Под ръководството на Стоян Мавродиев все по-голям дял от кредитите

...
Под ръководството на Стоян Мавродиев все по-голям дял от кредитите
Коментари Харесай

Вълка - новият най-голям клиент на ББР

Под управлението на Стоян Мавродиев все по-голям дял от заемите на основаната да подпомака дребните предприятия ББР се насочват към едри олигарси

© Анелия Николова Управляваната от Стоян Мавродиев държавна банка е отпуснала близо 150 млн. лева заем на компания, обвързвана с Румен Гайтански-Вълка.Дружеството " Роудуей кънстракшън " е основано в края на 2018 година и няма нито активност, нито парцели за поръчителство.Като съображение за заема е посочено придобиването на друга обвързвана пътностроителна компания с едвам 13.6 млн. лева оборот. " Друго нещо, което направих: заварих две концесии, непоносимо направени с един Румен Гайтански-Вълка, струваше ми големи старания, само че Гайтански към този момент го няма в боклука на София. "

Думите са на Бойко Борисов от годините, когато беше първи мандат кмет на София и се готвеше за избори за втори. Тогава това беше една от огромните му гордости.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Сега, посред третия мандат на Борисов като министър председател, очевидно усърдието му да пази стадото от вълчи нападения е поспаднало. Фирмите на Гайтански останаха в сметопочистването на доста други градове, а от няколко години поетапно и тихомълком те се завръщат и в 15 години ръководената от ГЕРБ столица, даже като сътрудници на общинската компания " Чистота-Искър ", което е коствало работата на шефа на сдружението. Но това очевидно е единствено дребна част от възкръсването му.

Румен Гайтански (архивен кадър)

Фотограф: Капитал Буквално преди дни известният с близостта си до Ахмед Доган Гайтански получава и още по-огромен и непонятен подарък от държавната Българска банка за развиване (ББР), която се ръководи от един от съоснователите на ГЕРБ Стоян Мавродиев. Създаденото в края на предходната година сдружение " Роудуей кънстракшънс " към този момент е най-големият клиент на ББР със 148.5 млн. лева заем от банката. Той съставлява над 10% от целия фирмен фирмен портфейл в салдото на банката, който към края на март 2019 година е 1.16 милиарда лева А също така оповестената цел за тегленето на заема - покупка на друга, следена от Гайтански, дребна районна пътностроителна компания, по никакъв метод не оправдава колосалния размер на заема и слага въпроси по какъв начин ще бъде гарантиран той. От ББР не дадоха отговор на тях.

Mегастроителят от с. Груево

" Роудуей кънстракшън " е учредено на 30 ноември 2018 година с капитал 50 хиляди лева от три физически лица. Георги Йорданов държи 80%, а с по 10% са Емил Илиев и Бисер Дъбев. Те тримата сформират и борда на новата компания, като Йорданов е изпълнителен шеф. Седалището на новото сдружение е в момчилградското село Груево с население 770 души, където се обитава и " Пътстройинженеринг ", което дава работа на към 170 души. От началото на 2018 година същите три лица в същата настройка съставляват и неговия съвет на шефовете.

Тази акционерна конструкция не се резервира дълго и на общо заседание при започване на февруари се оказва, че Йорданов е трансферирал 18% на " Каменни фракции " ЕООД. Дружеството е еднолична благосъстоятелност на 30-годишната Тонка Иванова Тенчева и е записано на софийския бул. " Цариградско шосе " 48-50, където са разположени доста публично притежавани компании от Гайтански - в това число и " Волф " АД. На същото общо заседание е взето решение капиталът на сдружението да се усили с 18 млн. лева, които да бъдат напълно записани от " Каменни фракции ", и по този начин то става притежател на 99.77%. Какъв е произходът на тези средства не е ясно - самото " Каменни фракции " за последните две години заявява нулеви доходи и към края на 2018 година има едвам 32 хиляди лева активи.

Още два месеца по-късно обаче Георги Йорданов се връща като главен притежател на " Роудуей кънстракшън ". На 12 април той купува от Тонка Тенчева 100% от " Каменни фракции " за 100 лева, а с това и дъщерното сдружение с 18 млн. лева капитал. За корпоративното минало на самия Йорданов не се знае доста - през 2009 година той записва едноличен търговец с предмет на активност товарен авто превоз и адрес в София.

Голямото кредитно напомпване

Истински любопитната част стартира преди дни. На 10 юни 2019 година е извършено ново общо заседание на " Роудуей кънстракшън ". На него е решено да се подписа контракт с ББР за капиталов заем от банката в размер до 148.5 млн. лева за финансиране до 90% от цената за придобиване на 5 112 240 акции, или 99.615% от капитала на " Пътстройинженеринг ". Според показаната в дневния ред информация договорът за покупка е подписан още на 26 февруари със притежателя " Био майнинг ", а единствено седмица след събранието - на 17 юни, заемът от банката към този момент е реалност.

Последното сдружение също е записано на бул. " Цариградско шосе " 48-50 и е 99.98% благосъстоятелност на Румен Гайтански, който в подадената през май декларация по Закона за ограниченията против изпиране на пари е посочен и като автентичен притежател. Така излиза, че голямото финансиране от ББР ще послужи, с цел да може една компания, публично благосъстоятелност на Гайтански, да продаде пътностроителен актив в друга компания, обвързвана с него.

Цената на договорката не е известна, само че по никакъв метод бизнесът на " Пътстройинженеринг " не може да оправдае размера на заема, възложен от ББР - в случай че 148.5 млн. лева съставляват 90% от сумата, то цялата цена би била 165 млн. лева Същевременно за 2018 година придобиваното сдружение регистрира 16.5 млн. лева активи, 13.6 млн. лева доходи и едвам 13 хиляди лева счетоводна облага. Дружеството има извоювани разнообразни контракти из района за пътно поддържане и взе участие в няколко консорциума за поправки. В някои от тях то си партнира с огромните в сектора като " Главболгарстрой ", " Трейс " и " Джи Пи груп ", постоянно е в консорциуми и с другата по-голяма строителна компания, свързвана с Гайтански - " Кристална вода " (37.9 млн. лева консолидирани доходи и 2.4 млн. лева облага за 2018 г.). До 2014 година " Пътстройинженеринг " е под контрола на " Стара планина холд ", когато то продава на " Био майнинг " своите 53.6% за 1.1 млн. лева плюс покриване на отговорностите на строителното сдружение към холдинга.

Освен че с тези цифри е мъчно да се оправдае гигантският заем, неразбираемо е и с какво той ще бъде гарантиран. Според наличната информация заемът е десетгодишен с рента тримесечен Euribor + 3.25 пункта надбавка, само че не по-малко от 3.75%. Вече в Търговския указател има вписан залог върху комерсиалното дружество на " Роудуей кънстракшън ". По проект би трябвало да бъдат заложени и 100% от акциите на сдружението, както и тези на добитото " Пътстройинженеринг ". Предвижда се още залози на " ескроу сметка ", " специфична блокирана запаса сметка ", вземания и наличия.

Новият №1 на ББР

Този заем е голям по българските стандарти, като изобщо малко банки имат нужния капитал да отпускат подобен, а и множеството не желаят да поемат подобен риск. За съпоставяне - най-голямата експозиция на водача на пазара Уникредит Булбанк е малко над 270 млн. лева, само че тя е банка с 20 милиарда лева активи по отношение на 2.9 милиарда лева на ББР.

Досега най-голямата известна експозиция на държавната банка беше към " Слънчев ден ". Прехвърлянето на контрола над курорта предходната година от Българска социалистическа партия политика Георги Гергов към считания за непосредствен до Движение за права и свободи политика Делян Пеевски Ангел Палийски беше павирано точно с пари от ББР. Според годишния доклад на " Слънчев ден " то има утвърдени заеми от банката за съвсем 64 млн. евро (125 млн. лева.), като усвоената част е 86 млн. лева Държавната консолидационна компания също има утвърден заем малко над 100 млн. лева, като все още експозицията е към 70 млн. лева

Новият заем обаче надвишава всичко това и образно бетонира наложения от Стоян Мавродиев курс към преобразяване на ББР в каса за обслужване на олигарси. Какво има в корпоративната бърлога

Доскоро малко от компаниите, свързвани с Румен Гайтански, водеха директно до него. Много от тях бяха с акции на предявител, а други се водеха благосъстоятелност на разнообразни лица, само че и не се правеше изключително доста за прикриване на връзките - употребяват се едни и същи адреси, счетоводители, юристи Последните промени, премахващи акциите на предявител, и декларациите за автентичен притежател доведоха до уедряване на компаниите в орбитата му и проявлението му малко по на ярко. Гайтански публично се е заявил като притежател на " Волф " АД, а с това и на няколко негови дъщерни сдружения в сметоизвозването и строителството. Като краен притежател на " Кристална вода " е посочена Ася Христова, само че самата тя е обвързвана с Гайтански, като е в управата на няколко негови компании.

Още преди Ахмед Доган да навлезе в енергетиката с придобиването на " Топлоелектрическа централа Варна ", той имаше взаимно сдружение с Гайтански, учредено през 2017 година " Уотър витал " обаче по този начин и не стартира активност, а в този момент в края на май двамата са трансферирали дяловете си на незнайния Георги Лефтеров.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР