Под въздействието на човека Земята е изгубила 60 процента от

...
Под въздействието на човека Земята е изгубила 60 процента от
Коментари Харесай

Човекът обвинен за масовото изчезване на диви животни

Под въздействието на индивида Земята е изгубила 60 % от дивите си гръбначни типове - бозайници, птици, риби, влечуги - в интервала 1970-2014 година, оповестиха международните организации, като цитират заключенията в отчета на Световния фонд за дивата природа (WWF) " Живата планета 2018 ", оповестен на уеб страницата на организацията.

" Експлозията в човешкото ползване " е предизвикало солиден спад в популацията на дивата природа в международен мащаб през последните десетилетия, твърди организацията.

Специалисти от WWF са съставили така наречен показател на живата планета, учреден на изследването на 16,7 хиляди популации на 4 хиляди типа диви животни. По техните данни междинният % на съкращаването на упоменатите популации възлиза на 60 на 100 за миналите четири десетилетия. Още по-тревожни са индикаторите за жителите на тропическите гори, където количеството на гръбначни бозайници е спаднало с цели 89 на 100.

Основната заплаха за популациите на бозайниците, птиците, влечугите, рибите и земноводните са разрушителните последици от човешката активност, измежду които попадат унищожаването на хабитата и свръх огромният улов.

Обедняването на почвите нанася сериозна щета на 73 % от екосистемите на сушата, което намалява благосъстоянието на към 3 милиарда души. Рязкото понижаване на биоразнообразието се дължи също по този начин на замърсяването на околната среда и на климатичните промени, водещи до покачването на температурите в световен мащаб.

Земята губи биологичното многообразие единствено по време на всеобщи измирания, прибавя отчетът " Живата планета ". Неговите съставители приканват политиците да дефинират нови цели за стабилно развиване.

Докладът за живата планета, оповестен на всеки две години, прави оценка положението на дивата природа в света. В изданието му за 2018 година се споделя, че към този момент едвам единствено 1/4 (25%) от земната повърхност е свободна от въздействието на човешката активност, а делът ще е паднал единствено на 10% до 2050 г.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР