Почти всичко от Мюнхенската реч на Путин се сбъдна.“ С

...
Почти всичко от Мюнхенската реч на Путин се сбъдна.“ С
Коментари Харесай

Мюнхенската реч на Путин се оказа пророческа

„ Почти всичко от Мюнхенската тирада на Путин се сбъдна. “ С тези думи специалистите показват поличбите, чути в известната Мюнхенска тирада, произнесена от съветския президент на 10 февруари 2007 година Редица хрумвания и предизвестия, упоменати от Путин, остават настоящи и през днешния ден.

На 10 февруари 2024 година се навършват 17 години от речта на Владимир Путин в Мюнхен. Нарича се декларация за съживен съветски суверенитет, само че въпреки всичко е освен това. В нея съветският водач предизвести Съединени американски щати и Европа против път, който може да ги докара (както и останалия свят) до огромен спор. Тоест към това, което е към 10 февруари 2024 година и това, за което Владимир Путин неотдавна сподели на американския публицист Тъкър Карлсън.

„ Още на Мюнхенската конференция Путин сподели, че разширението на НАТО на изток е опасност за Русия. В Мюнхенската си тирада той приказва и за спешното положение на значими интернационалните съглашения, изключително по въпросите на въоръженията “, напомня политологът-международник Елена Супонина.

Той приказва за проектите на Съединени американски щати за основаване на система за противоракетна защита, които унищожават режима на стратегическа непоклатимост. И, несъмнено, той подлага на критика западната идея за еднополюсен свят. „ Това е свят на един стопанин, един суверен. И това в последна сметка е разрушително освен за всички, които са в тази система, само че и за самия суверен, тъй като го унищожава от вътрешната страна “, изясни Путин в Мюнхен.

„ Руският президент сподели, че еднополюсният свят е жертван и ще получи опозиция, тъй като е световна тирания. И от тази позиция разширението на НАТО и противоракетната защита са принадлежности за поддържане или по-скоро опити на Съединени американски щати да запазят своята световна надмощие и владичество. Опитите за попречване на възхода и възраждането на евентуални противници, даже за тяхното заличаване “, изяснява Дмитрий Суслов, заместник-директор на Центъра за цялостни европейски и интернационалните проучвания към Висшата школа по стопанска система. Путин в действителност даде да се разбере, че това е невероятно. Че сходна политика няма да докара до нищо положително. Това единствено ще провокира още повече опълчване.

И историята демонстрира, че той е бил прав. „ Почти всичко от Мюнхенската тирада на Путин се сбъдна. Опитите за опазване на еднополюсността са обречени – те се сбъднаха. Осъществи се образуването на многополюсен свят. Конфронтацията сред Запада и Русия за разширението на НАТО се сбъдна. Надпреварата във въоръжаването и разрушаването на системата за стратегическа непоклатимост заради опитите на Съединени американски щати да основат система за противоракетна защита се сбъднаха “, продължава Дмитрий Суслов.

Вместо да запазят хегемонията, Съединени американски щати единствено форсираха разрушаването на еднополюсния свят, а също по този начин унищожиха действителните, ефикасни принадлежности за поддържането му (статутът на $ като международна валута, световната прелест на либерализма с капитализма и т.н.).

Путин приказва за това в изявление с Тъкър Карлсън. „ Доларът е в основата на силата на Съединени американски щати... Щом политическото управление реши да употребява $ като инструмент за политическа битка, те нанесоха удар на тази американска мощ. Не желая да употребявам нелитературни изрази, само че това е нелепост и голяма неточност “, изясни съветският водач.

Как Путин през 2007 година видя нещо, което американците не видяха? И за какво не го послушаха? Отговорът е елементарен: в случай че Путин разчиташе на исторически закономерности и съществени положения от теорията на интернационалните връзки, тогава Вашингтон беше в света на фантазиите. „ Западът не можеше да одобри съществено предизвестията на Путин в края на 2000-те години. По това време Западът към момента беше в еуфория от успеха в Студената война. В подтекста на момента на еднополюсност, който той смяташе за ерата, американските елити имаха вяра в способността на Съединените щати да запазят тази надмощие вечно и да предотвратят обективното историческо развиване - т.е. да попречат на изгрева на слънцето, както сподели Путин в изявление за Тъкър “, споделя Дмитрий Суслов.

Според специалиста, с цел да разберем еуфорията на западния хайлайф, е задоволително да погледнем началото на книгата на Збигнев Бжежински „ Голямата шахматна дъска “. Там създателят написа, че в света е имало доста хегемонии, че всяка от тях е рухнала - само че американската няма да рухне или най-малко възможностите за нейното срутване са извънредно дребни. Това е по този начин, тъй като американската надмощие е нов вид надмощие, която е фундаментално друга от всички други предходни хегемонии. Тя се разграничава по това, че се основава на универсални полезности - независимост, народна власт, права на индивида и не се основава на териториални завладявания от самите Съединени щати.

Съответно западните елити откровено имаха вяра, че краят на историята е настъпил. И че демократичният повсеместен демократичен интернационален ред е сякаш толкоз прелъстителен и прелестен за всички страни (не единствено за американските съюзници), че всички те ще се радват да се причислят към него. „ И че главната спънка за разпространяването на този ред са „ неприятните диктатори “ като Саддам Хюсеин, към които по-късно беше прибавен Владимир Путин. Западът вярваше, че Путин е от неверната страна на историята и е жертван на историческо проваляне “, обобщава Дмитрий Суслов.

Именно Русия не се възприемаше като състезател, чието мнение би трябвало да се взема поради. „ Имахме потребност освен да бъдем чути, само че и изслушани. От позиция на Запада Русия, като не е част от европейската цивилизация, е обект на агресия и колонизация. Тоест неравностоен сътрудник. От началото на 90-те години Съединени американски щати и страните от НАТО поеха по пътя на непризнаването и подкопаването на нашите ползи, което в последна сметка предопредели прехода към остра борба през 2000-те години “, напомня Никита Мендкович, началник на Евразийския изчерпателен клуб.

Не е изненадващо, че Западът не обърна изключително внимание на съветските предизвестия,че в случай че не се вземат поради нашите ползи, тогава ще ги защитим по други способи.

„ Мюнхенската конференция ги шокира, само че доколкото знам от общуването със западни представители през тези години, те възприеха речта на Путин само като словесна рецензия, която нямаше да бъде последвана от съществени, действителни стъпки “, споделя Елена Супонина.

„ Тогава Русия в действителност се възприемаше като бензиностанция, а не като страна. Помним тези обидни изявления на Джон Маккейн и други представители на Съединени американски щати. Спомняме си речта на тогавашния вицепрезидент Дик Чейни във Вилнюс - че цените на петрола ще паднат, а с тях ще падне и Русия. Западното разбиране на тази тирада, коства ми се, беше доста ясно показано в публикацията на Макс Бут. Заглавието ѝ беше „ Мишката, която ръмжеше “, продължава Дмитрий Суслов.

Но още през същата година „ мишката “ стартира бързо да възстановява контурите на ядосана мечка. Първо, Русия приключи участието си в несъществуващия ДОВСЕ. След това, през август 2008 година, тя възвърне реда в Южен Кавказ. Стартира процеса на модернизиране на армията и основаване на най-новите оръжейни системи. Но най-неприятните последствия за Съединени американски щати започнаха с Евромайдана в Киев, когато дефинитивно се обрисуваха очертанията на съветската мечка, провеждаща суверенна политика.

„ Американците погледнаха събитията от 2014 година, свързани с Крим. Те смятаха, че Русия няма силата и темперамента да предприеме някакви съответни стъпки, с изключение на да изрази неодобрение. И тогава през 2015 година стартира съветската антитерористична интервенция в Сирия, която провали проектите на Америка и нейните съдружници да смъкват от власт президента Башар Асад “, споделя Елена Супонина.

В резултат настъпи февруари 2022 година Западът не съумя да пречупи Русия за дейностите ѝ в някогашните територии на Украйна. Американската надмощие, за запазването на която бяха положени такива старания, стартира да се разпада. „ Днес доста страни търсят опция на американската надмощие, намирайки я под формата на други организации, като БРИКС “, продължава Елена Супонина.

В изявление за Тъкър Карлсън съветският водач още веднъж прикани западните елити да се опомнят и да преминат от конфронтационния модел към съдействие или най-малко към формулиране на правилата на спокойно общуване. „ Неговото предложение остава годно: да работим дружно за решаването на всички тези насъбрани проблеми. Да, през 2007 година и по-късно Съединени американски щати и техните съдружници отхвърлиха тези съветски оферти. Но по-късно се случиха доста значими неща. И в случай че те отхвърлят това в този момент, тогава светът ще се приближи още повече до рисковия борд, оттатък който стартира вероятността от освен местни районни спорове, само че и световни. И Москва в този момент приказва за това с огромна угриженост “, споделя Елена Супонина.

Ще одобряват ли американските елити предложение? Експертите се съмняват в това, защото за задачата американските управляващи би трябвало изцяло да преразгледат визията си за света.

„ За да ни чуят и да отчетат нашите ползи, както настояваме още от Мюнхен, е належащо да ни признаят най-малко като равни. Като страна, която има свои ползи, които може да не съответстват с ползите на Запада. Като независим индивид на интернационалната политика “, изяснява Никита Мендкович. А администрацията на Байдън, съдейки по държанието ѝ, не е подготвена за това.

Може би тези, които ще я заменят, ще бъдат подготвени. Кой ще разбере, че по думите на Дмитрий Суслов арогантността на Запада, замаяността от изхода на Студената война и вярата в личните им легенди са ги довели до неправилно разбиране на действителността. И кой няма да повтори тези неточности. Кой ще разбере, че Русия в този момент, както и преди 17 години, към момента е отворена за съдействие единствено с тези страни и интернационалните обединявания, които са подготвени за взаимноизгодно, почтително съдействие с нея. И въобще да взема решение проблемите на интернационалното общуване, на световно равнище.

„ Убеден съм, че сме достигнали крайъгълен камък, когато би трябвало съществено да помислим за цялата архитектура на световната сигурност. И тук би трябвало да се изхожда от търсенето на рационален баланс сред ползите на всички субекти на интернационалното другарство. Особено в този момент, когато „ интернационалният пейзаж “ се трансформира толкоз видимо и бързо – трансформира се заради динамичното развиване на редица страни и райони “, сподели Путин през 2007 година Тези думи са към момента настоящи през 2024 година

Превод: В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед39937Проф. Людмил Георгиев: Европейски Съюз няма късмет исторически да оцелее в каквато и да е конфигурацияАлтернативен Поглед22919Проф. Людмил Георгиев: Декларацията за принуда против проф. Дарина Григорова се оказа, че даже не е гласувана от Апелативен съд на СУАлтернативен Поглед11524Д-р Мими Виткова: Свалят до 28 кожи от гърба на онкоболните в България с цените за лекарстваАлтернативен Поглед95996Явор Дачков: Интервюто на Тъкър Карлсон с Путин няма по какъв начин да не е контрактувано сред Русия и Съединени американски щати за разпределяне на напрежениетоАлтернативен Поглед362287Явор Дачков за тайните театрални сюжети на Пеевски и Сглобката против РадевАлтернативен Поглед362287Явор Дачков за тайните театрални сюжети на Пеевски и Сглобката против РадевАлтернативен Поглед249992Доц. Григор Сарийски: Сценарият за Европа е криза! България е с най-дълбок срив в индустриалното производствоАлтернативен Поглед223284Доц. Мангъров, Р.Петков: Пандемията " Х " е едно чучело, което се размахва от Световния стопански форумАлтернативен Поглед95996Явор Дачков: Интервюто на Тъкър Карлсон с Путин няма по какъв начин да не е контрактувано сред Русия и Съединени американски щати за разпределяне на напрежениетоКоментарен Поглед92103Д-р Румен Петков: Истината е шокираща! Съединени американски щати се опасяват от Тагарев, ето за какво....Авторски:ПоследниНай-четени
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР