Под спокойната обстановка на националния парк Йелоустоун в САЩ се

...
Под спокойната обстановка на националния парк Йелоустоун в САЩ се
Коментари Харесай

Броени дни до апокалипсиса! Йелоустоун изригва във всеки момент, ето как НАСА ще спасява цивилизацията ни

Под спокойната конюнктура на националния парк Йелоустоун в Съединени американски щати се намира голям контейнер, цялостен с магма. Той е виновен за гейзерите и горещите извори, които харакеризират региона. За учените от НАСА обаче това е също и една от най-големите естествени закани за човешката цивилизация такава, каквато я познаваме – евентуален супервулкан, написа Би Би Си.
Сега от американската галактическа организация разкриват скришен отчет за опасността и проекти какво може да се направи. Брайън Уилкос от лабораторията за реактивни мотори на НАСА в Калифорнийския софтуерен институт изяснява: „ Бях член на Консултативния съвет по планетарна отбрана на НАСА, който изследва методите, по които НАСА пази планетата от метеорити и комети. По време на това изследване (бел.ред. разказано в доклада) стигнах до извода, че

опасността от супервулкан е доста по-голяма от опасността от метеорит или комета “.

Знае се, че на Земята има към 20 супервулкани, като приблизително един път на 100 хиляди години се случват съществени изригвания. Една от най-големите закани, които се допуска, че такова изригване може да сътвори е гладът при продължителна вулканична зима, която вероятно може да попречи на цивилизацията да има задоволително храна за настоящия брой на популацията. През 2012 година Организация на обединените нации пресметна, че питателните ресурси биха стигнали за 74 дни.

Когато учените от НАСА разгледали въпроса, те стигнали до заключението, че най-логичното решение е просто да се охлади супервулканът. Вулкан с размерите на Йелоустоун е всъщност великански генератор на топлота, равностоен на шест промишлени централи. Йелоустоун сега изпуска към 60-70% от топлината, която идва изпод в атмосферата, през водата, която попада в резервоара с магма посредством пукнатините в него. Остатъкът се натрупва вътре в магмата, което му разрешава да разтваря от ден на ден и повече летливи газове. След като тази топлота доближи избрана граница, избухливото изригване е неизбежно.

Но, в случай че можеше по-голямата част от топлината да бъде извличана, тогава супервулканът в никакъв случай няма да изригне.

НАСА е пресметнала, че в случай че може да бъде реализирано нарастване на изпускането на топлота с 35% от магмения му контейнер, Йелоустоун повече няма да бъде опасност. Единственият въпрос е по какъв начин да се направи това?

Една от опциите е просто да се усили количеството вода вътре в супервулкана. Но от практическа позиция, евентуално би било невероятно политиците да бъдат уверени да наложат такава самодейност.

НАСА обаче е замислила напълно друг проект. Учените считат, че най-хубавото решение би било да се пробие дупка с дълбочина 10 км в супервулкана и в нея да се изпомпва вода под високо налягане. Такъв план би коствал около3,46 милиарда $, само че има една детайлност, която може да убеди политиците, че инвестицията си коства.

Уилкокс изяснява: „ Пробиването и охлаждането по този метод може да се употребява за основаване на геотермална централа, която да генерира електрическа енергия на извънредно конкурентни цени.

Дългосрочната изгода е не просто зареждане на покрайнината с електричество за десетки хиляди години, само че и попречване на вероятно бъдещо изригване, което би унищожило човечевството “. Вярно е, че с цел да се охлади Йелоустоун до степен, че повече да не съставлява опасност, ще са нужни евентуално десетки хиляди години, само че с цел да се предотврати злополука, такова дълготрайно мислене и обмисляне може да е единственият избор.

Подобен проект би могъл да бъде прибавен на всеки деен суперколкан на планетата, а учените от Наса се надяват, че техните проекти ще насърчат по-практични научни полемики и диспути за справяне с опасността.

Йелоустоун изригва почти на всеки 600 хиляди години, а от последното му изригване са минали... 600 хиляди години.

Това би трябвало да ни накара да се замислим.

Източник: BBC/Вести бг
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР