Под 20% от българите оказват първа помощ преди пристигането на

...
Под 20% от българите оказват първа помощ преди пристигането на
Коментари Харесай

По-малко от 20% от българите могат да оказват първа помощ |

Под 20% от българите оказват първа помощ преди идването на медицински екип, преди всичко в тази статистика са скандинавските страни.

Това заяви доктор Милен Бонев, завеждащ отделението по кардиология и реанимация на „ Аджибадем Сити клиник “ на конференцията „ Разработване на пътна карта за внедряване на стратегия за ранна дефибрилация на територията на Столична община “ за интервал 2022 -2050 година, която се състоя в Столичния общински съвет (СОС).

Организатор на самодейността е фондация „ Първите три минути “. Тя се реализира по план с финансовата поддръжка на Столичната община, в границите на стратегия „ Европа “ 2021. Проектът беше показан от проф. доктор Иво Петров – общински консултант и народен съветник по кардиология и инвазивна кардиология, в наличието на ръководителя на СОС Георги Георгиев и шефа на Столичния инспекторат Ивайло Иванов.

Д-р Милен Бонев сподели, че в Европа 56 % от оказаната първа помощ при сърдечен арест е от инцидентни очевидци. При 28 % от случаите са употребявани автоматизирани външни дефибрилатори. Общо 75 % от европейските страни имат указател за дефибрилатори със съответните мобилни приложения за тяхното локализиране, осведоми експертът.

Той сподели, че приблизително за Европа времето за осъществяване на първата дефибрилация от медицински екип е 11 минути, като след третата минута вероятността за оцеляване е доста дребна. В 29 страни се събират данни за неочакваните сърдечни арести, като България не поддържа такава статистика, уточни Бонев. Проучвания демонстрират, че потреблението на дефибрилатор при сърдечен арест повишава преживяемостта с 49 до 75 %, заяви той.

Бонев изясни, че преносимият дефибрилатор съставлява автоматизирана система, която разпознава животозастрашаващи аритмии и е създаден за хора, които нямат здравно обучение. Апаратът е стилен, елементарен за приложимост и е подобаващ за слагане на всевъзможни места. Той подава гласови команди, които инструктират ползвателя за стъпките, които би трябвало да предприеме, употребявайки апарата, сподели доктор Милен Бонев.

Проф. Иво Петров означи, че програмата за ранна дефибрилация е една голяма отговорност и задача на разнообразни медицински експерти. Той сподели, че се работи по основаването на народен съвет по кардио-пулмонална ресуцитация, което съставлява осъществяване на сърдечен масаж и изкуствена вентилация. Петров сподели, че 60 % от общата смъртност у нас е в следствие от сърдечно-съдови болести.

Марияна Манушева, ръководител на фондация “Първите три минути ”, уточни, че по плана на Столичната община ще бъдат проучени сполучливите практики по дефибрилация в Европа и света и консолидиране на обособените стъпки в границите на дълготрайната тактика за развиване на София до 2050 година. Първата крачка е онлайн и практическо образование на чиновници на общинската администрация, като досега в Столичния инспекторат са подготвени общо 48 чиновници. Манушева прикани в образованията да се включат и други институции в София. Тя заяви, че досега в столицата има сложени към 400-500 преносими дефибрилатори, най-вече в корпоративния бранш.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР