Под ръководството на главния прокурор Иван Гешев издръжката на Бюрото

...
Под ръководството на главния прокурор Иван Гешев издръжката на Бюрото
Коментари Харесай

Борисов помпа пари към Гешев, а Бюрото за защита наедрява бързо

Под управлението на основния прокурор Иван Гешев издръжката на Бюрото за отбрана пораства съвсем двойно. Откакто Гешев оглави държавното обвиняване, стартира пренасочване на стабилен запас от общия бюджет на прокуратурата към секретната конструкция, която е директно подчинена на основния прокурор. Това демонстрира информацията, предоставена на Mediapool от държавното обвиняване след питане по Закона за достъп до социална информация.

Помпане на пари

Единственото време в годината, когато магистратите преодоляват раздялите между тях, е при гласуването на бюджета за правосъдната власт. По предписание най-после всички са недоволни, а немалка част от чиновниците в системата са вторачени в коледните си бонуси. Под този плитък сюжет обаче прозират други по-важни трендове, които демонстрират кои институции в правосъдната власт се употребяват с благоволението на ръководещите и надлежно получават по-голямо парче от общия бюджет. В последна сметка всичко опира до пари.

По конституция правосъдната власт има независим бюджет, само че той не е самостоятелен. Всяка година болшинството в Народното събрание приема бюджета на правосъдната власт, направен от държавното управление, което в сегашната обстановка значи това, което е изискал министър председателят Бойко Борисов.

За последните пет години бюджетът на прокуратурата е повишен с 44% . Само за последната година е скочил с 29 милиона лв. и доближава 289 милиона лв.. Това нарастване бе гласувано, откакто бе ясно, че Иван Гешев ще е новият основен прокурор. За 2021 година бюджетът на прокуратурата се усилва до 330 милиона лв. , с което общият му растеж за шест години става 64.4%.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР