Под натиска на полицията френското правителство отстъпи от намерението си

...
Под натиска на полицията френското правителство отстъпи от намерението си
Коментари Харесай

Френското правителство отстъпи засега от намерението си да забрани задушаващите хватки

Под натиска на полицията френското държавно управление отстъпи от желанието си да забрани задушаващите хватки по време на арестите, съобщи Асошиейтед прес.

Френският министър на вътрешните работи разгласи предходната седмица, че полицията ще се откаже от тази процедура. Той заяви това поради възходящите във Франция митинги против полицейската грубост и расовата неправда, подбудени от гибелта на цветнокожия Джордж Флойд по време на арест в Минеаполис в Съединени американски щати.

Но френската полиция провежда серия от контрапротести в продължение на пет дни, потвърждавайки, че възбраната ще я лиши от основно средство за укротяване на оказващи опозиция обвинени.

Вчера шефът на националната полиция изпрати писмо до подчинените си, което е видяла АП, в което се споделя, че задушаващите хватки няма да бъдат повече обучавани в полицейските академии, само че ще продължат да се употребяват "по преценка ", до момента в който не бъде открита опция на това средство.

Френските служители на реда излязоха на митинг против рестриктивните мерки на дейностите им при арести

Същевременно стана ясно, че френското държавно управление ще заплати 145 000 евро на околните на Ламин Диенг, 25-годишен френско-сенегалски жител, умрял през 2007 година след арест, при който е имало демонстрация на принуждение. С това съглашение се поставя завършек на процеса, който околните на Диенг водят против Франция, съобщи Франс прес, като се базира на източник от Европейския съд за човешките права. Споразумението е било реализирано още на 14 май, само че новината е оповестена едвам в този момент.

Семейството на Диенг споделя, че е предостатъчно от развоя на нещата.

Живяхме 13 години в борба против отказаната ни правдивост, против една институция, която редовно отхвърляше развой за лицата, виновни за гибелта на нашия наследник, брат и чичо, се споделя в изказване на фамилията, прочетено от сестрата на Ламин Диенг - Рамата Диенг.

Рамата Диенг обаче е разочарована от позицията на френския президент Еманюел Макрон по въпроса за полицейското принуждение и приканва за митинг в Париж в събота следобяд на Площада на Републиката.

Ламин Диенг умря на 17 юни 2007 година в полицейска кола, след, като служителите на реда са лимитирали придвижванията му и го притиснали към пода на колата, защото той оказвал опозиция при ареста си в работническия квартал "Менилмонтан ".

От няколко години организацията "Истина и правдивост за Ламин Диенг " и организацията "Откраднати животи " желаят възбраната на задушаващите хватки, употребявани от полицията, напомня Франс прес.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР