Под 1 % от изследваните 2400 души от Бургас и

...
Под 1 % от изследваните 2400 души от Бургас и
Коментари Харесай

Властите обявиха южното Черноморие за “чисто от коронавирус“

Под 1 % от изследваните 2400 души от Бургас и курортните общини по южното Черноморие - Несебър, Поморие, Созопол, Приморско и Царево са се срещали с ковид. Това демонстрират резултатите от огромно изследване за съществуване на антитела за ковид на локалните поданици, извършено в интервала 2-22 юни. Резултатите бяха показани в четвъртък от основния държавен здравен контрольор доктор Ангел Кунчев на брифинг дружно с министъра на туризма Николина Ангелкова и кмета на Бургас Димитър Николов. Данните от проучването и изводите, че южното Черноморие не е рискова дестинация, ще бъдат преведени на четири езика и ще се изпратят, както на непознатите посланици в България, по този начин и до българските дипломатически задачи зад граница.

Оптимистичната вест идва на фона на сериозен растеж в броя на новите случаи на ковид у нас в последните две седмици, поради което преди ден държавното управление удължи изключителната епидемиологична конюнктура до 15 юли. Бургас не е измежду засегнатите области с огромен брой нови случаи, само че все пак нарасналата заболеваемост в народен мащаб стана причина за анулацията на полети с задгранични туристи, което е сериозен удар за летния сезон.
Според доктор Кунчев резултатие от изследването демонстрират, че южното Черноморие е чисто от ковид и туристите могат да се усещат в сигурност, защото има излючитлено ниска циркулация на вируса.

Според кмета на Бургас Димитър Николов повода Бургас да не е измежду засегнатите съществено общини са взетите навременни и даже по-строги ограничения. “Благодарение на дисциплината на жителите на Бургас и района, за който туризмът е занаят, на мероприятията по застраховане и отнасяне с дезинфектанти на общи площи, транспортни средства, обстоятелствата са категорични”, сподели той. Николов съобщи, че също така плажовете и водата също са чисти.

Проучавеното е направено частично на инцидентен принцип, само че множеството взели участие в него са заети в туризма. “Целта бе да дадем информация по какъв начин Бургас и останалите приморски общини влизат в туристическия сезон, изясни деканът на Факултета по медицина към Университета " Асен Златаров " в Бургас доцент Цветан Велинов, който е изготвил дизайна на изследването. “Получените резултати от проучването, които са под 1 %, ни дават задоволително огромно съображение да не подозираме, че ще има необятно разпространяване на тази инфекция”, счита той.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев също разяснява, че положителните резултати в Бургас се дължат на положителната дисциплинираност. Според него в края на сезона при втората фаза на проучването ще се види каква част от заетите в туристическия отрасъл са влезнали в безсимптомен контакт с вируса.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР