Под каква форма НАТО ще засили отбранителния потенциал в България.

...
Под каква форма НАТО ще засили отбранителния потенциал в България.
Коментари Харесай

НАТО обсъжда изпращането на допълнителни сили в България. Какви са вариантите?

Под каква форма НАТО ще ускори отбранителния капацитет в България. Това би трябвало да стане ясно на срещата на военните министри на страните членки в сряда и четвъртък. Въпреки че надали ще се стигне до извънредно решение в границите на форума, ще се изяснят вероятните разновидности.

На форума участва от българска страна военният министър Стефан Янев, който пази формалната позиция на страната.

България ще одобри спомагателни сили на Алианса, само че в границите на батальонна бойна група, в която да е рамкова страна. Така батальонът ще е под българско командване, в съгласие с НАТО.

Какво разисква НАТО?

Обсъжданията в НАТО проект е да се основат четири многонационални бойни групи в Югоизточна Европа в отговор на скупчването на съветски сили по границите на Украйна.

Домакини би трябвало да са България и Румъния, а може би и Словакия и Унгария.

България обаче желае да е рамкова страна, а практиката до момента това да е някоя от огромните войска в Алианса, която разполага с съвременна техника и въоръжение и подкрепя процеса.

Българската концепция обаче е ние да сме рамковата страна, а съдружниците да " запълнят дефицитите " на Сухопътните ни войски.

За батальонната група в Румъния се разисква Франция за рамкова страна.

Унгария и Словакия с запаси

Според дипломатическите източници, на които се базира Ройтерс, Унгария и Словакия имат запаси към сходни дейности, не желаят да предизвикат Русия, по тази причина може би при образуването на такива групи в Югоизточна Европа няма да бъде непосредствено заимствуван моделът на силите на НАТО в балтийските страни и Полша, ситуирани там след анексирането на Крим през 2014 година

Вместо това НАТО може да обмисли основаването на многонационална мощ, ръководена от Франция в Румъния, която да координира учения на съдружниците в Източна Европа и да разреши войски да влизат и излизат от региона, без да са ситуирани там непрекъснато.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР