Под потронажа на евродепутата в Силистра се проведе Форум Образованието

...
Под потронажа на евродепутата в Силистра се проведе Форум Образованието
Коментари Харесай

Момчил Неков: Изграждането на гъвкави модели между бизнеса и образованието, съобразени с потребностите на регионалната и местна икономика, както и прогнозирането по региони и общини трябва да бъдат приоритетни


Под потронажа на евродепутата в Силистра се организира Форум „ Образованието и бизнесът дружно за развиването на районите “

 

 

Силистра, 19 октомври 2018 година – „ През последните няколко години плановете за дуално обучение демонстрираха, че съдействието сред образованието и бизнеса е от основно значение за последователното внедряване на дуалната форма на образование у нас. Без директното присъединяване на бизнеса този развой няма по какъв начин да се случи. Споделям визията, че бизнесът и образованието би трябвало да носят споделена отговорност за образованието и развиването на фрагменти “. Това сподели евродепутатът от Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент Момчил Неков при откриването на Форум „ Образованието и бизнесът дружно за развиването на районите “ в Силистра.



„ Радвам се, че днешният конгрес събра на едно място представители на образованието и на бизнеса в името на едно по-добро бъдеще за Силистра и района. Вярвам, че те би трябвало да работят дружно, ръка за ръка, с цел да се реализиран устойчиви резултати на локално и районно равнище. Когато всеки работи по настрана в своята си сфера и когато няма разговор и колаборация, мъчно могат да се реализиран осезаеми резултати “, съобщи Неков.



„ Специален фокус на днешното събите е подложен върху област Силистра и нейните характерни потребности във връзка с прогнозиране на потребностите на пазара на труда и на потребността от фрагменти в кратковременен, средносрочен и дълготраен проект. Няма по какъв начин да не загатна, че аз имам специфичен сантимент към град Силистра, тъй като тук е моето отечество “, добави Момчил Неков.



Неков изнесе данни, че съгласно Европейски център за развиване на професионалното образование до 2025 година 49 % от всички нови работни места в Европейски Съюз ще изискват високо равнище на подготовка, 40 % — приблизително равнище на подготовка , а единствено 11 % — ниско равнище на подготовка или никакви квалификации.



В Европейски Съюз 40 % от работодателите изпитват компликации при намирането на чиновници с верни умения, в България 54% от българските работодатели имат този проблем.

 

В Европейски Съюз 66% от фирмите обезпечават образование за своите чиновници, до момента в който в България това вършат 31% от фирмите.

 

„ Статистиките приказват за противоречие сред фрагментите, които просветителната система възпроизвежда и това, което се търси на пазара. Този феномен визира както физическите лица, по този начин и предприятията, като основава дефицит на претенденти и надлежно безработица. В подтекста на тези данни една от главните рекомендации в резолюцията на Европарламента, по която работих, е да се обърне особено внимание на пограничните и отдалечените региони на Съюза, които са изправени пред характерни провокации що се отнася до несъответствията сред умения и претовареност “, сподели Неков.

 

Той добави, че построяването на гъвкави модели за взаимоотношение сред бизнеса и образованието, съобразени с потребностите на районната и локална стопанска система, както и прогнозирането по райони и общини би трябвало да бъдат предпочитани.

 

„ Завършилите Бакалавър и Магистър получават по-добро възнаграждение и това е тласък да се стремим към по-добро обучение “, съобщи по време на форума проф. Борислав Борисов, учител в Стопанска академия „ Д. А. Ценов, Свищов

Според него икономическото развиване на районите, даже и инфраструктурата оказват въздействие връху просветителната система. „ В Силистра образованието е незадоволително. То е застрашено от демографската рецесия “, сподели проф. Борисов.

Той показа малко положение на просветителната система в Силистренска област. През 2016 година делът на записаните в учебно заведение деца в V–VIII клас в региона понижава и към този момент е по-нисък от междинния за страната – 76,6% при 78,2% за страната. Дяловете на второгодниците и на отпадналите от главното и междинното обучение обаче не престават да са по-ниски от междинните за страната. Резултатите от зрелостните изпити в региона се покачват през 2017 година и Силистра към този момент не е региона с най-ниски оценки. Средният триумф от матурата по БЕЛ в област Силистра е 3,95 при 4,22 за страната. Близо двойно по-висок пък е делът на двойките в региона – 13,25% при 7,98% за страната. Учителите в региона се усилват, само че също остават под междинния за страната брой по отношение на учениците. Броят на студентите в региона пък понижава в унисон с трендовете в страната.

 

Данни за образованието в Силистра показа и Марин Ботев от РУО на МОН, Силистра.

Обучение по специалности има в 14 учебни заведения в Силистра. 64 % са в професионални гимназии, 22 % СУ с професионални паралелки и 14 % в СпУ „ Дръстър “ и ОбУ Иширково.

 

Учениците във всички форми на образование са 2603, от тях в дневна форма - 2144, задочна форма - 326 и независима форма -133.

 

По време на форума беше показан план на изследване на публичното мнение, инициирано от Момчил Неков с поддръжката на Групата на българските социалисти в Екологичен потенциал „ Прогнозиране на бъдещите потребности от умения и фрагменти в Силистренска област за интервала 2018-2028 година “

 

Обучение по специалности има в 14 учебни заведения в Силистра. 64 % са в професионални гимназии, 22 % СУ с професионални паралелки и 14 % в СпУ „ Дръстър “ и ОбУ Иширково.

 

Учениците във всички форми на образование са 2603, от тях в дневна форма - 2144, задочна форма - 326 и независима форма -133.

 

В края на форума участниците одобриха финален документ, с който:

 

Препоръчват разработване на стратегически районни стопански цели за всеки регион;

Настояват за основаване на гъвкави модели за установяване на потребностите от нови умения и квалификация;

Препоръчват регулярно проучване на прогнозните потребности на бизнеса във всеки район ;

Предлагат изработването на инстнрументи за оценка на сходството на подготовката на експерти с условията на бизнеса;

Препоръчват адаптиране на нацоналното законодателство в региона на сходството сред професионалната подготовка и професионалната реализация и основаването на целенасочени национални стратегии за превъзмогване на дефицитите в избрани професионалните посоки.

Настояват страната да поддържа и да обезпечава финансово просветителни структури в начинания за откриване на специалности в профилираните и професионалните гимназии, както и основаване на професионални колежи, отговарящи на потвърдени потребности от фрагменти в дефицитвни зони.

 

 

За Момчил Неков:

Член на Екологичен потенциал от Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите;

Член на Комисията по „ Земеделие и развиване на селските региони “;

Член на Комисията по „ Култура и обучение “;

 

Член на делегациите на Екологичен потенциал за връзки с Китай и с страните от Централна Азия, както и на интерпарламентарните работни групи за биоразнообразието и устойчивото развиване, за климатичните промени, за развиване на туризма, културното завещание и европейските културни направления, за спорта.

 

http://www.mnekov.eu

https://bg-bg.facebook.com/momchil.nekov/

https://twitter.com/momchilnekov

 

*публикация

 

 

 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР