Почти всяка една част от заобикалящата ни околна среда е

...
Почти всяка една част от заобикалящата ни околна среда е
Коментари Харесай

СЗО, микропластмасата и доколко е вредна за нас

Почти всяка една част от заобикалящата ни околна среда е наранена от човешката обич към пластмасата.

Пластмасови микрочастици валят във постоянно замръзналите райони на Земята, въздухът в градовете (и не само) е цялостен с тях, като замърсяването към този момент се простира от скатовете на Алпите до дълбините на Марианската котловина.

В един от последните си отчети по въпроса обаче, Световната здравна организация твърди, че не се знае дали микропласмасата е нездравословна за хората, само че въпреки всичко загатва за големи " евентуални опасности ".

Добре прочут факт за всички е, че всеки от нас гълтам по значителен брой микроскопични частици пластмаса с водата, въздуха и храната, които одобряваме.

Въпреки това, от СЗО към момента не разполагат с съответни проучвания, които разпознават рисковете за здравето ни. Все отново, от организацията приканват за незабавни и огромни проби в тази област.

Докладът на СЗО разкрива, че микрочастиците могат да минават безпроблемно през хранителния ни тракт, само че не знаем дали някои от най-дребните частици не се всмукват в червата и стомаха ни.

Един от главните опасности, който се посочва все още, е поглъщането на бактерии и други микроорганизми, прикачени към пластмасовите частици.

При всички положения обаче рисковете са доста повече и занапред следва да бъдат открити. А до тогава можем просто да продължим да пием и дишаме пластмаса, надявайки се, че следствията няма да са съдбовни. /lifestyle.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР