страни отвън Европейски Съюз - да вземем за пример украинци или молдовци. Някой би могъл да си намерения, че от страната с най-високата младежка безработица в Европейски Съюз – Гърция, също ще идват претенденти за работа в България. Точно противоположното е правилно ", установи Михаел Мартенс. И показва, че " даже през деветата година от началото на рецесията в Гърция доста българи търсят и намират сезонна работа в южната съседка - като берачи на плодове и зеленчуци или в туризма, откъдето печелят повече, в сравнение с вкъщи ".

" Увеличава се само ромското население, което единствено след 3 години ще съставлява 25% от трудоспособното население на страната ", прави извод Мартенс като цитира някогашната българската еврокомисарка Меглена Кунева. " Дори единствено това демонстрира какъв брой е значимо ромите да бъдат интегрирани в системата на образованието. Това важи с особена мощ за България, чието население понижава с по-бързи темпове, в сравнение с това на останалите балкански страни: от съвсем 9 милиона в края на комунизма, през днешния ден в страната живеят под 7 милиона, а след няколко години популацията ще спадне и до малко над 6 милиона души ", разсъждава журналистът.

Накрая заключва: " България се топи. Това се усеща изключително мощно и в туризма ".

Материалът е оповестен в " Дойче веле "
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР