Под мотото Приемственост“ майстори от цялата страна представят тънкостите на

...
Под мотото Приемственост“ майстори от цялата страна представят тънкостите на
Коментари Харесай

Уникални занаятчийски демонстрации в Седмицата на занаятите в Етнографския музей

Под мотото " Приемственост “ майстори от цялата страна показват тънкостите на занаятите и уменията си, излъчени от потомство на потомство в неповторимата възрожденска конюнктура на Етнографския музей в Пловдив.

За 12-та поредна година, през днешния ден в 11.30 часа бе обещано началото на Седмицата на занаятите ( от 25 до 30 юни), в която създатели от разнообразни области на занаятчийството – ножари, оръжейници, медникари, бижутери, майстори на музикални принадлежности, тъкачки, дървостругари, дърворезбари, плъсти, кукли, рисувана коприна, рисувани яйца, стъклопис, майсторки на кене, плетиво, везба и други излагат своите творби под шатрите на Куюмджиевата къща и двор и показват уменията си, с концепцията да потвърдят, че традициите са живи.

В формалното разкриване приветствия към участниците, гостите и многочислените другари на музея насочиха доктор Ангел Янков – шеф на РЕМ – Пловдив, Тони Симидчиева – ръководител на Регионална занаятчийска камара Пловдив и занаятчия – ножарят Кирил Коликов, единственият занаятчия на кортици в България.

Седмицата бе открита алегорично от заместник-кметът по просвета и туризъм на община Пловдив, инж. Александър Държиков, който изрази откровеното си удивление и признателност към работещите в пловдивския Етнографски музей и членовете на Занаятчийската камара за неуморните старания и труд, които влагат за съхраняването на традициите и българщината и " душата и сърцето “, които отдават безусловно в образованието на младежи, тъй като тъкмо тази последователност спомага за съхраняването на неповторимите български занаяти.

За положителното въодушевление на откриването се погрижиха танцьорите от Фолклорен танцов отбор " Загоровче " с живописен началник Йордан Зеленгоров, които извършиха Дунавски танц, Пирински танц и на драго сърце се снимаха с многочислените искащи.

Майсторите - занаятчии дадоха обещание да отпразнуват и един от най-хубавите български празници – Петровден (на 29 юни), когато е предвидено  провеждането на майсторска вечер (петък – ден на майстора). По остарял български бит, през цялата седмица ще има музика и танци, ще се вият кръшни хора сред чимширите в двора, ще има доста изненади, дадоха обещание още домакините.  Вратите на музея ще са отворени всеки ден от 9.00 до 18.00 часа до 30 юни. Посетителите могат освен да видят неповторими занаятчийски демонстрации, само че и да се включат в правенето на лично произведение, което да отнесат за спомен.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР