Под 23% от дарената у нас кръв е от доброволни

...
Под 23% от дарената у нас кръв е от доброволни
Коментари Харесай

Едва 23% от кръвта у нас се набавя с доброволно кръводаряване

Под 23% от дарената у нас кръв е от доброволни кръводарители и главно потребностите се задоволяват от кръводаряване от родственици при потребност.
Част от задачите в стратегия 2020 на Световната здравна организация е до 2020 година всички страни да съумяват да набират нужната им кръв напълно от доброволни и безплатни кръводарители, които експертите считат за най-безопасната група донори. Към днешна дата 62 страни задоволяват над 99.9% от потребностите си от кръв чрез непринудено безплатно кръводаряване.

На Световния ден на доброволния кръводарител 14 юни Българската организация за непринудено кръводаряване (БОДК) припомня, че е нужно по-отговорно отношение към спасяването на човешкия живот и повече съпричастност към казуса с дефицита на кръв, който визира цялото общество.

“България продължава да е на едно от последните места по брой на кръводарителите в Европа. Опитът на Българската организация за непринудено кръводаряване демонстрира, че у нас ежедневно има дефицит на кръв и кръвни съставки. Болници и кръвни центрове непрекъснато принуждават близки на потърпевши и пациенти да търсят кръводарители “, обявиха от организацията.

“Кръвта няма аналог и фактът, че не се подхващат съответни ограничения, демонстрира, че институциите не се интересуват освен от живота на хората в потребност, само че и от живота на обществото, като цяло, защото съществуването на задоволително кръв е от сериозно значение по време на естествени бедствия, произшествия, повреди, незабавни интервенции, раждания и мн.др “, показват от организацията.

Като част от тактиката си за разрешаване на тези проблеми, Бюро за обслужване на дипломатическия корпус вкара системата “Дари кръв “ за регистрация на доброволни кръводарители и нуждаещи се от кръв.

Към момента посредством онлайн платформата и мобилното приложение в системата са регистрирани повече от 1500 доброволни кръводарители от цялата страна, които подаряват безплатно кръв за непознати хора при незабавни случаи и се включват в акциите на сдружението.

Системата се поддържа и управлява напълно от доброволци на Бюро за обслужване на дипломатическия корпус и даването на помощ, посредством нея е 100% непринудено и безплатно. Регистрацията е изцяло безвъзмездна както на доброволците, по този начин и на нуждаещите се от кръв и става през уеб страницата на Бюро за обслужване на дипломатическия корпус, през мобилното приложение “Дари кръв “ и страницата на Бюро за обслужване на дипломатическия корпус във “Фейсбук “.

Само за миналата година, Бюро за обслужване на дипломатическия корпус е провела 193 акции за незабавна помощ и намиране на кръводарители с съответна кръвна група, с успеваемост над 91%.
​​
Световният ден на доброволния кръводарител се отбелязва всяка година на 14 юни - рождения ден на Карл Ландщайнер, австрийски биолог и доктор, притежател на Нобелова премия за откриването на системата на кръвните групи " А-В-0 ".

Денят има за цел да насочи публичното внимание към изключителната значителност на даряването на кръв от доброволни и безплатни кръводарители, както и да им се отдаде заслужена признателност за спасяването на милиони хора всяка година. През 2018 година главната тематика на акцията е “Помогни на някого. Дари кръв. Сподели живота “ . За 2018 година за страна-домакин е избрана Гърция, а в Атина ще се проведат формалните празнувания.

​Междувременно в Деня на кръводарителя се организира и 58-та Национална конференция по трансфузионна хематология. Форумът се организира под патронажа на министерството на опазването на здравето и ще премине под знака на няколко основни събития и юбилейни дати, свързани с трансфузионната хематология: Световния ден на доброволния и безплатен кръводарител – 14 юни; 10 години от основаването на Националния център по трансфузионна хематология (НЦТХ) и 200-та годишнина от осъществяването на първото сполучливо кръвопреливане от човек на човек.

На специфична гала, взаимно с БЧК, ще бъдат отличени и 10 заслужили кръводарители от цялата страна, както и организациите с максимален принос в популяризирането на доброволното и безплатно кръводаряване измежду чиновниците си.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР