Под влиянието на падащите цени на природния газ на световните

...
Под влиянието на падащите цени на природния газ на световните
Коментари Харесай

Руският газ губи стойност за Турция

Под въздействието на падащите цени на природния газ на международните пазари и фокуса на Турция върху националните възобновими енергийни източници делът на Русия в турския импорт на природен газ от 2017 до 2019 година понижа до 33%, написа БГНЕС.
Според регулаторния орган на енергийния пазар в Турция (EPDK), събрани от Анадолската организация, през предходната година Турция е внесла 45,21 милиарда кубически метра природен газ, а делът на втечнения естествен стана (ВПГ) е 29% (около 13 милиарда кубически метра).
През 2017 година Турция е внесла общо 55,25 милиарда кубически метра природен газ, от които 19,5% (10,77 милиарда кубически метра) съставляват импорт на полутечен природен газ. През 2018 година са импортирани 50,36 милиарда кубически метра природен газ, като делът на втечнения природен газ е избран на 22,5% (11,33 милиарда кубически метра).
През последните три години вносът на полутечен природен газ се е нараснал доста.
През 2017 година делът на Русия при турския импорт на природен газ беше към 52% , Турция внесе 28,69 милиарда кубически метра съветски газ. През 2018 година Русия изпрати 23,64 милиарда кубически метра природен газ в Турция, Русия съставлява към 47% от общия импорт на газ. Миналата година Турция внесе общо 45,21 милиарда кубически метра природен газ, от които 15,19 милиарда кубически метра са получени от Русия. Така делът на Русия в общия импорт на газ в Турция възлизаше на към 33% .
През последните три години делът на Русия в турския импорт на природен газ е намалял от 52% на 33%, до момента в който делът на доставките на газ от тази страна понижава до 47%.
Докато свръхпредлагането на природен газ на световния пазар води до спад в цените, страните консуматори се обръщат към ВПГ, защото цените на пазара на ВПГ на място са по-ниски от цените на газ, избрани от дълготрайни контракти .
В тази връзка турската акционерна компания " Боташ " (BOTAŞ), желаеща да се възползва от спада на цените на полутечен природен газ на международния пазар, усилва покупките на спотов ВПГ. През първите четири месеца на предходната година вносът на спотов полутечен природен газ в Турция възлиза на 2,3 милиона тона, а за същия интервал на тази година - 3,8 милиона тона.
От друга страна, " Боташ " и френската енергийна компания " Тотал " подписаха съглашение за доставки на ВПГ в размер на 1,2 милиона тона за интервал от три години от края на тази година. Със сключването на това съглашение Турция има за цел да усили каузи на " полутечен природен газ, индексиран към хъба ВПГ " във вноса на сила.
Като се има поради, че два дълготрайни контракта на " Боташ " изтичат след две години, това съглашение за полутечен природен газ е значимо. С новото съглашение мястото на механизма за ценообразуване с обвързване с петрола, очакван в изтичащите контракти, ще бъде сменено от механизма за " ценообразуване въз основа на хъба ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР