Под слънцето на Екс ан Прованс за 70-ти път се

...
Под слънцето на Екс ан Прованс за 70-ти път се
Коментари Харесай

Летните оперни фестивали във Франция

Под слънцето на Екс ан Прованс за 70-ти път се срещат съзвездие оперни гении и взискателна аудитория. Международният оперен фестивал има всички учредения да означи почтено годишнината. Той е един от най-старите фестивали във Франция, седемте десетилетия музикални прекарвания сред старите стени на открития спектакъл са го трансформирали в международна препоръка за оперното изкуство. Фестивалът е посрещал артисти от международна големина, давал е път на млади гении, минали през лятната му академия, давал е звук и е развивал модерните театрални трендове. 

Отличителна линия на тазгодишната стратегия са космополитизмът и обхваналият артистичния свят блян да се откроят дамите създатели. Те бяха на респект на самото разкриване с операта " Ариана в Наксос " от Рихард Щраус в мизансцен на Кати Мичел. Нейни постановки са поставяни няколко пъти на тази сцена. Сюжетът на самата творба смесва два свята -  митичното и фарса, приключили с общ фойерверк, и среща два женски облика - драматичен и леконравен, показани от Лиз Дейвидсен в ролята на Ариана и колоратурното сопрано Сабин Девией, която играе Зербинета. Към тях сценографката е прибавила още един облик, представяйки като жена композитора, чиято роля извършва американката Анджела Брауър. Ако публиката реагира със страдание на незадоволително подчертания комизъм в представлението, артистите завоюваха откровени аплодисменти за музикалното и оркестровото осъществяване.

Интересна междукултурна среща е международната премиера Seven Stones ( " Седемте камъка " ) - специфична поръчка на фестивала за младия чешки композитор Ондрей Адамек, по исландско либрето. Това е опера с повсеместен сюжет (пътешествие на търговец на скъпоценни камъни) и истинска музика, съобразително украсена със звън на стъклени бутилки и кристални чаши. Изпълняват я четирима солисти и 12 хористи, дирижира самият създател.

Още една среща на два свята предлага френската премиера " Орфей и Майнун ". Тя развива два доста близки сюжета: античния гръцки мит за Орфей и Евридика и известната в ориенталския свят легенда за Лайла и Майнун. Операта е общо дело на трима композитори, на три разнообразни езика, вземат участие самоинициативен хор от 200 артисти и музиканти от цялото Средиземноморие. 

Препълнен ще бъде и античният спектакъл в Оранж, който е хазаин на другия огромен оперен фестивал - Хорегиите. Той също стартира с поклон към дамите създатели: Натали Стуцман за първи път ще държи диригентската палка на представленията на монументалната опера " Мефистофел " от Ариго Бойто. С огромен интерес е предстоящо и представлението на " Севилският бръснар " с доста автентичен мизансцен и присъединяване на няколко от най-тънките познавачи на музиката на Росини отпред с диригента Джампаоло Бизанти. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР