Под мотото "ДА на чистата храна и в нашата страна"

...
Под мотото "ДА на чистата храна и в нашата страна"
Коментари Харесай

Браншови земеделски асоциации протестират пред сградата на МЗХГ с искане за оставката на Порожанов

Под мотото "ДА на чистата храна и в нашата страна " пред постройката на МЗХГ на митинг се събраха представители на към 13 браншови асоциации - биопроизводители, производителите на плодове и зеленчуци, картофопроизводители, малинопроизводители, оранжерийни производители, дребни фермери. Чавдар Маринов, изпълнителен шеф на Българската асоциация на организациите на производители на плодове и зеленчуци /БАОППЗ/, акцентира, че днешната обединена изява не е политизирана и няма политически цели, а само отбрана на българската земеделска продукция.

Протестиращите обаче желаят оставката на министър Румен Порожанов поради липса на цялостна политика за бранша, тактика и цели на ръководството и упорстват за незабавни промени и промяна. Те упорстват постовете си да изоставен и виновните длъжностни лица, довели до тази невиждана, по думите им, обстановка, довела до "сриване на доверието в българските биопродукти посредством генериране на непрекъснати кавги, привършен финансов запас за био земеделие и липса на поддръжка за навлизащите в бранша нови, действителни биопроизводители ". Протестът упорства още за незабавна смяна в нормативната уредба, която да бъде синхронизирана с европейските регламенти и открити работещи практики.

Биопроизводителите упорстват и за следствие по случая с отнемането на лиценза на проверяващата компания "Кю Сертификейшън ". Това даде мотив на министър Порожанов да дефинира обстановката като неуместна, а точно - "проверявани в отбрана на проверяващия ".

Заради липса на отбрана и субсидии от страна на страната българските плодове и зеленчуци са неконкурентноспособни. Другите страни членки субсидират своето произвеждане и го пазят, по тази причина у нас се внасят плодове и зеленчуци под нашата себестойност, оповестиха още производители.

Биопроизводителите са несъгласни с новите рестриктивни разпореждания, които съгласно тях не кореспондират с европейските регламенти.

Албена Симеонова от Асоциация "Биопродукти " сподели, че обособените асоциации ще излязат с обща декларация. Очаква се те да бъдат изслушани от министър Порожанов, който сега организира Консултативен съвет за плодовете и зеленчуците.

В отговор на обвиняванията от страна на биопроизводителите предходната седмица Порожанов разгласи, че с производителите на плодове и зеленчуци е в непрекъснат разговор и че за двете производства има в допълнение нотифицирани схеми. По думите му те получават сред 5 и 8 разнообразни типа дотации по обособени схеми, а заплащанията особено при плодовете, в това число с биологичното произвеждане, са общо сред 250 и 420 лева на декар.

Порожанов е безапелационен, че парите от държавния бюджет се разходват предпочитано точно за сензитивните браншове - плодове и зеленчуци, за отглеждане на животни и биопроизводство.

Според земеделския министър проблемите в биологичното земеделие ги е имало и преди 2017 година, когато той поема поста. Едно от главните претенции на биопроизводителите е за смяна на Наредба 5, за понижаване на пробите. Според министър

Порожанов обаче това е риск за потребителя. Въпреки това наредбата е модифицирана и може до дни да бъде оповестена в Държавен вестник, прецизираха за Българска телеграфна агенция от министерството.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР