Под формата на беседи полицейските служители ще запознават възрастните хора

...
Под формата на беседи полицейските служители ще запознават възрастните хора
Коментари Харесай

Полицаи ще се срещат ежемесечно с възрастни хора в Монтана

Под формата на беседи полицейските чиновници ще срещат възрастните хора с закононарушения, на които могат да станат жертви, ще дават отговор на въпросите, които ги вълнуват, и ще търсят дружно решения, свързани със сигурността им. Срещите с хората от третата възраст ще се организират ежемесечно в пенсионерски клуб „ Надежда” в Монтана. Денят и часът на срещата ще бъдат оповестявани документално, дни преди плануваната дата,пише 24 часа.
При днешната среща младши полицейски контрольор Светлин Страшимиров от районно управление (на МВР) Монтана подсети на посетителите на клуба, че телефонните измами се правят с позвъняване на стационарен телефон и по-рядко на мобилен. Полицейският чиновник още веднъж изясни, че в своята работа полицията търси съдействието от жителите, с цел да получи информация за причинители или жертви на закононарушения, само че в никакъв случай не желае от хората техните спестявания и парични суми, с цел да залови нарушителите.
Полицаите приканиха жителите да подкрепят органите на реда, като не премълчават, а споделят и навреме подават сигнал на тел. 112 при всеки опит за телефонна машинация. Пострадалите могат да се обаждат и по телефона в полицейката приемна или да се срещнат с служителя на реда, отговарящ за сигурността в региона.
Полицейски контрольор Тихомир Ячков обясни най-новия тип машинация, при която нарушителите не желаят пари по телефона, а дават пари – под формата на заеми. Измамниците се показват за банкови чиновници или работещи в кредитни бюра. Жертвите са уверени да платят минимални суми за откриването на „ кредитно досие”, с което след това получават преференциален заем с ниска рента.
Полицейските чиновници посъветваха възрастните хора да не бъдат наивни, каквито са множеството по природа, и да не пускат в дома си непознати. Престъпниците постоянно ги убеждават, че би трябвало да влязат в парцела или в жилището им, тъй като са имали спогодба с различен член на фамилията, със съседи, с цел да огледат за предстоящ ремонт или по друга причина. Озовали се в непознато жилище, крадците елементарно вършат следващия си удар.
Измама може да бъде осъществена и в случай че пенсионерите дават на непознати персоналните си карти и ненадейно се окажат „ собственици” на хотели, компании и недвижими парцели с огромни отговорности.
Полицаите споделиха и същински случаи при залавянето на нарушители в района, направили грабежи над възрастни хора по селата.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР